ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ 2021

Η περίοδος που διανύουμε, σε συνθήκες που θα λέγαμε ότι μας απομονώνουν, περιορίζουν τις πράξεις, τη συμπεριφορά μας, αλλάζουν ακόμη και τον εαυτό μας.., φαίνεται να μας έχουν απομακρύνει και από τον ίδιο το Θεό, και αισθανόμαστε ίσως περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να έρθουμε κοντά του.

Για το λόγο αυτό, η "Πανσυριανή Επιτροπή για την ποιμαντική της νεολαίας και των κλήσεων", πήρε την πρωτοβουλία να ετοιμάσει μια πνευματική συνάντηση δια ζώσης στον Ι. Ν της Ευαγγελίστριας, η οποία πραγματοποιήθηκε παραμονή της Κυριακής των Βαΐων, στις 24/4/2021, με την παρουσία των εμψυχωτών της νεολαίας μας, φοιτητών-εμψυχωτών και ιερέων της Εκκλησίας μας. Σκοπός αυτής της συνάντησης και κοινή επιθυμία...να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας και τις καρδιές μας για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα. Σε διάρκεια 3 ωρών, όπου ο χρόνος φαίνεται να σταματούσε στην πραγματικότητα, η πνευματική μας αυτή προετοιμασία χωριζόταν σε 2 κύρια μέρη.

Το πρώτο, ξεκίνησε με ένα ευχάριστο ομαδικό παιχνίδι ζωγραφικής το οποίο απαντούσε για τον καθένα με ξεχωριστό τρόπο, στο ερώτημα : Πώς αντιλαμβάνεσαι την λέξη "υπηρεσία" και πώς θα την απεικόνιζες;.

Η ένωση, τόσο των εικόνων που δημιουργήσαμε όσο και των σκέψεών μας σε έναν κοινό άξονα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μας δημιούργησε και το κατάλληλο κλίμα για την εισήγηση που προετοίμασε για μας και εισηγήθηκε ύστερα η αδελφή Μελανή. Η ίδια, εστίασε τον λόγο της στα γεγονότα της Μεγάλης Πέμπτης και ιδιαίτερα στο πλύσιμο των ποδιών την ημέρα εκείνη από τον Ιησού στους μαθητές του, σχολιάζοντας παράλληλα έναν πίνακα που αναπαριστούσε τη σκηνή αυτή. Με μια βοηθητική παρουσίαση, και την ανάγνωση επίσης του σχετικού αποσπάσματος από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, καταφέραμε να αποκρυπτογραφήσουμε το βασικότερο νόημα της πράξης αυτής.. αλλά και να αναστοχαστούμε τις δικές μας, ακολουθώντας το παράδειγμά του Κυρίου.

Έπειτα από αυτή την ιδιαίτερα εποικοδομητική και συνάμα χρήσιμη πνευματικά για εμάς, εισήγηση της αδελφής, ο καθένας διέθετε τον απαραίτητο χρόνο να επεξεργαστεί και να καταγράψει ακόμα, τις σκέψεις του σε αυτά που άκουσε και είδε στην παρουσίαση. Μπορούσε, μάλιστα, να βοηθηθεί από ένα κείμενο στοχασμού που του δόθηκε.

Την πορεία της σκέψης μας, συνόδευαν ερωτήσεις όπως "Τι είναι αυτό που με άγγιξε","Τι μου έκανε εντύπωση από το απόσπασμα του Ευαγγελίου και πώς αυτά τα γεγονότα αντικατοπτρίζουν καταστάσεις της ζωής μου σήμερα;", "Ποιο είναι το παράδειγμα που μου δείχνει ο Κύριος πλένοντας τα πόδια των μαθητών του;", "Εγώ το ακολουθώ άραγε στην καθημερινή μου ζωή; "

Η συζήτηση που ακολούθησε, με την έκφραση απόψεων και προβληματισμών κάποιων εμψυχωτών για το πώς βιώνουν τον καιρό της πανδημίας, μας βοήθησε να εισέλθουμε ακόμα πιο βαθιά στο πνεύμα της ανυπέρβλητης αγάπης του Κυρίου μας προς εμάς αλλά και την αγάπη που εμείς οι ίδιοι χρειάζεται να δείξουμε σε Εκείνον και στον πλησίον μας. Με μια πρώτη σκέψη, ίσως θεωρούμε ότι δεν είχαμε πολλές ευκαιρίες για να το κάνουμε αυτό, ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Και βλέποντας την αρχική στάση του Πέτρου απέναντι στον Ιησού, το πιθανότερο είναι να θεωρήσουμε πως του μοιάζουμε. Να μην θέλουμε να δεχτούμε αυτό που μας λέει. Όπως διαβάζουμε και στο Ευαγγέλιο, ο Πέτρος είπε χαρακτηριστικά: “Δεν θα μου πλύνεις τα πόδια ποτέ “, πριν καταλάβει τι επεδίωκε ο Ιησούς να τους διδάξει με την συγκεκριμένη πράξη, πριν καταλάβει ότι το νόημα είναι στην πραγματικότητα να το δεχτεί και να πράξει αντίστοιχα.

Μέσα από τη συζήτηση κρατήσαμε, λοιπόν, κάποιες φράσεις από το Ευαγγέλιο: "Αν δεν σε πλύνω δεν θα έχεις θέση μαζί μου", "Αυτό είναι ένα παράδειγμα που σας έδωσα, για να μπορείτε να το κάνετε και εσείς όπως έχω κάνει και εγώ για σας.. Ευλογημένοι θα είστε αν το κάνετε",

οι οποίες μας προκαλούν σχεδόν να αναρωτηθούμε, εμείς όντως το κάνουμε;; Μήπως κοιτάμε σε λάθος κατεύθυνση; όπως είπε χαρακτηριστικά και η αδελφή Μελανή.

Στο δεύτερο μέρος, ακολούθησε μια τελετή μετάνοιας. Εισερχόμενοι στο Ναό, πήραμε ο καθένας από ένα μπουκαλάκι με νερό βρώμικο, ως σύμβολο των αμαρτιών μας το οποίο προσπαθήσαμε μετά να καθαρίσουμε.

Οι παρευρισκόμενοι ιερείς ήταν στη διάθεσή μας δίνοντάς μας την ευκαιρία να πλησιάσει όποιος το επιθυμούσε, στο μυστήριο της Εξομολόγησης. Στο τέλος της τελετής, έχοντας γεμίσει με αγάπη την καρδιά μας, γεμίσαμε παράλληλα το μπουκαλάκι που κρατούσαμε με αγιασμό, αδειάζοντας έτσι τις αμαρτίες μας, ως σύμβολο της καθαρότητας.

Η εξέταση της συνείδησης μας, η παραδοχή των αμαρτιών μας και η άφεση αυτών από τον Ιησού Χριστό στο μυστήριο της μετάνοιας και της συμφιλίωσης, μας έκανε καθαρούς στο πνεύμα και έτοιμους να δεχτούμε, τις ημέρες που έπονται, την αγάπη του Κυρίου που με τη θυσία του πάνω στο Σταυρό μας έδειξε.

Χωρίς την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής, θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο για εμάς να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το Άγιο Πάσχα. Και ήταν πράγματι σημαντική..διότι επρόκειτο για μια εμπειρία συναισθηματικά έντονη για τους περισσότερους από εμάς, και αυτό είναι που χρειαζόμασταν πολύ περισσότερο. Να βρεθούμε στην Εκκλησία μας, στο σπίτι μας, να ακούσουμε πραγματικά τι έχει ο Ιησούς να μας πει μέσα από αυτό το Ευαγγέλιο και να αλλάξουμε τις πράξεις μας. Να κάνουμε όσα θεωρούμε ότι στερηθήκαμε, ό,τι εμείς στερήσαμε από τους άλλους και να δώσουμε κι εμείς λίγη από την αγάπη όπως μας τη δίδαξε ο Χριστός εκείνη την ημέρα. Μας δίδαξε να είμαστε ταπεινοί, ότι πρέπει πρώτα εμείς να τον δεχτούμε στην καρδιά μας για να δώσουμε και στους συνανθρώπους μας την αντίστοιχη αγάπη. Μας δίδαξε ότι μπορούμε να το κάνουμε ακόμα και σε συνθήκες που.. πολλοί θα διστάζαμε να πράξουμε με αυτόν τον τρόπο.

Μπορούμε πράγματι να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του αφήνοντας τη δική μας αγάπη να βγει προς τα έξω, αν έχουμε καλωσορίσει τη δική του μέσα μας. Ζητώντας συγχώρεση από Εκείνον, για τις φορές που αμαρτήσαμε απέναντί του, απέναντι στους άλλους και απέναντι στον εαυτό μας. Και όπως ο Πέτρος να συνειδητοποιήσουμε παρά όλα αυτά, ότι ο Ιησούς ξέρει τι κάνει και είναι πάντοτε εδώ για εμάς. Δεν θα έπρεπε να είμαστε και εμεις;;

Ευχαριστούμε τους εμψυχωτές μας για την πνευματική αυτή προετοιμασία και την ευκαιρία να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στον Κύριο!

Καλό και Άγιο Πάσχα σε όλους!

Κατερίνα Ρούσσου