תאומים

?הריון תאומים – מתנה או סיכון

.רבים חושבים שזה טוב לקבל שני ילדים מהריון אחד, כאילו היה זה מבצע של שניים במחיר אחד. מתברר שזה לא מדויק

הסיכוי של הריון להיות הריון תאומים נע סביב 1.5-3% , כשבשנים האחרונות שיעור הריונות התאומים עלה עקב התפתחות טיפולי הפוריות. התאומים יכולים להיות זהים ולא זהים. התאומים הלא זהים נוצרים כאשר שתי ביציות עוברות ביוץ באותו המחזור, ושתיהן מופרות בו-זמנית. כל אחת מהן מתפתחת להריון נפרד, וזה עניין של מזל ששני ההריונות מתפתחים בו-זמנית באותו הרחם. יש משפחות עם נטייה תורשתית ללידות תאומים, ובאוכלוסיות שונות ברחבי העולם שכיחות התאומים הלא-זהים משתנה בהתאם. לעומת זאת, התאומים הזהים נוצרים כאשר ביצית אחת שכבר הופרתה מתחלקת לשני שקים שונים. זה הרבה יותר נדיר ולא תלוי בתורשה או באוכלוסייה. השכיחות להריון עם תאומים זהים הינה 1:250 או 0.4% .

הזכרתי כבר שהתאומים הלא-זהים מתפתחים בנפרד, כשלכל אחד מהם שק הריון, שליה וקרומים משלו. לעומת זאת, התאומים הזהים יכולים לגדול בנפרד לגמרי, או להשתמש באיברי ההריון במשותף. בחלק מההריונות הללו שני התאומים מקבלים הזנה משליה אחת משותפת. לעתים נדירות יותר התאומים

אפילו נמצאים באותו שק, ואין ביניהם מחיצה. במקרים קיצוניים ביותר, לתאומים יש אפילו אברי גוף משותפים – כבד, לב, או מוח – מה שנקרא "תאומים סיאמיים". מידת החלוקה בין העוברים תלויה בשלב שבו היה ההריון הצעיר, כאשר החליט להתחלק לשניים.

בכל הריון יכולים להתרחש סיבוכים, ותפקידו של הצוות הרפואי לטפל בהם ולמנוע אותם עד כמה שניתן. אותם סיבוכים יכולים להתרחש בהריון תאומים, כשהסיכוי שזה יקרה הוא כפול. הסיבוך השכיח ביותר במקרה זה, הוא לידה מוקדמת – כי הרחם גדל הרבה יותר מהר, והלחץ שמופעל על צוואר

הרחם הרבה יותר חזק. סיבוכים נוספים קשורים לתפקוד השליה, שהרי יש יותר רקמה שלייתית שמסננת את דם האם ומפרישה הורמונים. התפקוד הלא תקין של השליה יכול לגרום לבעיות שונות בכל שלבי ההריון. לפיכך, בהריון תאומים יש יותר סיכוי להפלות, היפרדות שליה, רעלת הריון וסכרת הריונית. גם מומים והפרעות כרומוזומליות שכיחים יותר בהריונות תאומים, כי כל אחד מהעוברים יכול לפתח מום ללא קשר למצב התאום שלו.

בהריונות של תאומים זהים עם שליה אחת או עם שק אחד, יכולים להתפתח סיבוכים ייחודיים שלא קיימים בהריונות של תאומים נפרדים או בהריונות עובר יחיד. לעתים השליה המשותפת לא מתחלקת בצורה שווה בין העוברים, ואז תאום אחד סובל מחוסר אספקת חומרי תזונה, מים ואפילו חמצן, ולעומתו התאום השני סובל מעומס יתר שמשפיע לרעה על הלב, הכליות והאיברים האחרים שלו. לפעמים קיים כלי דם גדול בשליה, שמעביר דם מעובר אחד לעובר השני, אבל אין כלי שמחזיר את הדם בחזרה. במקרה כזה יתפתח אי-שוויון בין העוברים שאמורים להיות ממש זהים.

אלה הסיבות שגורמות לצוותים הרפואיים לומר "אחד-אחד עדיף על שניים ביחד", ואלה הסיבות שבגינן נמנעים ככל האפשר בטיפולי פוריות, מהיווצרות הריונות תאומים (או אפילו שלישיות ורביעיות, שכן גם זה קורה לפעמים(. אלה הן גם הסיבות שגורמות לרופא הנשים להפנות את המטופלת בהריון תאומים למרפאת הריון בסיכון גבוה. במרפאה זו מתבצע מעקב צמוד אחרי מהלך ההריון המיוחד, הסיבוכים נמנעים ככל האפשר, ואם בכל זאת מתגלים כאלה, הם מטופלים בהתאם.

ומה לגבי לידת תאומים? זה גם דבר מיוחד. הרי צריך ללדת שני עוברים, אחד אחרי השני. בימינו ובארצנו, כאשר העובר התחתון שהוא המוביל, נמצא במצג עכוז, מומלץ בכלל לא לנסות לידה רגילה, אלא מתכננים ניתוח קיסרי. לעומת זאת, אם העובר התחתון במצג ראש, ומשקלי העוברים מוערכים כדומים, מומלץ לנסות לידה נרתיקית . כאשר העובר המוביל נולד, מתרחש מה שנקרא "רגע

האמת": באיזה מצג יהיה העובר השני? אם גם הוא יימצא במצג ראש, לא אמורה להיות בעיה בלידתו, אבל אם הוא נמצא במצג עכוז, או תקוע לרוחב, יש צורך בעזרה רפואית כדי ליילדו, החל מהוצאתו באופן ידני ועד כדי ניתוח קיסרי דחוף.

ומה קורה לאחר הלידה? טיפול כפול, הנקה כפולה, והרבה פחות זמן לאם לטפל בעצמה, כך שההורים הטריים יזדקקו לעזרה כפולה ממי שסובב אותם.

לסיכומו של דבר – עדיף להביא לעולם שני ילדים בנפרד, מאשר להסתכן בהריון תאומים, אבל אם כבר נוצר הריון תאומים, ניתן לעקוב אחריו בהתאם וללדת בשלום.

ד"ר סופיה סולצמן

המאמר פורסם ב"חיים בעמק" בפברואר 2015