Linux: Νέο άρθρο για το πώς να βάλετε Linux σε ένα στικάκι

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Νοε 2012 2:22:35 μμ

Επειδή ο φορητός μου έχει αρχίσει να σχεδόν να παρακαλάει για format (ήδη έχω σχεδόν 5 χρόνια Vista) κι επειδή τα Windows 7 τα έχω ήδη στον άλλο φορητό και τα ξέρω είπα την προηγούμενη εβδομάδα να ρίξω μια ματιά στα Windows 8. Βρήκα λοιπόν το ακόλουθο πολύ κατατοπιστικό βιντεάκι στο Youtube:

Καθώς φαίνεται, η Microsoft τρέχει να προλάβει την αγορά των tablets, και με τη γνωστή τσαπατσουλιά που τη διακρίνει, αντί να φτιάξει κάτι από την αρχή, συνεχίζει στο κλασσικό της μοτίβο με τις προσθήκες και τα μπαλώματα πάνω σε κάτι ήδη υπάρχον. Για άλλη μια φορά λοιπόν έφτιαξε κάτι υβριδικό που αφενός προσπαθεί να αντιγράψει τη φιλοσοφία του iPad και του Android με τις οθόνες αφής και την κύλιση και αφετέρου διατηρεί κάπου εκεί μέσα και τα κλασσικά Windows με το μενού Έναρξη.

Το αποτέλεσμα είναι ένα υπεραπλουστευμένο (και το λέω με την κακή έννοια) περιβάλλον με κάτι τεράστια τετραγωνάκια που έχουν μέσα ρολόγια, βιντεάκια, και γενικά χαζοεφαρμογές ενώ η ιεραρχική δομή των μενού που είχαμε τόσα χρόνια συνηθίσει έχει εξαφανιστεί. Με λίγο ψάξιμο φυσικά υπάρχει ακόμα από πίσω οπότε αν κάποιος θέλει να κάνει σοβαρή δουλειά θα πρέπει να κάνει ένα σωρό κλικ πρώτα για να παρακάμψει τα τετραγωνάκια και να πάει στο μενού Έναρξη. Φαντάζομαι ότι όποιος βλέπει τον υπολογιστή σαν κάτι περισσότερο και όχι μόνο σαν παιχνίδι θα δυσκολευτεί πολύ. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, τα νέα προγράμματα στα τετραγωνάκια είναι ασύμβατα με τα παλιά στα παράθυρα. Δηλαδή αν θες να βάλεις πχ. το Photoshop σε τετραγωνάκι, δεν μπορείς. Πρέπει να περιμένεις να βγει νέα έκδοση για τετραγωνάκια ή να παλεύεις με το περιβάλλον κάθε φορά που θες να τρέξεις το πρόγραμμα.

Όλα αυτά όπως καταλαβαίνετε με οδήγησαν σε μία και μόνη σκέψη: Καιρός για Linux!

Αρκετά πια με τα Windows που μας έχουν φάει τη ζωή. Εξάλλου τα πράγματα πλέον δεν είναι όπως παλιά. Πάει η εποχή που το Linux ήταν ο φτωχός συγγενής των Windows. Οι σύγχρονες παραθυρικές εκδόσεις του Linux, όχι μόνο δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα εμπορικά τους ξαδέρφια δηλαδή τα Windows και το MacOS αλλά αντίθετα, τα έχουν τα έχουν αφήσει πίσω εδώ και καιρό, από κάθε άποψη, και από λειτουργικότητα και από ντιζάιν!

Και η μεγάλη μαγκιά είναι ότι ανέκαθεν το Linux έβγαινε και σε live εκδόσεις δηλαδή σε εκδόσεις που τρέχουν απευθείας από CD, χωρίς εγκατάσταση. Και χάρις στην διάδοση των στικακίων τα τελευταία χρόνια, η έννοια του live πήρε άλλη διάσταση καθώς πλέον μπορείς και να αποθηκεύεις πάνω στο αφαιρούμενο μέσο. Έτσι σήμερα μπορείς να έχεις ένα λειτουργικό φουλ σε προγράμματα και δικά σου αρχεία στο τσεπάκι σου και να το τρέχεις από όποιον υπολογιστή θες!

Για το λόγο αυτό, αφού πειραματίστηκα αρκετές μέρες με στικάκια και διάφορες διανομές Linux, έφτιαξα έναν πολύ αναλυτικό οδηγό Πώς να φτιάξετε ένα Linux live USB στικάκι που ελπίζω να σας φανεί χρήσιμος στην πρώτη γνωριμία σας με το Linux.

Μη διστάσετε να το δοκιμάσετε γιατί είναι πολύ απλό και δεν παίρνει πάνω από μισή ώρα!

Το επόμενο άρθρο θα είναι γύρω από τις διάφορες διανομές ώστε να ξέρετε ποια να διαλέξετε.