Rintalan tila

Tekijä: Tii-Mari Vätti (2013)

Kävin tutustumassa Tapio ja Anne Rintalan tilaan Yläneellä. Tilan historia ulottuu 1800-luvulle asti, tästä ajasta asti tilalla on pidetty lampaita. Lampaiden pito selittyy tilan sijainnilla joka on koko matkaltaan joen rannalla,joen rantaa taas ei ole voinut hyödyntää muutoin kuin laiduntamalla. Lampaat ovat olleet tähän tarkoitukseen hyviä laiduntajia. Nykyiset lampaat ovat tiettävästi vuonna 1973 hankittujen lampaiden sukua, nämä yksilöt on ostettu Tourulasta, Puolan talosta. Nykyisin tilalla kasvatetaan myös kainuunharmaata sillä sen villa on todettu jopa pehmeämmäksi kuin Suomenlampaan, lisäksi taljan väri on erilainen. Kainuunharmaankasvatus sai alkunsa huutokaupasta, josta tilan väki osti Iivari pässin ja tämän lisäksi 5 uuhta muualta.

Kuva. Tii-Mari Vätti 2013

Susivahingot

Vuonna 2010 Rintalan tilalla todettiin murheellinen tapahtuma kun susi oli käynyt laitumella tappaen 10 uuhta. Alueella on ollut myös muita susivahinkoja ja sittemmin ovat susiaidat olleet käytössä. Syksyn saapuessa, iltojen pimetessä Rintalassa kuitenkin lampaat otetaan yöksi sisälle, se teettää lisätyötä ja villan laadun heikentymistä.

Tulevaisuuden näkymät Rintalassa

Lampaiden kasvatuksen Rintalat näkevän olevan kannattavaa ja kannattavuuden olevan kasvussa lähiruuan arvostuksen ja kilohinnan noustessa. Yrittäjinä heillä on tulevaisuudessa haastetta Loimaalle avattavassa myymälässä. Nykyisiin tiloihin heidän on mahdollista vielä ottaa lisää eläimiä kasvatukseen, joten tilanne on kaikin puolin hyvä. Yrittäjäpariskunta nauttii työstään ja kokee yhteispelin toimivan heillä hyvin. Uhaksi tilalla koetaan lähinnä Suomen susipolitiikka.

Kuva. Tii-Mari Vätti 2013

Annelle ja Tapiolle tärkeää on vaalia Suomenlammasta alkuperäisrotuna. He ovatkin aktiivisesti eri yhdistysten toiminnassa mukana, Tapio Suomen lammasyhdistyksen puheenjohtajana ja Anne Finnsheep yhdistyksen sihteerinä. He arvostavat Suomen lampaassa eläimen hyvää sikiävyyttä, hyvää yleistä terveyttä, hyvän laatuista villaa ja sen värejä. Lisäksi heillä tuotetaan myös lampaanlihaa joten lihan laatu ja vähäinen rasvapitoisuus ovat myös tärkeitä asioita.

Uusia investointeja on tehty ja tällä hetkellä tilalla on 750 päätä, 4 eri lampolassa. Lisäksi tilalla on suoramyynti-tilat ja lihanleikkaamo. Teurastus ja lihanleikkuu tapahtuvat kuitenkin tällä hetkellä Sastamalassa ulkopuolisella teurastajalla. Tuotteiden myynti tapahtuu tilamyymälästä sekä muutamasta lähiruoka-myymälästä. Lisäksi Rintalat kiertävät aktiivisesti markkinoita ja messuja ja heillä onkin jo hyvin vakiintunut asiakaskunta, joka tilaa esim. lihaa kuukausittain suoraa puhelimitse.

Rintalan tila on nyttemmin luomu-tila, johon se siirtyi viljan osalta vuonna 1996 ja lampaiden osalta vuonna 2005. Tila pyrkii lampaiden omavarais-ruokintaan heinän ja viljan osalta. Tilalla on käytössä aperuokinta laitumen ja kivennäisten lisäksi. Naapurissa toimiva lammastila on hyvä yhteistyö-kumppani, josta saadaan ostettua täydennystä tarpeen vaatiessa. Kivennäisinä tilalla käytetään luomusertifikaatin saaneita nautarehuja.

Rintalan tila työllistää tällä hetkellä yhden täyspäiväisen työntekijän lammaspuolelle ja sesonkiaikana yhden työntekijän peltopuolelle. Tilalla on ollut useina vuosina harjoittelijoita, myös esim. Mustialasta. Työntekijänä tilalla on myös paimenkoira, joka avustaa lampaiden siirtelyssä tarpeen mukaan. Teurastuksen ja lihan leikkuu on ulkoistettu, sekä keritsijä tulee tarpeen mukaan tilalle kerimään lampaat.

Kuvassa terveiset Rintalasta lähettää samana päivänä, jolloin olin vierailulla syntyneet karitsat ja tyytyväinen uuhi :)

Linkkejä joissa tietoa suomenlampaasta

Finnsheep.

Suomen lammasyhdistys ry.

Hyvvää lähiruokaa Loimaan seudulta. Facebook yhteisö.