סכרת הריונית - אוייב שקט

כאשר אישה הרה בריאה, הגוף שלה שומר על מאזן הסוכרים בצורה הדוקה. לכן אישה בריאה בהריון יכולה לכאורה לאכול כל מה שבא לה... אבל האם כל אישה באמת בריאה?

יש בדיקות רבות בהריון. אחת החשובות שבהן הינה בדיקת הסקר לסכרת הריונית.

סכרת הריונית היא תוצאת ההשפעה של הורמוני ההריון על הגוף. כתוצאה מההשפעה הזאת לקראת השליש השלישי הסבילות של אישה הרה לסוכר יורדת מאוד. זה אומר שגוף אישה הרה צריך הרבה יותר אינסולין* כדי לטפל במשק הסוכרים, מאשר אישה לא הרה (או גבר). לא כל אישה מסוגלת להפריש כל כך הרבה אינסולין, ולאלה שלא מצליחות, רמת הסוכר בדם עולה.

חשיבות סכרת הריונית התגלתה עוד בשנות השישים למאה ה-20 והוכחה שוב בשנים האחרונות. התברר שלנשים עם סכרת הריונית נולדים תינוקות שמנים יותר, ולכן יש להם יותר סיכוי "להיתקע" בכל אחד משלבי הלידה – עד כדי מצב שנקרא "כליאת כתפיים" – סיבוך קשה, כאשר ראש העובר כבר נולד והכתפיים נתקעו בגוף האם. כתוצאה מהשמנת העוברים הרבה יותר נשים עם סכרת הריונית עוברות ניתוח קיסרי, בהשוואה לנשים ללא סכרת. סכרת הריונית לא מאוזנת גורמת לקפיצות לא צפויות ברמות הסוכר בדם העובר, מה שיכול לגרום למצוקה חריפה שלו – עד כדי מות עובר תוך-רחמי בסוף ההריון (סיבוך נדיר של סכרת הריונית קשה ובעיקר של סכרת טרום הריונית). מחקרים עדכניים מוכיחים שילדים שנולדו לאחר הריון עם סכרת לא מאוזנת סובלים בהמשך מאי-סבילות לסוכר, השמנת יתר וסיכון לפתח סכרת מבוגרים במשך חייהם.

אם זאת מחלה חשובה כל כך, איך אפשר לאבחן אותה? נכון לעכשיו במדינת ישראל מקובל לאבחן אותה בשני שלבים. בשלב הראשון כל אישה שאין לה שום גורם סיכון מקדים עוברת העמסת סוכר "קטנה" – נותנים לה לשתות 50 גרם סוכר ענבים מהול במיים, וכעבור שעה בודקים סוכר בדמה. אם תוצאת הבדיקה עברה את גבול הנורמה, או אם יש לאישה גורמי סיכום כלשהם לאי-סבילות לסוכר, מומלץ לבצע את השלב השני של האבחון – העמסה "גדולה". בבדיקה הזאת קודם כל נלקחת דגימת דם בצום, בהמשך האישה שותה תמיסת 100 גרם סוכר ענבים, ונלקח לה דם שעה אחת, שעתיים ושלוש שעות אחרי שתית התמיסה. לכל אחת מארבע הבדיקות יש ערך נורמה משלה, ואם שתיים מתוך ארבע לא תקינות, מוגדרת סכרת הריונית.

רוב רובן של הבדיקות האלה מתבצעות בשבוע 24 עד 28 להריון. אבל אם מסיבה כלשהי יש חשד לסכרת בשלבים מוקדמים יותר או שיש גורמי סיכון, מקובל לבצע את האבחון מוקדם יותר.

אבחנו את הסכרת – אז מה עושים עכשיו? קודם כל פונים לרופא נשים מטפל בהקדם האפשרי! הרופא בעצמו, או באמצעות מרפאת הריון בסיכון גבוה, מפנה את האישה לדיאטנית, מצייד אותה במכשיר מעקב סוכר.

דיאטה היא מרכיב הכרחי לטיפול בסכרת הריונית, והרבה פעמים היחיד שנחוץ. לא מדובר בדיאטת "כסח" או בדיאטה "ללא סוכר" – זאת דיאטה מיוחדת לסכרת הריונית, ולכן כל כך חשוב לא להמציא את המתכונת בעצמכם, אלא לפנות לדיאטנית באופן מסודר אבל דחוף.

התחלתם את הדיאטה – תתחילו למדוד סוכר בדם באופן עצמאי. המכשיר למדידת סוכר בבית נקרא גלוקומטר, אפשר לרכוש אותו בקלות בקופ"ח, והשימוש בו פשוט מאוד. הרופא יסביר לכם כמה פעמים ביום צריך לבדוק את הסוכר, וכל מדידה יש לרשום בטבלה המיוחדת. מדי שבוע הרופא אמור לראות את מדדי הסוכר שהצטברו ולהחליט, האם הדיאטה שאתם עושים מספקת, או שצריך לעדכן אותה, או שצריך להוסיף טיפול תרופתי.

הטיפול התרופתי מתחלק לשני סוגים – כדורים וזריקות אינסולין. בדרך כלל בסכרת הריונית שלא מתאזנת עם דיאטה מוסיפים את הטיפול בכדורים, ואם גם זה לא מצליח – עוברים לאינסולין. כל זה במעקב צמוד של רופא נשים מטפל, בדרך כלל במסגרת מרפאת הריון בסיכון גבוה. במקרים קיצוניים יש צורך באשפוז קצר לאיזון ראשוני, והמשך האיזון דרך המרפאה.

מעקב סכרת הריונית כולל גם מעקב באולטרסאונד: בודקים את גודל העובר, עד כמה הוא פעיל, וכמה מי שפיר הוא מייצר. לעתים הגודל המוגזם של העובר או ריבוי המים מסמנים שהסכרת לא מספיק מאוזנת למרות שלכאורה ערכי הסוכר בדם תקינים. בשלבים מתקדמים של ההריון מבצעים גם מוניטור עוברי לוודא שהעובר מרגיש טוב.

לקראת תאריך לידה משוער לפי גודל העובר ומידת האיזון של הסוכר נקבע, האם יש המלצה ללדת בניתוח קיסרי או שמותר לאישה ללדת רגיל, ואם יש צורך לזרז את הלידה.

הסכרת ההריונית נגמרת עם ההריון, ולכן אחרי הלידה האם יכולה לאכול חופשי מה שהיא רוצה! התינוק נבדק ע"י רופא ילודים, ואם גם הוא בסדר, גם הוא יכול לשכוח מהקטע של סכרת לכמה שנים טובות, אובכלל. לאם מומלץ לחזור על העמסת סוכר דרך רופא משפחה כחודשיים אחרי הלידה, כדי לוודא שתחת כותרת של סכרת הריונית לא התפתחה סכרת אמיתית סמויה.

ולסיכום זכרו: סכרת הריונית היא המחלה היחידה בהריון שאם מטפלים בה בזמן, כל הסיכונים שלה יורדים חזרה לרמה של אישה הרה רגילה! לכן חשוב לאבחן ולטפל בסכרת הריונית בהקדם האפשריובקפדנות מירבית.

ד"ר סופיה סולצמן

אינסולין - הורמון המופרש מלבלב ומווסת את רמת הסוכר בדם*