Πώς να φτιάξετε ένα Linux live USB στικάκι

Δημιουργία του USB stick

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα πρόγραμμα που να δημιουργεί στικάκι εκκίνησης (bootable).

Κυκλοφορούν διάφορα τέτοια προγράμματα, όλα freeware. Προτείνω το LinuxLive USB Creator που είναι και στα ελληνικά και έχει το πιο πλήρες interface.

Αφού το εγκαταστήσετε, συνδέστε πρώτα το στικάκι σε μια θύρα USB και μετά τρέξτε το πρόγραμμα γιατί αλλιώς δεν θα το δει.

Στην πρώτη εκτέλεση πατήστε το κουμπί OPTIONS για να βάλετε σαν γλώσσα ελληνικά. Στη συνέχεια ακολουθήστε τα βήματα με τη σειρά.

ΒΗΜΑ 1: ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΣΟ ΣΑΣ

Επιλέξτε από τη λίστα το στικάκι.

Προσοχή, ελέγξτε το και από τον "υπολογιστή μου" για να σιγουρευτείτε ότι είναι το σωστό γράμμα δίσκου (π.χ. H:) και επίσης σιγουρευτείτε ότι γράφει το σωστό μέγεθος δίπλα (π.χ. 7,3 GB). Προσέξτε πολύ μην επιλέξετε τον σκληρό του υπολογιστή γιατί μπορεί να σβηστεί!

ΒΗΜΑ 2: ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΜΙΑ ΠΗΓΗ...

Πατήστε το 3ο κουμπάκι Λήψη.

Ανοίξτε τη λίστα που λέει >>Επιλέξτε το αγαπημένο σας Linux και για αρχή προτείνω να επιλέξετε μια από τις τελευταίες εκδόσεις Ubuntu. (Θα γράψω και ένα άρθρο αναλυτικά για τις διαφορές των εκδόσεων).

Στη συνέχεια εκεί που λέει Λήψη πατήστε Χειροκίνητα για να αποθηκευτεί το .iso στο σκληρό σας ώστε να μπορείτε να το ξαναχρησιμοποιήσετε όταν θελήσετε.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα ψάξει για τον ταχύτερο ανακατευθυντή (mirror) για να το κατεβάσει. Επιλέξτε τον πρώτο και Εκκίνηση στον περιηγητή μου. Αμέσως μετά θα ανοίξει ο περιηγητής σας (πχ. Firefox) και θα σας ρωτήσει πού να το αποθηκεύσετε.

Όταν ολοκληρωθεί το κατέβασμα του .iso κλείστε το παράθυρο διαλόγου του LiLi και πατήστε το κουμπί πίσω (μπλε βελάκι αριστερά) για να επανέλθετε στην επιλογή πηγής.

Τώρα πατήστε το 1ο κουμπάκι ISO / IMG / ZIP και βρείτε το αρχείο .iso που κατεβάσατε.

Το πρόγραμμα θα ελέγξει αν το αρχείο είναι συμβατό και αν είναι σε καλή κατάσταση και θα σας πει ότι το αναγνωρίζει σαν Linux τάδε.

ΒΗΜΑ 3: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ

Αυτή η επιλογή έχει νόημα μόνο για τις εκδόσεις Ubuntu και δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε αποθηκευτικό χώρο στο στικάκι ώστε να διατηρεί τις αλλαγές που κάνουμε (π.χ. ρυθμίσεις, εγκατάσταση νέων προγραμμάτων κλπ). Δηλαδή με αυτήν την επιλογή φεύγουμε από τη έννοια του live λειτουργικού και πάμε σε κάτι που θυμίζει περισσότερο εγκατεστημένο λειτουργικό! Για τις άλλες εκδόσεις linux αναγκαστικά θα μείνετε μόνο στη λειτουργία live.

Για αρχή μπορείτε να επιλέξετε 200 MB γιατί όσο πιο πολλά βάλετε τόσο πιο πολύ θα αργήσει να το φτιάξει.

ΒΗΜΑ 4: ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Απόκρυψη δημιουργημένων αρχείων στο μέσο: Επιλέξτε το ώστε τα αρχεία του linux να είναι κρυφά όταν ανοίγετε το στικάκι στα Windows για να μην σας μπερδεύουν.

Διαμόρφωση του μέσου σε FAT32 (αυτό θα διαγράψει τα δεδομένα σας): Επιλέξτε το αλλά προσέξτε πολύ να τσεκάρετε και πάλι ότι φορμάρετε το στικάκι και όχι το σκληρό!

Ενεργοποίηση εκτέλεσης του LinuxLive στα Windows (απαιτείται internet για την εγκατάσταση): Αυτό αφήστε το ατσεκάριστο. Αναφέρεται στη δυνατότητα να τρέξουμε το Linux σε εικονικό υπολογιστή (virtual machine) μέσα στα Windows.

ΒΗΜΑ 5: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πατήστε το κουμπί με τον κεραυνό για να γίνει η εγκατάσταση. Θα διαρκέσει 5-10 λεπτά.

Όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία, κλείστε όλα τα προγράμματα και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.

Εκκίνηση με Linux

Για να γίνει εκκίνηση (boot) από το στικάκι πρέπει να υποστηρίζεται αυτή η λειτουργία από το BIOS. Λογικά, αν ο υπολογιστής είναι κατασκευασμένος μέσα στην τελευταία 5ετία δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Η εκκίνηση μπορεί να γίνει με 2 τρόπους, είτε πατώντας κάποιο πλήκτρο κατά το άνοιγμα του υπολογιστή (συνήθως Esc ή F12) είτε αλλάζοντας τις ρυθμίσεις του BIOS (boot priority). Διαβάστε προσεκτικά τα πρώτα πρώτα μηνύματα κατά το άνοιγμα του υπολογιστή για να βρείτε το πλήκτρο. Μπορεί να λέει κάτι σαν Press F12 for boot options ή Press Esc for BBS menu κ.ο.κ.

Ελέγξτε τη συμβατότητα του υπολογιστή σας

Αν ο υπολογιστής σας είναι αρκετά παλιός είναι πιθανόν να μην αναγνωρίζεται από κάποιες εκδόσεις Linux. Μπορείτε να ελέγξετε τη συμβατότητά του στο forum linuxhcl.com. Αναζητήστε το μοντέλο σας είτε βάσει μάρκας, είτε βάσει κατηγορίας, είτε με αναζήτηση (επιλογές κάτω αριστερά).

Γενικά πάντως το πιο συμβατό από όλα τα Linux είναι το Ubuntu.

Στο boot menu επιλέξτε το στικάκι (ή αν δεν το γράφει με το όνομά του επιλέξτε USB device ή Removable device κλπ).

Στη συνέχεια θα εμφανιστεί το boot menu του ίδιου του Linux (σε κάποιες εκδόσεις, όχι σε όλες) με επιλογές του στυλ, εκκίνηση σε μορφή Live, εγκατάσταση του Linux κ.α.

Εσείς επιλέξτε την επιλογή Live (συνήθως πρώτη πρώτη) και καλή διασκέδαση με το καινούργιο σας Linux!

Πιθανό πρόβλημα

Υπάρχει μεγάλη περίπτωση, κατά την εκκίνηση του γραφικού περιβάλλοντος, να κολλήσει ο υπολογιστής, ειδικά αν είναι παλιός. Επίσης το πρόβλημα εμφανίζεται συχνά σε κάρτες γραφικών Nvidia. Αυτό συμβαίνει γιατί στους καινούργιους πυρήνες (kernels) του Linux η ρύθμιση του mode γραφικών γίνεται από τον πυρήνα αντί από τον οδηγό (driver) γραφικών. Μπορείτε πολύ εύκολα να απενεργοποιήσετε αυτή τη λειτουργία με την εντολή nomodeset.

Στο Ubuntu, με το που θα ξεκινήσει η εκκίνηση πατήστε tab για ενεργοποιήσετε τις αρχικές επιλογές, εκεί που επιλέγουμε γλώσσα.

Επιλέξτε Ελληνικά και το μενού αυτόματα θα γίνει ελληνικό.

Στη συνέχεια πατήστε F6 και τσεκάρετε το nomodeset με το πλήκτρο space ή enter και μετά esc για να βγείτε.

Βγαίνοντας από το μενού πατήστε enter για να ξεκινήσει η εκκίνηση.

Αν βγάλει μηνύματα λάθους μην δώσετε σημασία, απλά αφήστε το να ξεκινήσει, θέλει λίγη ώρα.

Σε άλλα Linux όπως το Mint δεν υπάρχει τέτοιο μενού οπότε στο αρχικό μενού, (εκεί που επιλέγουμε live ή εγκατάσταση) φωτίζουμε την επιλογή live και πατάμε το πλήκτρο tab. Αυτό θα μας εμφανίσει την γραμμή εντολής η οποία ουσιαστικά θα εκκινήσει το γραφικό περιβάλλον. Στο τέλος της εντολής έχει δύο παύλες --. Πάμε ακριβώς πριν από αυτές και πληκτρολογούμε nomodeset και στη συνέχεια enter.

Σημείωση

Αν πάλι κολλάει κατά την εκκίνηση, πράγμα δύσκολο δοκιμάστε να προσθέσετε μαζί με το nomodeset και τις εντολές noacpi και noapic και ξαναδοκιμάστε.