Γλωσσάρι Linux

proprietary [software]

Κλειστό (κλειστού κώδικα), ιδιοταγές, απροτυποταγές, ιδιόκτητο [λογισμικό].

Οι δόκιμοι όροι είναι κλειστό για καθομιλουμένη και ιδιοταγές για επίσημη τεκμηρίωση.

Είναι το αντίθετο του open source (λογισμικό ανοιχτού κώδικα).

Να μη συγχέεται με το εμπορικό λογισμικό που είναι το αντίθετο του ελεύθερου λογισμικού. Για παράδειγμα ένα λογισμικό κλειστού κώδικα μπορεί να είναι ελεύθερο (π.χ. οι drivers) και αντίστροφα ένα ανοιχτού κώδικα μπορεί να είναι εμπορικό (πχ. το λειτουργικό Solaris).

Η κοινότητα θεωρεί το ιδιοταγές λογισμικό ως κατώτερο του ανοιχτού κώδικα και αποθαρρύνει τη χρήση του. Οι βασικότεροι λόγοι είναι:

  1. Δεν μπορεί να ελεγχθεί η αξιοπιστία του.

  2. Δεν μπορεί να παρασχεθεί υποστήριξη από την κοινότητα.

  3. Δεν υπάρχει εγγύηση για την συνέχεια και εξέλιξή του.

  4. Αν ο κατασκευαστής το παρατήσει το πρόγραμμα πεθαίνει. Ενώ στα προγράμματα ανοιχτού κώδικα το σύνηθες είναι, όταν το παρατάει ο αρχικός δημιουργός να το αναλαμβάνει κάποιος άλλος. Κι έτσι ένα αξιόλογο πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα δεν πεθαίνει ποτέ.

  5. Είναι απροτυποταγές, δηλαδή δεν δεσμεύεται από πρότυπα.

  6. Στα Αγγλικά η λέξη proprietary εμφανίζεται και ως αντίθετο του standard (=προτυποταγής σύμφωνα με την ΕΛΕΤΟ). Αυτό μας δίνει άλλη μια συνιστώσα της έννοιας, τη μη συμμόρφωσή της σε πρότυπα. Δηλαδή ο κατασκευαστής ενός ιδιοταγούς προγράμματος δεν δεσμεύεται από τίποτα ενώ τα προγράμματα ανοιχτού κώδικα, ως κατ' εξοχήν συλλογικά, ακολουθούν τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις της κοινότητας.

sudo

Με αυτήν την εντολή εκτελούμε μια άλλη εντολή σαν διαχειριστής (super user). Πχ: sudo nano εκτελεί τον επεξεργαστή κειμένου nano.

Μόλις πατήσουμε enter μας ζητείται το password μας. Από κει και πέρα η εντολή μας δίνει 5 λεπτά χωρίς να μας ξαναζητήσει password.