ΕΟΡΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ- Π.Η.Ν. 2021

«Σήκω! Σε καθιστώ μάρτυρα γι’ αυτά που είδες!»

Η καρδία της νεολαίας στην τοπική μας εκκλησία την Κυριακή 21/11 χτυπούσε στον Ι.Ν. Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Μάννα. Έφηβοι και νέοι μαζί με τους εμψυχωτές τους γιόρτασαν τον προστάτη τους Χριστό Βασιλιά, που από την φετινή χρονιά η εορτή αυτή γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας (Π.Η.Ν.).

Όπως είχε ήδη αναγγείλει ο Άγιος Πατέρας τον περασμένο Νοέμβριο, ο ετήσιος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας που γίνεται σε τοπικό επίπεδο, και μέχρι σήμερα εορταζόταν την Κυριακή των Βαΐων, από τώρα και στο εξής θα τελείται την Κυριακή της Πανήγυρης του Χριστού Βασιλέα του Σύμπαντος. Βέβαια στην Ελλάδα ήδη αυτή ήταν η ημέρα που εόρταζε η Νεολαία μας.

Η αλλαγή αυτή της ημερομηνίας, έγινε κυρίως για ποιμαντικούς λόγους και διατηρεί ως επίκεντρο της τον Ιησού Χριστό του ανθρώπου και στοχεύει συγχρόνως να διευρύνει την δυνατότητα να προταθούν δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που θα θέτουν στο κέντρο της ζωής της Εκκλησίας τους νέους, σύμφωνα με το πνεύμα της Συνόδου του 2018.

Το Θέμα της Π.Η.Ν. που επέλεξε ο πάπας Φραγκίσκος για αυτό το έτος ήταν εμπνευσμένο από το βιβλίο «Πράξεις των Αποστόλων»: «Σήκω! Σε καθιστώ μάρτυρα γι’ αυτά που είδες!». Ο πάπας θέλησε να παροτρύνει του νέους με αυτό το θέμα ώστε να προετοιμαστούν για την Π.Η.Ν. 2023 που θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Σε τοπικό επίπεδο η παγκόσμια ημέρα νεολαίας γιορτάστηκε με μια λαμπρή Θεία Λειτουργία όπου προΐσταται ο Επίσκοπός μας Σεβ. π. Πέτρο Στεφάνου με συλλείτουργο τον Αρχιεπίσκοπο Σεβ. π. Νικόλαο Πρίντεζη πρώην Νάξου- Τήνου και ιερείς από την τοπική μας εκκλησία. Η ομιλία του Επισκόπου όπως και μια συμβολική πράξη που έγινε από τα παιδιά είχαν επίκεντρο το θέμα της ΠΗΝ: «Σήκω! Σε καθιστώ μάρτυρα γι’ αυτά που είδες!». Πιο συγκεκριμένα τα λόγια του επισκόπου προς τα παδιά:

Σήμερα εορτάζουμε το Χριστό Βασιλέα του Σύμπαντος, γιατί από αυτόν παίρνουν ζωή τα πάντα και προς Αυτόν κατευθύνονται και προορίζονται τα πάντα. Η κάθε ύπαρξη από Αυτόν έχει αρχή και Αυτόν έχει ως σκοπό. Και ο Χριστός θέλει να μπει στη ζωή μας ως Βασιλιάς, όχι για να την εξουσιάζει, αλλά για να την υπηρετήσει και με την αγάπη του να της δώσει νόημα.

Αγαπητοί μου νέοι Σήμερα, επίσης, εορτάζουμε την 36η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, που από εφέτος, κατά ευτυχή συγκυρία, τελείται σε όλες τις τοπικές εκκλησίες, μαζί με τη δική μας τοπική γιορτή του Χριστού Βασιλέα, ως προστάτη της Νεολαίας της Σύρου! «Σήκω! Σε καθιστώ μάρτυρα γι’ αυτά που είδες!» (Πραξ 26,16).

Με αυτό το στίχο από τις Πράξεις των Αποστόλων, ο πάπας Φραγκίσκος απευθύνεται σε σας και στους νέους όλου του κόσμου, για να σας πάρει από το χέρι και να συνεχίσει μαζί σας το πνευματικό ταξίδι που οδηγεί στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, που θα εορταστεί στη Λισαβόνα το 2023.

Ο στίχος που ενέπνευσε το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας 2021, προέρχεται από τη μαρτυρία του Παύλου μπροστά στον βασιλιά Αγρίππα, ενώ αυτός κρατείται στη φυλακή. Ο Παύλος, άλλοτε εχθρός και διώκτης των Χριστιανών, όπως ο ίδιος ομολογεί, τώρα δικάζεται ακριβώς για την πίστη του στο Χριστό.

Μετά από καιρό, ο Απόστολος αφηγείται το συγκλονιστικό επεισόδιο της συνάντησής του με τον Χριστό: μια μέρα, ενώ πήγαινε στη Δαμασκό για να συλλάβει μερικούς Χριστιανούς, ένα φως «πιο λαμπρό κι από τον ήλιο» τύλιξε αυτόν και τους συνοδοιπόρους του, αλλά μόνο αυτός άκουσε «μια φωνή»: του μίλησε ο Ιησούς και τον φώναξε με το όνομά του. «Σαούλ, Σαούλ!» Αποκαλώντας τον με το όνομά του, ο Κύριος κάνει ξεκάθαρο στο Σαούλ ότι τον γνωρίζει προσωπικά, ότι τον γνωρίζει «μέσα του» και μέσα από αυτή την προσωπική συνάντηση μαζί του θέλει να του αλλάξει τη ζωή. Ο Ιησούς ξέρει ότι το μίσος για τους Χριστιανούς που υπάρχει στην καρδιά του, οφείλεται σε άγνοια και θέλει να δείξει το έλεός του σε αυτόν. Αυτή η χάρη, αυτή η δωρεάν και άνευ όρων αγάπη, θα είναι το φως που θα μεταμορφώσει ριζικά τη ζωή του Σαούλ. Και ο Σαούλ ρωτά: «Ποιος είσαι, Κύριε;» (Πραξ 26,15). Γιατί δεν αρκεί να έχουμε ακούσει για το Χριστό από άλλους, είναι απαραίτητο να μιλήσουμε μαζί του προσωπικά. Αυτό, άλλωστε, είναι η προσευχή. Να μιλάμε απευθείας στον Ιησού, ακόμη κι αν το μυαλό μας είναι γεμάτο αμφιβολίες ή ακόμη και περιφρόνηση για το Χριστό και τους χριστιανούς. Και μακάρι κάθε νέος και νέα να φτάσει να κάνει αυτή την ερώτηση: «Ποιος είσαι Κύριε;»

«Εγώ είμαι ο Ιησούς, που εσύ τον καταδιώκεις». Με αυτή την απάντηση, ο Κύριος Ιησούς αποκαλύπτει στον Σαούλ ένα μεγάλο μυστήριο: ότι Αυτός ταυτίζεται με την Εκκλησία, με τους Χριστιανούς. Πολλές φορές ακούμε: «Ιησούς ναι, Εκκλησία όχι…» Δε μπορούμε να γνωρίσουμε τον Ιησού αν δεν γνωρίσουμε την Εκκλησία. Δεν μπορεί κανείς να γνωρίσει τον Ιησού παρά μόνο μέσω των αδελφών της κοινότητάς του. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πλήρως Χριστιανοί, αν δε ζούμε την πίστη μας μέσα στην εκκλησία, αν δεν είμαστε πεπεισμένοι πως εμείς είμαστε η Εκκλησία, όλος ο Λαός του Θεού και όχι μόνο εγώ, ο επίσκοπός σας ή μόνο οι ιερείς, αλλά και όλοι εσείς που βαφτιστήκατε!

Η στάση του Σαούλ, πριν τη συνάντηση με τον αναστημένο Ιησού, δε μας είναι τόσο ξένη. Ο Σαούλ ήταν διώκτης των χριστιανών. Αλλά, όταν του αποκαλύπτεται ο Κύριος, «προσγειώνεται» και βρίσκεται τυφλός. Και μαζί με τις βεβαιότητές του, πέφτει και το «μεγαλείο» του. Ξαφνικά βρίσκει τον εαυτό του χαμένο, αδύναμο, «μικρό». Μετά τη φώτιση στο δρόμο για τη Δαμασκό, ο Σαούλ θα προτιμήσει να λέγεται Παύλος, που σημαίνει «μικρός».

Η μεταστροφή του Παύλου δεν είναι μια επιστροφή, αλλά το άνοιγμα σε μια εντελώς νέα προοπτική. Πράγματι, συνεχίζει την πορεία του προς τη Δαμασκό, αλλά δεν είναι πια ο ίδιος με πριν, είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος (βλ. Πραξ 22,10). Μπορούμε να μεταστραφούμε και να ανανεωθούμε στην καθημερινή ζωή, κάνοντας τα πράγματα που κάνουμε συνήθως, αλλά με μεταμορφωμένη καρδιά και διαφορετικά κίνητρα.

Όπως ο Παύλος, που στη συνέχεια θα ονομαστεί «ο απόστολος των εθνών». καθένας από εμάς μπορεί να ακούσει στα βάθη της καρδιάς του αυτή τη φωνή που του λέει: «Σε εμπιστεύομαι. Ξέρω την ιστορία σου και την παίρνω στα χέρια μου, μαζί μ’ εσένα. Ακόμη κι αν ήσουν συχνά εναντίον μου, σε διαλέγω και σε κάνω μάρτυρά μου». Σήμερα ο Χριστός απευθύνεται στον καθένα και την καθεμιά από εσάς, τους νέους και τις νέες και σας καλεί: Σήκω! Δεν μπορείς να μείνεις στο χώμα και να «κλαίγεσαι», υπάρχει μια αποστολή που σε περιμένει! Μπορείς κι εσύ να είσαι μάρτυρας των έργων που έχει αρχίσει να κάνει ο Ιησούς σ’ εσένα.

Αγαπητοί μου και αγαπητές μου, Ας ανοίξουμε τον εαυτό μας για να ακούσουμε τη φωνή του Ιησού Βασιλιά μας που μας απευθύνεται προσωπικά αλλά και μέσω των αδελφών μας. Έτσι θα βοηθήσει ο ένας τον άλλον να ξανασηκωθούμε μαζί, και σε αυτή τη δύσκολη ιστορική στιγμή, να γίνουμε προφήτες νέων καιρών, γεμάτοι ελπίδα! ΑΜΗΝ

Εν μέσω της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε και μια συμβολική πράξη: οι νέοι καλέστηκαν να σχηματίσουν μια καρδιά από κεράκια ρεσό ενώ ακούγοταν από έναν εμψυχωτή τα εξής ενθαρρυντικά λόγια:

«Σήκω και δώσε μαρτυρία!» Ασπαζόμενοι τη νέα ζωή που μας δίνεται στο βάπτισμα, λαμβάνουμε επίσης μια αποστολή από τον Κύριο: «Θα είσαι μάρτυράς μου!». Είναι μια αποστολή στην οποία να αφοσιωθεί κανείς, η οποία αλλάζει τη ζωή του. Σήμερα η πρόσκληση του Χριστού προς τον Παύλο απευθύνεται στον καθένα και την καθεμιά από εσάς τους νέους και τις νέες:

- Σήκω! Δεν μπορείς να μείνεις στο χώμα και να «κλαίγεσαι», υπάρχει μια αποστολή που σε περιμένει! Μπορείς κι εσύ να είσαι μάρτυρας των έργων που έχει αρχίσει να κάνει ο Ιησούς σ’ εσένα. Γι’ αυτό, στο όνομα του Χριστού, σου λέω:

- Σήκω και δώσε μαρτυρία για την εμπειρία σου ως τυφλός που συνάντησε το φως, είδε το καλό και την ομορφιά του Θεού στον εαυτό του, στους άλλους και στην κοινωνία της Εκκλησίας που νικάει κάθε μοναξιά.

- Σήκω και γίνε μάρτυρας της αγάπης και του σεβασμού που είναι δυνατόν να υπάρχει στις ανθρώπινες σχέσεις, στην οικογενειακή ζωή, στον διάλογο μεταξύ γονέων και παιδιών, μεταξύ νέων και ηλικιωμένων.

- Σήκω και υπερασπίσου την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλήθεια και την ορθότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους διωκόμενους, τους φτωχούς και ευάλωτους, αυτούς που δεν έχουν φωνή στην κοινωνία, τους μετανάστες.

- Σήκω και γίνε μάρτυρας του νέου βλέμματος που σε κάνει να βλέπεις την πλάση με μάτια γεμάτα θαυμασμό, σε κάνει να αναγνωρίζεις τη Γη ως το κοινό μας σπίτι και σου δίνει το θάρρος να υπερασπιστείς την ολοκληρωμένη οικολογία.

- Σήκω και γίνε μάρτυρας ότι οι αποτυχημένες υπάρξεις μπορούν να αποκατασταθούν, ότι οι άνθρωποι που είναι ήδη νεκροί στο πνεύμα μπορούν να αναστηθούν, ότι οι σκλαβωμένοι άνθρωποι μπορούν να γίνουν ξανά ελεύθεροι, ότι οι καρδιές που καταπιέζονται από τη θλίψη μπορούν να βρουν την ελπίδα.

- Σήκω και γίνε μάρτυρας με χαρά ότι ο Χριστός ζει! Διάδωσε το μήνυμά της αγάπης του Χριστού και της σωτηρίας που προσφέρει στους συνομηλίκους σου, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά, στον ψηφιακό κόσμο, οπουδήποτε.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο προάυλιο χώρο του ναού υπήρχε χρόνος για κέρασμα και παιχνίδι για τους εμψυχωτές και τα παιδιά τηρώντας όλα τα μέτρα που προβλέπει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Λ.Ξ.