Πώς να στήσετε ένα ολοκληρωμένο σύστημα Linux Mint 14

Προετοιμασία

Κατεβάστε το Mint

Κατεβάστε το Linux Mint 14 "Nadia" επιλέγοντας το desktop που θέλετε.

Κατά τη διάρκεια συγγραφής αυτού του οδηγού κυκλοφόρησε η έκδοση Linux Mint 15 "Olivia", προς το παρόν μόνο σε MATE ή Cinnamon. Οι τρόποι εγκατάστασης πάντως παραμένουν ίδιοι.

Αν έχετε παλιό υπολογιστή η καλύτερη επιλογή είναι το Xfce που είναι το απλούστερο και ελαφρύτερο desktop (μοιάζει με τα Windows XP). Αυτό έβαλα κι εγώ σε φορητό 5ετίας. Από κει και πέρα συστήνω να βάλετε 64μπιτη έκδοση (θεωρώντας ότι έχετε από 2πύρηνο και πάνω).

MATE

Cinnamon

KDE

Xfce

Αν θέλετε να δείτε και τα 4 desktop στην πράξη μπορείτε να τα φορτώσετε live από στικάκι σύμφωνα με τις οδηγίες αμέσως παρακάτω.

Με Windows ή χωρίς;

Υπάρχουν 3 τρόποι για να εγκαταστήσουμε το Mint όσον αφορά σχετικά με αν θα έχουν Windows μαζί ή όχι:

  • Εκδοχή 1: Το Linux Mint μόνο του (παρθένα εγκατάσταση) Προτείνεται αν έχουμε 2 σκληρούς

  • Εκδοχή 2: Το Linux Mint μέσα στο partition των Windows (η εγκατάσταση γίνεται μέσα από τα Windows)

  • Εκδοχή 3: To Linux Mint παράλληλα με τα Windows σε δικό του partition (η εγκατάσταση γίνεται μέσα από το Mint) Προτείνεται αν έχουμε 1 σκληρό

Παρατηρήσεις:

  1. Να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις που θέλουμε να έχουμε και Windows (2η και 3η εκδοχή) πρέπει να εγκαταστήσουμε πρώτα τα Windows.

  2. Αν βάλουμε το Mint μέσα στα Windows τότε η επιλογή λειτουργικού θα γίνεται από το boot manager των Windows ενώ αν βάλουμε το Mint σε ξεχωριστό partition τότε η επιλογή θα γίνεται από το boot manager του Mint. Είναι προφανές ότι το δεύτερο είναι πολύ πιο αξιόπιστο, πιο ασφαλές (θα λειτουργεί ακόμα κι αν σβήσουμε το Mint), πιο παραμετροποιήσιμο και δίνει και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης κι άλλων λειτουργικών μελλοντικά. Γι' αυτό η 3η εκδοχή είναι η προτεινόμενη.

Εκδοχή 1: Χωρίς Windows

Αυτή η λύση είναι η καλύτερη αν αδιαφορούμε για τα Windows ή αν έχουμε 2 σκληρούς ώστε να βάλουμε μια καθαρή εγκατάσταση Linux στον έναν και μια καθαρή Windows στον άλλον χωρίς να μπλέξουμε με boot menu. Αν θέλουμε να εναλλάσσουμε από το ένα λειτουργικό στο άλλο θα πρέπει να το κάνουμε μέσω BIOS.

Γράψτε το σε στικάκι ή SD

Κατεβάστε το Linux Live USB Creator. Με αυτό το πρόγραμμα θα γράψετε το iso σε ένα στικάκι USB ή σε μια κάρτα SD. (Αναλυτικές οδηγίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μου: Πώς να φτιάξετε ένα Linux live USB στικάκι. Η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια).

Αν όλα πάνε καλά και καταφέρετε να εκκινήσετε τον υπολογιστή από το στικάκι ή την SD θα μπείτε στο περιβάλλον του Mint. Εκεί, στην επιφάνεια εργασίας θα βρείτε ένα εικονίδιο για εγκατάσταση του Mint στον υπολογιστή σας. Τρέξτε το!

Σημείωση: Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση συστήνεται να έχετε συνδεθεί στο ίντερνετ. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν αυτόματα και οι ενημερώσεις. Μπορείτε να κάνετε όμως την εγκατάσταση και χωρίς ίντερνετ αλλά κάποια στιγμή μετά θα πρέπει να μπείτε για μπουν οι ενημερώσεις, τα ελληνικά, οι οδηγοί κλπ.

Εκδοχή 2: Μέσα στο partition των Windows

Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε ταυτόχρονα στον υπολογιστή σας και Windows και Linux πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε τα Windows και μετά το Linux. Ο λόγος είναι απλός. Τα Windows δεν αναγνωρίζουν κανένα άλλο λειτουργικό και αν τα βάλετε μετά το Linux θα το σβήσουν. Αντίθετα το Linux θα αναγνωρίσει την ύπαρξη των Windows και θα δημιουργήσει αυτόματα και ένα μενού εκκίνησης (boot menu) από το οποίο θα μπορείτε να επιλέγετε λειτουργικό.

Παρατήρηση: Καλό είναι να μην κάνετε πειράματα στον υπολογιστή που έχετε τη δουλειά σας. Δοκιμάστε να εγκαταστήσετε Windows και Linux σε έναν καθαρό υπολογιστή ή αν αυτό δεν γίνεται, τότε πάρτε backup ό,τι χρειάζεστε. Αν μπορείτε, πάρτε backup ολόκληρο το σκληρό C: σε έναν εξωτερικό σκληρό με κάποιο ειδικό πρόγραμμα όπως το Acronis True Image ή το Norton Ghost κ.α.

Φορτώστε το iso σε εικονικό drive

Κατεβάστε το DAEMON Tools Lite (από το μικρό link >download). Με αυτό θα μπορέσετε να ανοίξετε το iso μέσα στα Windows σαν να το είχατε κάψει σε DVD.

Εγκατάσταση

Τρέξτε το πρόγραμμα Mint4Win. Αν βγάλει κάποιο λάθος πατήστε Συνέχεια, όχι Άκυρο. Μόλις ξεκινήσει πατήστε Install inside Windows.

Στη συνέχεια συμπληρώστε το μέγεθος που θέλετε να καταλαμβάνει το Mint στο σκληρό, βάλτε Ελληνικά σαν γλώσσα και δώστε όνομα χρήστη και κωδικό που θέλετε να έχετε.

Ακολουθήστε τον οδηγό εγκατάστασης μέχρι τέλους και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας. Θα εμφανιστεί το μενού εκκίνησης των Windows απ' όπου θα επιλέξετε Linux Mint.

Εκδοχή 3: Παράλληλα με τα Windows σε ξεχωριστό partition

Εδώ τώρα έχουμε 2 επιλογές σχετικά με τα partitions. Ή τα διαμορφώνουμε μόνοι μας ή αφήνουμε το Mint να μικρύνει το partition των Windows και να δημιουργήσει το δικό του στον κενό χώρο. Η άποψή μου είναι να τα κάνουμε όλα μόνοι μας και για ξέρουμε τι μας γίνεται και για περισσότερη ασφάλεια (γιατί καλό και άγιο το Linux αλλά αν μας καταστρέψει το partition των Windows δεν το σώζουμε ούτε με σφαίρες).

Ξαναλέω αυτό που είπα και πιο πάνω ότι καλό είναι να μην κάνουμε πειράματα σε παλιά εγκατάσταση των Windows.

Το ιδανικό είναι να εγκαταστήσουμε τα Windows. Μέσα από την εγκατάσταση να ορίσουμε το NTFS partition της επιλογής μας (πχ. 50%) και μετά να εγκαταστήσουμε το Mint και μέσα από τη δική του εγκατάσταση να ορίσουμε το partition του Linux. Αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος.

Αν πάλι επιμένουμε να το κάνουμε σε μια παλιά εγκατάσταση και αφού έχουμε πάρει backup τότε αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μικρύνουμε το partition μέσα από τα Windows και στη συνέχεια να εγκαταστήσουμε το Linux στον κενό χώρο.

Η συρρίκνωση του partition γίνεται ως εξής:

  • Στα Windows Vista/7/8:

  • Έναρξη > Δεξί κλικ στον Υπολογιστή > Διαχείριση > Διαχείριση δίσκων > Δεξί κλικ στο partition C: > Συρρίκνωση τόμου

  • Στα Windows XP/2000:

  • Κατεβάστε το Easeus Partition Master Free Edition.

Πριν την εγκατάσταση

Ό,τι από τα παραπάνω κι αν κάναμε, τώρα πρέπει να έχουμε ένα partition NTFS για τα Windows και ο υπόλοιπος χώρος του δίσκου που προορίζεται για το Mint να είναι αφορμάριστος.

Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση του Mint.

Κάνουμε ακριβώς τα ίδια σαν να ήταν το Mint μόνο του, δηλαδή αυτά που γράψαμε στην Εκδοχή 1: Έχουμε κατεβάσει το Mint, το έχουμε γράψει σε στικάκι, bootάρουμε από κει και κάνουμε install.

Εκκίνηση εγκατάστασης, partitions

Με το που θα ξεκινήσει η εγκατάσταση επιλέγουμε γλώσσα Ελληνικά:

Στη συνέχεια ένα ενημερωτικό μήνυμα:

Μπορούμε να κάνουμε την εγκατάσταση ακόμα και χωρίς ίντερνετ αλλά θα χρειαστεί οπωσδήποτε μετά για τις ενημερώσεις. Αν είμαστε ήδη στο ίντερνετ θα τις κάνει αυτόματα.

Στη συνέχεια θα μας ρωτήσει τι τύπο εγκατάστασης θέλουμε. Θα επιλέξουμε Κάτι άλλο:

Στη συνέχεια θα μας βγάλει τον πίνακα με τα υπάρχοντα partitions (των Windows) και αυτά που πρόκειται να δημιουργήσει (του Linux):

Προσοχή εδώ! Δεν πειράζουμε τα partitions των Windows (αυτά που είναι τύπου NTFS)!

Λογικά η εγκατάσταση θα μας βγάλει και τα partitions προς δημιουργία του Linux ήδη συμπληρωμένα. Λογικά θα πρέπει να έχει 4. Το 1 από τα 4 θα είναι το swap file. Να σημειωθεί εδώ ότι το Linux έχει εντελώς διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης του swap file από τα Windows. Ενώ τα Windows το έχουν σαν ένα αρχείο μέσα στο κυρίως partition τους, το Linux το έχει σαν ξεχωριστό partition με ειδικό format.

Επίσης ένα από τα partitions θα έχει μεγάλο μέγεθος. Αυτό είναι το κυρίως partition ενώ τα άλλα είναι βοηθητικά. Πάμε λοιπόν στο κυρίως και πατάμε τροποποίηση.

Εδώ θα δώσουμε το μέγιστο μέγεθος (θα είναι ήδη συμπληρωμένο το μέγιστο οπότε το αφήνουμε ως έχει) και θα πρέπει να βάλουμε αυτά που έχει η πιο πάνω εικόνα δηλαδή:

  • Χρήση ως: σύστημα αρχείων ext4 με journal

  • Διαμόρφωση της κατάτμησης: Ναι

  • Σημείο επαφής: /

Τα άλλα partitions δεν τα πειράζουμε και πατάμε Εγκατάσταση τώρα.

Μέρος των οδηγιών καθώς και τα screenshots είναι από μήνυμα του versys650gr, διαχειριστή του LINUX MINT GREEK COMMUNITY. Στο ίδιο μήνυμα προσθέτει και τις εξής παρατηρήσεις:

Συμπληρωματικα,

οταν εισαι στο LiveDVD του Mint πριν την εγκατασταση σου δινει στο μενου το gparted

(κατα την εγκατασταση το ξηλωνει αλλα μπορεις να το ξαναεγκαταστησεις μετα)

Με το gparted μπορεις πριν τη εγκατασταση να διαμορφωσεις τα partition οπως εσυ θελεις σε χωρητικότητα χωρις τους γνωστους περιορισμους που σου επιβαλουν τα Windows.

Τωρα τι επιλογες εχεις με τα partition ?

Μπορεις π.χ. να ορισεις σαν / το κυριο συστημα σου και να δημιουργησεις ξεχωριστο partition για το home.

Οπότε σε μελλοντικο format κανεις μονο στο root / και ο home οπου εχεις αποθηκευμενα τα προσωπικα σου αρχεια (βιντεο-τραγουδια-προσωπικες ρυθμισεις.......) μενει αθικτο.

Μπορεις επισης να συρικνωσεις τα partition που φιλοξενεις τα λειτουργικα δινωντας τα 50-100GB (ή οσο νομιζεις οτι ειναι αναγκαιο στο καθενα)

και να δημιουργησεις ενα NTFS storage partition για να το εχεις κοινο για τα προσωπικα αρχεια σου.

Ετσι θα μπορεις να εχεις προσβαση σε αυτα ειτε εισαι απο Linux ειτε απο τα Window$.

Γενικα αν εξοικειωθείς με την δημιουργια κατατμησεων μπορεις να χωρισεις τον σκληρο σου οπως εσυ νομιζεις καλύτερα.

Συνέχεια εγκατάστασης

Στη συνέχεια το πρόγραμμα εγκατάστασης θα μας ζητήσει να επιλέξουμε σε ποια χώρα είμαστε. Βάζουμε Ελλάδα.

Στη συνέχεια θα μας ζητήσει να επιλέξουμε πληκτρολόγιο. Επιλέξτε για αρχή Greek (Eliminate dead keys) το οποίο δεν έχει τόνους αλλά είναι σίγουρο και μετά τις ενημερώσεις θα μπορέσετε να βάλετε το Ελληνικό.

Στη συνέχεια θα μας ζητήσει να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό χρήστη μαζί με τον κωδικό του.

Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση κάντε επανεκκίνηση και είστε έτοιμοι!

Μετά την εγκατάσταση

Πρώτη εκκίνηση

Ένα πιθανό πρόβλημα είναι πάλι να κολλήσει στα γραφικά. Αν σας είχε κολλήσει κατά την εκκίνηση του live USB θα σας κολλήσει και τώρα.

Η λύση είναι πάλι η ίδια δηλαδή να βάλουμε την παράμετρο nomodeset.

Κατά την εκκίνηση θα εμφανιστεί ένα τέτοιο μενού:

Αν έχετε και Windows θα εμφανιστούν ως 5η επιλογή, πχ: Windows 7 (loader) (on /dev/sde1)

Στο boot menu λοιπόν του Mint φωτίζουμε την 1η επιλογή και πατάμε e στο πληκτρολόγιο για την επεξεργαστούμε.Με τα βελάκια πηγαίνουμε και εντοπίζουμε την εντολή linux και στο τέλος της (2 σειρές, αμέσως μετά τις παραμέτρους quiet splash) προσθέτουμε την παράμετρο nomodeset και πατάμε F10 για να ξεκινήσει η εκκίνηση. Λογικά το Mint τώρα θα ξεκινήσει κανονικά.

Το nomodeset που δώσαμε δεν είναι μόνιμο. Στην επόμενη εκκίνηση θα έχει χαθεί. Για να το βάλουμε μόνιμα σαν παράμετρο πρέπει να επεξεργαστούμε το boot menu του Mint, δηλαδή το πρόγραμμα Grub.

Ανοίξτε ένα τερματικό και γράψτε: sudo nano /etc/default/grub

Εντοπίστε την εντολή GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" και προσθέστε μετά το splash το nomodeset ώστε να γίνει: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset"

Σημείωση: Πριν βγείτε από τον editor μπορείτε να κάνετε ακόμα 2 αλλαγές αν θέλετε.

1. Μπορείτε να αλλάξετε την προεπιλογή ώστε να ξεκινάει με Windows:

Εντοπίστε την εντολή: GRUB_DEFAULT=0 και βάλτε σαν τιμή 4 (όπου 4 το 5ο στοιχείο του μενού αφού ξεκινάει από 0)

2. Μπορείτε να αλλάξετε το χρόνο αναμονής του μενού GRUB_TIMEOUT βάζοντας όσα δευτερόλεπτα θέλετε, πχ 3 για να είναι γρήγορο.

Στη συνέχεια πατήστε Control-X για να βγείτε από το nano editor, αποθηκεύοντας φυσικά τις αλλαγές.

Στη συνέχεια γράψτε την εντολή: sudo update-grub

Αυτό ήταν! Τώρα το nomodeset θα είναι μόνιμο. Κάντε επανεκκίνηση αν θέλετε για να το επιβεβαιώσετε.

Ρυθμίσεις βελτίωσης του συστήματος

Αύξηση ταχύτητας

Μπορείτε να αυξήσετε την ταχύτητα του συστήματος με μια απλή ρύθμιση: Πώς να επιταχύνετε το Mint (και κάθε Ubuntu)

Τι είναι το nomodeset

Οι νεότεροι πυρήνες έχουν μεταφέρει τη ρύθμιση της κατάστασης λειτουργίας γραφικών (video mode) μέσα στον πυρήνα. Έτσι, όλος ο προγραμματισμός του χρονισμού του επεξεργαστή και των καταχωρητών του συγκεκριμένου υλικού της κάρτας γραφικών λαμβάνουν χώρα στον πυρήνα και όχι στο πρόγραμμα οδήγησης του γραφικού περιβάλλοντος όταν ο διακομιστής του γραφικού περιβάλλοντος ξεκινά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να έχουμε υψηλής ανάλυσης ωραίες οθόνες εκκίνησης και μεταβάσεις χωρίς τρεμόπαιγμα από οθόνες εκκίνησης σε οθόνες σύνδεσης. Δυστυχώς, σε μερικές κάρτες αυτό δεν λειτουργεί σωστά και θα καταλήξετε με μια μαύρη οθόνη. Η προσθήκη της παραμέτρου nomodeset δίνει εντολή στον πυρήνα να μην φορτώσει τα προγράμματα οδήγησης γραφικών και να χρησιμοποιήσει καταστάσεις λειτουργίας γραφικών του BIOS μέχρι να φορτωθεί το γραφικό περιβάλλον.

Σημειώστε ότι αυτή η επιλογή είναι συνήθως απαραίτητη για κάρτες Nvidia, όταν χρησιμοποιείται ο προεπιλεγμένος οδηγός «nouveau». Η εγκατάσταση του ιδιοταγούς οδηγού της Nvidia συνήθως καθιστά αυτήν την επιλογή μη απαραίτητη πλέον. Έτσι ουσιαστικά χρειάζεται μόνο για μία εκκίνηση μέχρι να εγκαταστήσετε τον οδηγό της Nvidia.