קורונה-וירוס ונשים הרות


המדינה שלנו ממשיכה במערכה נגד "הקורונה". אנחנו מרגישים ממש במלחמה – וזה נכון לגמרי. כולם מרגישים מגבלות, כולם צריכים להיזהר. וכמובן גם נשים הרות.

נגיף קורונה שמסתובב כעת בעולם הינו חלק ממשפחת נגיפי קורונה שבדרך כלל גורמים להצטננות חורפית רגילה. אלא שפעם ב-7-10 שנים נוצר זן אלים יותר של הנגיף, המסוגל להרוג אנשים תוך כדי הצטננות פשוטה. מצד שני יש די הרבה אנשים שמסוגלים להכיל את הזן האלים הזה מבלי להרגיש חולים. האנשים האלה מסתובבים בחברה, כי לפי הקריטריונים הם לא צריכים להיות בבידוד – הם לא חזרו מחו"ל, אין להם חום, שיעול או אפילו נזלת.

נגיפי קורונה מאוד קטנים, הרבה יותר קטנים מחידקים שגורמים לדלקות גרון או דלקת ריאות. לכן ההידבקות בהם כל כך מהירה. המזל הוא, שחלקיקי הנגיף לא יכולים להתפזר לבד בסביבה. הם זקוקים לנשא – בדרך כלל אלה טיפות נוזל שנוצר בדרכי הנשימה ומתפזר סביב אדם בעת עיטוש או שיעול, או דיבור. הנגיף גם נשמר על המשטחים שהטיפות נפלו עליהם, למשך מספר שעות.

כדי למנוע הידבקות, צריך להיות מחוץ לטווח שבו טיפות הנוזל יכולות להתפזר, והוא כ-2 מטר. בנוסף, חשוב לא "לאסוף" את הנגיפים מהמשטחים שעליהם השתעלו אנשים אחרים. לכן חשוב מאוד לא לגעת בפנים, ולשטוף או לחטא ידיים לעתים קרובות. לגבי מסיכות פנים - הן עוזרות כי עוצרות את טיפות הנוזל שכוללות את הנגיפים, אבל כל זה בתנאי שחובשים את המסיכה גם על הפה וגם על האף, ולא נוגעים בחלק החיצוני שלה!

במידה ולא יהיו נדבקים חדשים, ואלה שכבר נדבקו יחלו ויבריאו, המגיפה תיפסק. הנגיף ייכחד ונוכל לחזור לשגרה השגרתית שלנו. אבל עד אז כל המדינה בסכנה. לכן כולנו נאלצים לסבול ממגבלות – כדי למנוע העברת הנגיף ממשפחה למשפחה, מחולה לבריא.

ומה עם נשים הרות? בעולם מדוח כבר על אלפי נשים שחלו בקורונה וילדו. הרוב מהן לא העבירו את הנגיף לעובר שלהן תוך כדי ההריון או במהלך הלידה, וזה מרגיע. בנוסף, לפי הנתונים העדכניים, נשים הרות לא חולות בנגיף יותר מאשר נשים לא הרות בנות אותו גיל, או גברים. מצד שני, בדומה לנגיפים אחרים של דרכי הנשימה, הניסיון מלמד כי אם אישה בהריון מפתחת חום גבוה וקוצר נשימה, זה מעלה סיכון לאי-ספיקה נשימתית, עד כדי סכנת חיים שלה ממש. הטיפול במקרים האלה תומך – חמצן, נוזלים, הנשמה – עד שהאישה תבריא. את התרופות ה"חדשות" נוגדות נגיפים נותנים רק במצב לא נשלט של סכנת חיים, כי עדיין לא ידוע איך התרופות האלה משפיעות על בני האדם לטווח ארוך, וגם על העוברים.

קורונה לא משנה את מהלך הלידה. לכן ההחלטה לגבי צורת הלידה נעשת על פי כללים מיילדותיים רגילים, בדומה למקרים של שפעת, דלקת ריאות חידקית וכד'. ברור שאישה מאובחנת או חשודה כחולה בקורונה תלד בחדר מבודד משאר היולדות, עם צוות יעודי וממוגן, על מנת לשמור גם עליה וגם על היולדות האחרות וגם על הצוות הרפואי. רוב חדרי הלידה כבר התארגנו בנושא הזה.

ומה אחרי הלידה? מה קורה אם אישה חולה בקורונה יולדת, והתינוק שלה בריא? מתברר שאם האישה במצב כללי טוב, ומסוגלת להקפיד על אותם כללי הזהירות - שתיפת ידיים ועטיית מסכת פנים, היא לא תסכן משמעותית את בריאות התינוק, והם יכולים להישאר ביחד. כעת משרד הבריאות ממליץ: אם גם היולדת וגם הילוד במצב טוב, לא יפרידו בינהם. במידה והאישה חולה קשה ונדרש טיפול מיוחד עבורה, אדם בריא אחר יצטרך לטפל בתינוק עד שאם תבריא לחלוטין. בשורה משמחת – עד כה נראה שהנגיף לא עובר בחלב האם! לכן גם האישה המבודדת מהתינוק יכולה לשאוב חלב בשבילו, בתנאי שהיא לובשת מסכה ומקפידה מאוד על היגיינת ידיים.

ומה עם החיסונים לקורונה? כעת בעולם קיימים לפחות 5 סוגים שונים של חיסונים נגד נגיף הקורונה. החיסונים שנמצאים בארץ הם החיסונים של חברת פייזר (בעיקר) ומודרנה. מבלי להיכנס לפרטי הפעילות של החיסונים האלה, אפשר לומר שהמנגנון המדעי שלה מאוד ברור, חד-כיווני ולכן לא צפוי לגרום לתופעה כלשהי חוץ מעצם התפתחות החיסון נגד המחלה. החיסונים האלה נוסו כבר על מיליוני אנשים, והמחקרים מעידים שיעילותם מאוד גבוהה, והסיבוכים מעטים ביותר, בדומה לכל חיסון אחר שיש איתו ניסיון רב. אלפי נשים הרות כבר קיבלו את החיסונים האלה, ויצאו כבר מספר מחקרים שמעידים על בטיחות החיסונים גם בהריון, אומנם עדיין לא לשנים רבות.

ארגוני בריאות העולם, וארגוני בריאות האישה בארצות מפותחות (ארה"ב, אירופה, ישראל), הגיעו למסכנה, שאין למנוע מאישה הרה להתחסן למחלת הקורונה, כי הסיכון מהמחלה עצמה בוודאות גדול יותר, מאשר הסיכון הזעיר (ולא הוכח!) מהחיסון. משרד הבריאות הישראלי אימץ את הגישה הזאת וממליץ לנשים הרות להתחסן למחלת הקורונה, כולל אלה שחלו לפני 5 חדשים ויותר.

כולנו מקווים מאוד שהמלחמה בקורונה תסתיים. אבל כל אחד מאיתנו צריך לתרום לניצחון. כולם צריכים להקפיד על הנחיות של משרד הבריאות שמתפרסמות בחדשות, באתר המשרד ובאמצעי תקשורת אחרים.

בריאות איתנה לכולם!

ד"ר סופיה סולצמן