Άσκηση σχεδίου 1: Τόνοι

Σκοπός της άσκησης είναι η δημιουργία 8 τόνων του γκρι όπως στην εικόνα αλλά και να συνηθίσει ο σπουδαστής στη σχεδίαση ομοιόμορφων επιφανειών με συγκεκριμένο τόνο.

Για το σκοπό αυτό δημιουργήστε 9 τετραγωνάκια. Το τελευταίο θα παραμείνει λευκό.

Στη συνέχεια αποφασίστε ποιο μολύβι θα χρησιμοποιήσετε για ποια τετραγωνάκια.

Αν για παράδειγμα έχετε 4 μολύβια, τότε τα 2 πρώτα τετραγωνάκια θα τα βάψετε με το πιο μαλακό μολύβι (αυτό με τα περισσότερα Β, πχ. 8β), τα 2 επόμενα με το αμέσως επόμενο, κ.ο.κ. μέχρι τα 2 τελευταία που θα τα βάψετε με το πιο σκληρό (πχ. ΗΒ).

Μπορείτε να γράψετε κάτω από τα τετραγωνάκια ποιο μολύβι θα χρησιμοποιήσετε.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε είναι η εξής:

Βάψτε το 1ο τετραγωνάκι όσο πιο μαύρο μπορείτε χρησιμοποιώντας το μολύβι που έχετε επιλέξει για το συγκεκριμένο τετραγωνάκι.

Στη συνέχεια πηγαίνετε στο μεσαίο τετραγωνάκι και χρησιμοποιώντας τη διαίσθησή σας προσπαθήστε να το βάψετε με ένα γκρι που να έχει ακριβώς τη μισή ένταση από το μαύρο (γκρι 50%).

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κάποιος στάνταρ τόνος για το μεσαίο γκρι και θα εξαρτηθεί από το πόσο μαύρο είναι το 1ο τετραγωνάκι σας.

Κατόπιν πηγαίνετε στο τετραγωνάκι που είναι ανάμεσα στο μαύρο και στο μεσαίο γκρι και προσπαθήστε να το βάψετε με ένα τόνο που να είναι ανάμεσα σε αυτούς τους δύο (δηλαδή να είναι τόσο πιο ανοιχτός από το μαύρο όσο πιο σκούρος θα είναι από το γκρι).

Κάντε το ίδιο για το τετραγωνάκι που είναι ανάμεσα στο μεσαίο γκρι και στο άσπρο. Βρείτε δηλαδή ποιος τόνος είναι ανάμεσα σε αυτούς.

Και στη συνέχεια κάντε το ίδιο και για τα υπόλοιπα τετραγωνάκια, δηλαδή βρείτε τόνο που να είναι ακριβώς ενδιάμεσος από τους γειτονικούς του.

1 5 3 6 2 7 4 8 ← ακολουθήστε αυτή τη σειρά

Συστήνεται να επαναλάβετε μερικές φορές αυτήν την άσκηση προσπαθώντας να πετύχετε την καλύτερη δυνατή διαβάθμιση αλλά και όσο πιο ομοιόμορφες επιφάνειες μπορείτε. Η επανάληψη επίσης βοηθάει στο να εξασκηθείτε στη χρήση του μολυβιού.

Παραλλαγές

Επαναλάβετε ακόμα 3 φορές την παραπάνω άσκηση με τις εξής παραλλαγές:

    • Την 1η φορά κάντε τη μόνο με ένα μολύβι, το πιο μαλακό που έχετε.

    • Τη 2η φορά κάντε τη μόνο με το πιο σκληρό και

    • την 3η φορά μόνο με ένα μεσαίο.

Υπόψιν ότι θα βγουν διαφορετικοί τόνοι και τις 3 φορές.

Επίσης θα βγάλετε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα!