פורמלדהיד

חומר כימי (CH2O או HCHO) שיש לו שמות רבים. גז חסר צבע, בעל ריח חריף ומגרה, שיכול להופיע בשיווק מסחרי כתמיסה מימית (פורמלין) או בצורה מוצקה. זהו חומר דליק, נפיץ, מגיב על חומרים רבים אחרים, ויכול להתפרק לאדים רעילים ולגזים כגון CO ו-CO2.

הפורמלדהיד נפוץ מאוד בסביבה הביתית והתעשייתית. הוא משמש חומר גלם בסיסי לפחות ב-85 תהליכים תעשייתיים ובייצור של מאות מוצרי צריכה יומיומיים. הוא משמש מרכיב עיקרי למשל לבידוד בבנייה; בתעשיות מגוונות כגון תעשיית הצבעים והלכות, הדבקים, העץ, מוצרים פלסטיים, הנייר, הלבשה תחתונה, מוצרי עור, הרכב ועוד. הוא משמש גם בתעשיית מוצרי הצריכה הביתיים, מוצרי קוסמטיקה ותרופות, בתעשייה הכימית; משמש למטרות חיטוי בחקלאות צמחית ושל בעלי חיים וכן במנדפים במעבדות ביולוגיות. כן הוא משמש לחיטוי, עיקור, קיבוע ושימור של רקמות במוסדות כגון בתי חולים, בתי ספר ומכוני חניטה של בעלי חייים ובאתרי קבורה. נמצא גם בעשן הסיגריות ובפליטה של מנועים.

החומר חודר לגוף בעיקר דרך הנשימה ונספג ברובו בדרכי הנשימה העליונות. הכניסה דרך העור מועטה. החדירה דרך העיניים עולה ככל שהריכוז באוויר עולה [גירוי בינוני בעיניים מופיע בריכוז של 2–10 חל"מ (חלקים למיליון) וגירוי בלתי נסבל ב-25 חל"מ]. יכול לחדור דרך מערכת העיכול בעקבות תאונה או בעקבות גהות אישית לא נכונה. גורם גירוי של ריריות העיניים, האף, הגרון, והריאות.

פגיעה חריפה דרך דרכי הנשימה עלולה לגרום להופעת ברונכיטיס, בצקת ריאתית, דלקת ריאות ואפילו מוות עקב אי-ספיקה נשימתית. התמיסות יכולות לגרום להופעת צריבה בעיניים, לפגיעה קבועה של עכירות בקרנית העיניים ואף לאיבוד הראייה. בחשיפה כרונית דרך דרכי הנשימה החומר עלול להביא לידי דלקת עור אלרגית, פגיעה בעור ואסתמה.

בעקבות חשיפה ממושכת יכול להתפתח סרטן של חלל האף. החומר מוכר כמסרטן ודאי בבני אדם, לפי IARC. בפרסומים שונים נמצאה גם עלייה בגידולים ממאירים ובלוקמיה.