חיסון שפעת

זריקה קטנה, או סיכון גדול?

שפעת היא מחלה שנגרמת ע"י וירוס (נגיף). נגיף הוא חלקיק הרבה יותר קטן מחידק, וכדי להתקים הוא צריך להיכנס לתוך תאי המאכסן (שנהפך להיות חולה מאותו הרגע). נגיף השפעת פוגע בעיקר בבני האדם, אבל גם בעופות ובחזירים. הוא פוגע בכל הרקמות בגוף – לכן בזמן המחלה יש לנו חום גבוה, שיעול, נזלת, כאבים בשרירים, לפעמים כאבי בטן.

נגיף השפעת הוא בעצם לא נגיף אחד, אלא הרבה מאוד זנים של נגיפים דומים, וכל עונת השפעת מגיע זן חדש. ברוב העונות מגיע זן דומה לזנים הקודמים, אבל פעם במספר שנים מגיע זן חדש לגמרי. מי שחלה בעונה שעברה, מחוסן לזן של אותה העונה, ולא בהכרח מחוסן לזה של העונה הבאה, במיוחד אם זאת העונה של הזן השונה.

כולם יודעים ששפעת היא מחלה יחסית קשה – רוב האנשים לא יוצאים לעבודה יומיים – שלושה, אומנם אחרי שבוע מי שבד"כ בריאי חוזר לתפקוד המלא. אבל הבעיה היא לא לחלות בשפעת עצמה, אלא לסבול מהסיבוכים שלה. לאורך המאה ה-20 הוכחה עובדה מצמררת: רוב מקרי המות כתוצאה משפעת עונתית היו בקרב נשים הרות. עוד עובדה שהוכחה באופן חד-משמעי – נגיף השפעת לא חודר שליה ולא משפיע בכלל על העובר. מה שכן יכול להפריע לעובר – זה חום גבוה וחוסר חמצן שהאם סובלת מהם בזמן המחלה.

אז מה לעשות? איך למנוע את מקרי המוות או מחלה קשה אצל נשים הרות? מי שכבר חולה ופיתחה סיבוכים, מקבלת טיפול תרופתי לשפעת, אבל יש לו תופעות לוואי, והתרופות האלה בעצמן יכולות להתערב במהלך ההריון. לכן בשפעת עדיף לא לטפל אלא למנוע, והמניעה נעשית ע"י חיסון.

נגיף השפעת נמצא בסביבתנו תמיד. אנשי מדע עוקבים אחרי נוכחות של זנים שונים, וכאשר אחד מהם מתחיל לתפוס תעוצה, וזה קורה כל סתיו, מייד מייצרים נגדו חיסון.

הגוף שלנו מזהה כל מחולל ע"י "טביעת אצבע" היחודית שלו, ומפתח נוגדנים שהורסים את המחולל. החיסון עובד כך: מציגים לגוף בצורה כלשהי "טביעת האצבע" של המחולל, והגוף מפתח נוגדנים עוד לפני שהמחולל עצמו מגיע לשטח.

במקרה של המחולל "נגיף השפעת" קיימות שתי צורות הצגה: חיסון מומת וחיסון חי-מוחלש. בתוך החיסון המומת נמצאים חלקים של הנגיף שהרסו אותו לגמרי במעבדה, הוא לא יכול לגרום למחלה בכלל, אבל הגוף רואה את "טביעת האצבע" של שפעת ומפתח נוגדנים. לאומת זאת בחיסון חי-מוחלש נמצא נגיף שיכול לגרום למחלה, אבל המחלה הזאת תהיה מוחלשת יחסית למחולל הרגיל. אתם תשאלו: "מי בכלל צריך את החיסון שגורם למחלה?!" מסתבר שהחיסון הזה גורם לגוף ליצור נוגדנים הרבה יותר יעילים, אבל השימוש בו מיועד בעיקר לאנשים שהם בריאים בד"כ. לאנשים עם מחלות רקע, זקנים, ילדים עד גיל שנתיים ונשים בהריון בארץ נותנים חיסון מומת שלא יכול לגרום למחלה בכלל.

אז לסכם, השפעת היא מחלה מאוד מסוכנת לנשים בהריון, ולאומתה החיסון שנותנים לנשים הרות בארץ אינו מסוכן בכלל לא לאם ולא לעובר. לכן ברור שכל אישה הרה צריכה להתחסן נגד שפעת עוד בתחילת העונה.

בריאות שלמה!

ד"ר סופיה סולצמן