Χ λόγοι που το Linux είναι καλύτερο από τα Windows

Είναι δωρεάν

Παλιά, οι πολέμιοι του Linux έφερναν σαν επιχείρημα ότι το Linux είναι μεν δωρεάν αλλά θα κοστίσει πολύ περισσότερο σε μια επιχείρηση να εκπαιδεύσει το προσωπικό και τους τεχνικούς της στο χειρισμό του. Σήμερα αυτό το επιχείρημα δεν ευσταθεί. Οι σύγχρονες διανομές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα Windows και έχουν σχεδόν πανομοιότυπο χειρισμό. Το δε Libre Office (η ανοικτού κώδικα εκδοχή του Open Office) έχει την ίδια ακριβώς λειτουργικότητα με το MS Word.

Με απλά λόγια, κάποιος που δεν έχει δει ποτέ Linux στη ζωή του θα μάθει να το χειρίζεται σε 3 δευτερόλεπτα!

Όσο για τους τεχνικούς, ούτε κι εδώ ισχύει το επιχείρημα καθώς πλέον όλοι λίγο πολύ ξέρουν να κάνουν βασική διαχείριση Linux.

Έτσι το Linux είναι πραγματικά δωρεάν.

Αυτό δε που σε κάνει να αναρωτιέσαι είναι γιατί το ελληνικό δημόσιο συνεχίζει να κλείνει ακόμα συμφωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με τη Microsoft!

Δεν έχει ιούς

Το Linux είναι κυριολεκτικά χτισμένο γύρω από την ασφάλεια. Η ασφάλεια βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας του. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε αφού το Linux σχεδιάστηκε πρωτίστως για την εξυπηρέτηση των μεγαλύτερων δικτύων του πλανήτη. Σχεδόν όλο το ίντερνετ πατάει πάνω στο Linux.

Είναι σταθερό

Όλοι θα έχετε ακούσει φαντάζομαι το κλασσικό: Ότι υπάρχουν συστήματα Linux που δεν τους έχουν κάνει επανεκκίνηση για χρόνια.

Δεν χρειάζεται defrag

Έχει όλα τα απαραίτητα προγράμματα προεγκατεστημένα

Μια τυπική διανομή Linux συνοδεύεται πάντα από ένα πλήρες πακέτο σοβαρών εφαρμογών. Έτσι έχει:

Πλήρεις εφαρμογές γραφείου (Επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, βάσεις δεδομένων κλπ), εφαρμογές ίντερνετ (Περιηγητή, αλληλογραφία, κατεβαστήρι για torrent, αξίζει δε να σημειωθεί ότι έχει ένα messenger που κάνει chat σε όλα τα γνωστά δίκτυα, δηλαδή με ένα πρόγραμμα μιλάς ταυτόχρονα σε MSN, Facebook, Yahoo, Google, Skype, icq και πολλά άλλα!), εφαρμογές γραφικών (επεξεργασία εικόνας, σχεδιαστικά), εφαρμογές πολυμέσων (για μουσική, ταινίες κλπ) και πάρα πολλά μικρά εργαλεία απαραίτητα σε ένα λειτουργικό (όπως εγγραφέα CD/DVD, γραμματοσειρές, κλπ).

Σε περίπτωση που κάποιος ασχολείται πιο σοβαρά με κάποιον τομέα, υπάρχουν πιο εξειδικευμένες διανομές. Για παράδειγμα αν κάποιος ασχολείται σοβαρά με εφαρμογές πολυμέσων (επεξεργασία εικόνας, βίντεο, ήχου, μουσικής) υπάρχει η κορυφαία διανομή Ubuntu Studio με δεκάδες εξειδικευμένα και σοβαρά προγράμματα, όλα προεγκατεστημένα!

Δεν έχει χαζοπρογράμματα

Στα Windows όλοι έχουμε παρατηρήσει κάθε φορά που παίρνουμε καινούργιο υπολογιστή ότι έχει ένα σωρό μικροεφαρμογές, γκατζετάκια και βλακειούλες στο desktop ή κάποια shareware προγράμματα που είτε έχουν περιορισμένες δυνατότητες ή κλειδώνουν μετά από λίγο καιρό. Αυτά τα βάζουν είτε λόγω εμπορικών συμφωνιών με κάποιες εταιρίες ως διαφήμιση είτε για να κάνουν υποτίθεται πιο ελκυστικό το συνολικό πακέτο λέγοντας ότι έχει πολλές εφαρμογές. Στην πράξη όμως τα περισσότερα από αυτά είναι άχρηστα και τρώμε και άσκοπα το χρόνο μας στην προσπάθειά μας να τα αφαιρέσουμε. Και το κακό είναι ότι μερικά από αυτά δεν αφαιρούνται καν.

Στα χαζοπρογράμματα πρέπει να βάλουμε σίγουρα και κάποιες μανίσιες εφαρμογές των Windows όπως για παράδειγμα η Ζωγραφική.

Στο Linux δεν έχει ούτε τα πρώτα ούτε τα δεύτερα. Για παράδειγμα σχεδόν όλες οι διανομές έχουν προεγκατεστημένο το GiMP που είναι πρόγραμμα αντάξιο του Photoshop.

Δεν υπάρχουν κακόβουλα ή διαφημιστικά προγράμματα

Όλα τα προγράμματα που παρέχει το λειτουργικό είναι ελεγμένα από την κοινότητα. Επίσης δεν υπάρχουν διαφημίσεις καθώς δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα. Όλες οι εφαρμογές ανήκουν στην κοινότητα.

Έχει όλους τους drivers

Ανανέωση όλων των προγραμμάτων με ένα κλικ

Οι ανανεώσεις των προγραμμάτων γίνονται ενιαία σαν να ήταν ανανεώσεις του λειτουργικού. Με την κατάλληλη ρύθμιση μπορείτε να έχετε ανά πάσα στιγμή λειτουργικό και προγράμματα ανανεωμένα στην τελευταία έκδοση.

Τα προγράμματα δεν χρειάζονται επενεγκατάσταση μετά από αναβάθμιση

Η αναβάθμιση του λειτουργικού γίνεται χωρίς να χάσει ή να πειράξει τα προγράμματα. Αν χρειάζονται και αυτά αναβάθμιση αναβαθμίζονται μόνα τους!

Όλα τα προγράμματα στα Ελληνικά

Τρέχει live

Μπορείτε να έχετε μια πλήρη εγκατάσταση Linux, μαζί και τη δουλειά σας, σε ένα στικάκι και να το τρέχετε σε οποιονδήποτε υπολογιστή!

Δείτε πώς γίνεται στη σελίδα μου: Πώς να φτιάξετε ένα Linux live USB στικάκι

Πανίσχυρο shell

Καλό το γραφικό περιβάλλον και βολικό, δε λέω, ειδικά για τις στάνταρ δουλειές. Αλλά πολλές φορές χρειάζεται να κάνουμε ριζικές επεμβάσεις και το shell του Linux μπορεί να κάνει παππάδες σε σχέση με το περιορισμένο DOS. Στο Linux τα πάντα μπορούν γίνουν και από shell πράγμα ιδιαίτερα βολικό για επαναλαμβανόμενες σύνθετες εργασίες όπου μπορούμε να αντικαταστήσουμε ολόκληρες αλληλουχίες κλικ και άνοιξε-κλείσε-παράθυρα με μια εντολή!

Συνδεσιμότητα

Τα Windows συνεργάζονται άψογα με τα Windows. Το Linux συνεργάζεται άψογα με όλους.

Πολλές γεύσεις, πολλά desktop

Το Linux δεν είναι ένα, είναι εκατοντάδες! Μπορούμε να διαλέξουμε τη διανομή (flavour=γεύση) που ταιριάζει στις ανάγκες μας και στην ίδια διανομή μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε διάφορα desktop από το πανάλαφρο και ταχύτατο Xfce μέχρι πολύ εμπλουτισμένα και ντιζαϊνάτα όπως το Unity.

Το εντυπωσιακό Compiz του Unity με κινούμενο φόντο και απίστευτες 3D δυνατότητες

Πολλές επιφάνειες εργασίας

Γιατί να στριμώχνετε όλα τα προγράμματα σε μια οθόνη όταν μπορείτε να τα μοιράσετε σε περισσότερες;

Για παράδειγμα στη μια οθόνη μπορεί να έχετε τον περιηγητή με το facebook, το πρόγραμμα email, διάφορα chat, στην άλλη ένα παιχνίδι και στην άλλη τα προγράμματα της δουλειάς που υποτίθεται ότι κάνετε.

Τρέχει σε οποιαδήποτε πλατφόρμα

Από κινητά μέχρι υπερυπολογιστές και από routers μέχρι οικιακές συσκευές! Το Android είναι διανομή Linux.

Το 94% των Υπερ-υπολογιστών τρέχει Linux

Οι υπόλοιποι τρέχουν Unix.

Πηγή: 94 Percent of the World's Top 500 Supercomputers Run Linux

Μάλιστα πολλοί τρέχουν ειδικές εκδόσεις όπως το CERN που τρέχει το Scientific Linux ή η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ, η γνωστή NSA, που τρέχει το Security-Enhanced Linux!

Εντάξει, ας μην είμαστε άδικοι. Υπάρχει και 1% που τρέχει Windows.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το μεγάλο σκάνδαλο του 2003 όταν αποκαλύφθηκε ότι η ίδια η Microsoft έτρεχε το MSN σε Linux servers και συγκεκριμένα της εταιρίας Akamai Net, αυτής που έχει αναλάβει σήμερα το Facebook.

Οργάνωση όλων των εφαρμογών

Όλα τα προγράμματα είναι οργανωμένα σε μια κεντρική βιβλιοθήκη. Ό,τι χρειαζόμαστε θα το βρούμε απ' ευθείας από το ίδιο το λειτουργικό.

Δεν γερνάει, δεν πεθαίνει

Αλήθεια; Γιατί τα Windows κάθε μέρα που περνάει γίνονται όλο και πιο αργά; Και γιατί κάποια στιγμή πρέπει αναγκαστικά να κάνουμε format;

Στο Linux δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Γρήγορη εξέλιξη

Σε αντίθεση με τα Windows που κάθε νέα έκδοση απέχει 3 με 5 χρόνια από την προηγούμενη (και μάλιστα πολλές φορές οπιστοδρομούν, όπως έγινε με τα Vista), στο Linux οι εκδόσεις βγαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς, κάθε 6-9 μήνες.

Δεν υπάρχουν πιεστικές προθεσμίες

Σε αντίθεση με τα Windows που δεσμεύονται από προθεσμίες που θέτει η αγορά και μετά βγάζουν βεβιασμένα μια έκδοση όπως-όπως γεμάτη bugs που ευελπιστούν να διορθώσουν στην πορεία, στο Linux η κάθε νέα έκδοση βγαίνει όταν είναι πραγματικά έτοιμη. Και σταθερή.

Δεν υπάρχουν κερκόπορτες

Στα Windows αλλά και στα άλλα εμπορικά λειτουργικά, τόσο οι κατασκευαστές τους όσο και οι κατασκευαστές των προγραμμάτων έχουν αφήσει ένα σωρό πίσω πόρτες από τις οποίες μας παρακολουθούν, μας ελέγχουν αν έχουμε γνήσιες εκδόσεις, φτιάχνουν στατιστικές με τις προτιμήσεις μας και ποιος ξέρει τι άλλο.

Στο Linux όλα είναι διάφανα. Δεν υπάρχει τίποτα μυστικό, τίποτα που να γίνεται εν αγνοία μας.

Τεράστια υποστήριξη

Το Linux δεν είναι φτιαγμένο ούτε από ένα άτομο, ούτε από 10, ούτε από 100 αλλά από χιλιάδες. Υπάρχει μια τεράστια κοινότητα προγραμματιστών και μια ακόμα πιο τεράστια κοινότητα χρηστών διαθέσιμες να απαντήσουν οποιαδήποτε απορία μας!

Πρακτικά, τα πάντα είναι γραμμένα ήδη σε κάποιο forum.

Άμεση βελτίωση

Εντόπισες ένα bug στα Windows; Άντε και το έστειλες στη Microsoft. Και μετά τι; Κανείς δεν ξέρει πότε θα λυθεί. Το πιθανότερο είναι ότι θα περιμένουν να μαζευτούν πρώτα μερικές χιλιάδες παράπονα πριν το κοιτάξουν (έχουν εξάλλου άπειρα bugs να ασχολούνται πάντα).

Στο Linux η αναφορά σου είναι δημόσια και διάφανη. Μπορείς να παρακολουθήσεις την πορεία της, να μιλήσεις με τους προγραμματιστές, να τους βοηθήσεις.

Στο Linux και το παραμικρό bug λύνεται άμεσα.

Η χαρά της προσωπικής συνεισφοράς

Το Linux φτιάχτηκε από χιλιάδες απλούς ανθρώπους που ο καθένας έβαλε το λιθαράκι του. Όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε ανεξάρτητα από το βαθμό των γνώσεών μας. Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος προγραμματιστής. Ακόμα και όταν αναφέρουμε ένα απλό bug δίνουμε κάτι κι εμείς στην κοινότητα.

Επίσης ένα σημείο όπου μπορούν να συνεισφέρουν όλοι είναι οι μεταφράσεις. Άλλοι πάλι συνεισφέρουν στη δημιουργία εγχειριδίων και οδηγών. Άλλοι προσφέρουν φωτογραφίες. Άλλοι φτιάχνουν γραφικά, εικονίδια κ.α. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο περήφανος θα νιώθει αυτός που οι φωτογραφίες του φιλοξενούνται σαν δείγματα εικόνων σε κάποια διανομή.

Ανασταίνει τον παλιό σας υπολογιστή

Με μια πολύ ελαφριά έκδοση του Linux μπορείτε να κάνετε καινούργιο τον παλιό σας υπολογιστή.

Προστατεύει το περιβάλλον

Το βρίσκετε αστείο; Σκεφτείτε μόνο τους τόνους του χαρτιού που χρειάζονται οι συσκευασίες των Windows, τα CD/DVD πάνω στα οποία είναι γραμμένα και όλο αυτό το διαφημιστικό υλικό που τα συνοδεύει! Αν το βάλουμε αυτό σε παγκόσμια κλίμακα μιλάμε για πολλές πρώτες ύλες!

Επιπρόσθετα, όπως ειπώθηκε ακριβώς από πάνω, με το Linux μπορούμε να ανακυκλώσουμε τους παλιούς μας υπολογιστές, αντί να τους πετάξουμε και να αγοράσουμε άλλους!