מי אחראי על בריאות תעסוקתית בישראל

משרד הכלכלה

משרד הכלכלה הוא המשרד המופקד על ביצוע החקיקה והתקינה בנושא בטיחות ובריאות תעסוקתית ואכיפת הוראותיהן. למשרד שלוש זרועות עיקריות בנושא זה:

מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית

מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית (להלן גם: המינהל) הוא אגף בתוך משרד הכלכלה, והוא מופקד על קביעת המדיניות בנושא בטיחות בעבודה, בריאות העובדים וגהות תעסוקתית ועל ביצועה וכן על אכיפת הוראות החוקים והתקנות השונים בתחומים אלה במקומות העבודה ופיקוח על ביצועם.

תפקידו העיקרי של המינהל הוא להביא לשיפורן של הבטיחות בעבודה, הגהות והבריאות התעסוקתית כדי למנוע תאונות עבודה ומחלות מקצוע. המינהל אחראי גם לנושאים כגון שימוש בחומרי נפץ, בטיחות בכלים טעוני בדיקה, תקינות מעליות ובטיחות באירועים המוניים. למינהל ארבעה מחוזות בארבע הערים הגדולות. בכל מחוז מפקחים על בטיחות העבודה ועורכים ביקורי פתע. מפקח העבודה האזורי רשאי לקבוע את תדירות הבדיקות במפעל. למפקח עבודה אזורי הסמכות להפסיק את העבודה במפעל, להוציא צו שיפור המחייב את המעביד לנקוט צעדים שונים, להוציא צו בטיחות האוסר שימוש במכונה או במתקן. כמו כן מפקחי העבודה חוקרים תאונות במטרה להפיק לקחים ולמנוע את הישנותן.

המוסד לבטיחות וגיהות

המוסד לבטיחות וגיהות הוא תאגיד ציבורי ששירותיו ניתנים ללא כוונת רווח (מלכ"ר). מטרתו של המוסד לבטיחות ולגיהות כמוגדר בחוק היא "לקדם את תנאי הבטיחות בעבודה והגיהות המקצועית". עיקר תפקידי המוסד כפי שהוגדרו בחוק הם: לנהל פעולות הסברה והדרכה; לערוך ולפרסם מחקרים; לסייע לבחירת נאמני בטיחות ולהקמתן של ועדות בטיחות, להדריכם ולעודדם בפעולתם; לסייע למינהל הבטיחות והבריאות בתעסוקה בפעולותיו; לייעץ לשר התמ"ת בעניינים הנוגעים לבטיחות ולגהות; להעניק תעודות הצטיינות למצטיינים בשטח ולדאוג לבטיחות ולגהות במקום העבודה.

רשם המחלות התעסוקתיות

הרשם למחלות תעסוקתיות הוקם ביולי 2011 ביוזמת המועצה הלאומית לבריאות העובד. הרשם ממומן על ידי מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית של משרד הכלכלה, ואילו הגוף שבו הרשם משולב, והמספק לו את הבסיס המקצועי והארגוני, הוא המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות. הרשם מנוהל על ידי ועדת היגוי שמכהנים בה נציגים של שני המשרדים הנ"ל וכן נציג המוסד לביטוח לאומי ונציגי המחלקות לרפואה תעסוקתית של קופות החולים. תפקידי הרשם: לנטר מגמות תחלואה על רקע תעסוקתי; לאתר עובדים ועבודות בסיכון מוגבר לתחלואה לשם פעולות מניעה; להקים בסיס מידע אמין, אשר יהווה בסיס לתכנון אסטרטגי בתחום; לספק מידע זמין, עדכני ומהימן למקבלי ההחלטות ולציבור הרחב; לערוך השוואות עם מדינות אחרות בעולם; לשמש כלי להערכת תכניות התערבות; לשמש מאגר למחקרים על מחלות ייחודיות.