Pe Vârful Lespezi din Munții Făgăraș / Făgărașului, peșteri cu gheață, recorduri speologice naționale, cavități de interes mondial

1

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București)

 

La doar câțiva metri mai jos decât Vârful Lespezi (2517 metri altitudine) se află un complex de peșteri descoperit de Ică Giurgiu şi Gabriel Silvăşanu (ambii de la Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti). Intrarea în cea mai mare dintre ele, Peştera 5 de pe Vârful Lespezi (135 metri lungime, dezvoltată în şisturi, a doua din lume ca lungime în acest fel de rocă la data descoperirii), se vede în imaginile 2 (foto: Marius Radu, din București) și 3 (foto: Ică Giurgiu, Cristian Megulete).

2

3

4

5

Domnul Marius Radu a realizat imaginile 1 și 2 în iunie 2017 (desfășurarea ilustrată și comentată a respectivei ascensiuni poate fi văzută la https://plus.google.com/113141227558205294823/posts/FjwnXASmJkb). Aceste două cadre, luate dinpre Vârful Călțun (25505 metri altitudine), vecin imediat apropiat al Lespeziului, surprind chiar pe verticala lor din mijlocul imaginilor, de sus până jos, masiva dislocare frământată și permanent modelată prin gelifracție (îngheț/ dezgheț) și exfolierea șisturilor în care se dezvoltă complexul de peșteri dintre care unele au gheață permanentă. Nu este exclus ca aceste mișcări ale stratelor de rocă să deschidă noi galerii penetrabile pentru exploratori sau să închidă unele pasaje ale peșterilor cunoscute. Hărțile de la toate aceste peșteri, descrierea fiecăreia dintre ele și o hartă generală pe care sunt trecute toate cavitățile cunoscute aici (imaginile 4, 5) pot fi văzute în ghidul care poate fi descărcat de la https://sites.google.com/site/romanianatura61/home/carpatii-meridionali/fagarasului/muntii-fagarasului-harta-anul-2012.