ΌΤΑΝ ΣΕΡΦΑΡΕΙΣ, ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΥΞΙΔΑ...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Ιουλ 2012 9:37:18 πμ

Πόσο σημαντικό είναι το διαδίκτυο στη ζωή μας; Σίγουρα η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς, θα έλεγε πως παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Το διαδίκτυο είναι μια αναντικατάστατη πηγή, ιδίως για τους νέους, οι οποίοι περνούν ένα σημαντικό μέρος του χρόνου τους στο internet. Το χρησιμοποιούν για να ενημερωθούν, για να μελετήσουν, ίσως για να επικοινωνήσουν με φίλους, κοντινούς ή μακρινούς, για να παίξουν, για να κάνουν chat, για να ακούσουν μουσική. Εν ολίγοις, το διαδίκτυο είναι πλέον στο κέντρο της ζωής όλων μας, καθημερινά. Είμαστε τόσο συνηθισμένοι στην παρουσία του, που το θεωρούμε σχεδόν δεδομένο, σαν έναν έμπιστο φίλο, πάντοτε εκεί για μας, στη διάθεση μας. Ωστόσο, αν είναι αλήθεια πως το διαδίκτυο είναι πράγματι ένα εξαιρετικό μέσο τεραστίων δυνατοτήτων, είναι επίσης αλήθεια πως, σε αντίθεση με έναν έμπιστο φίλο, κρύβει παγίδες. Παγίδες πολύ πιο ύπουλες και βαθιά κρυμμένες κάτω από ένα φαινομενικά αθώο προσωπείο.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο όταν σερφάρουμε στο διαδίκτυο δεν πρέπει να χάνουμε την πυξίδα. Πρέπει να ξέρουμε τί αναζητούμε, και αν βλέπουμε ότι ξεφεύγουμε από αυτό που αρχικά αναζητούσαμε, να επιστρέψουμε και πάλι σε μια σίγουρη και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου. Καλό είναι να προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε για το πώς μπορούμε να αξιοποιούμε τις δυνατότητες του διαδικτύου δίχως να διατρέχουμε κινδύνους. Μάλιστα στο νησί μας τον περασμένο μήνα, στις 10 Ιουνίου, με πρωτοβουλία της «Στέγης Ανηλίκων Σύρου», έγινε μια πολύ σημαντική ενημέρωση από τους υπεύθυνους Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στις κατάμεστες από κόσμο αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ερμούπολης.

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν;

Έγκλημα στον κυβερνοχώρο, ή παρενόχληση στον κυβερνοχώρο, είναι μόνο μερικοί από τους όρους που έχουν μπει πλέον σε κοινή χρήση. Γιατί σερφάροντας στο internet δίχως μια καλή πυξίδα, μπορούμε εύκολα να χάσουμε την κατεύθυνση. Στην παγίδα πέφτουν και οι ενήλικες, μερικές φορές ακόμη και εκείνοι που έχουν εμπειρία και ειδικότητα στο διαδίκτυο. Δεν είμαστε ποτέ αρκετά έξυπνοι, ή αρκετά προσεκτικοί. Έτσι μπορεί να συμβεί να πέσουμε σε site με βίαιο περιεχόμενο, άσεμνο ή προσβλητικό. Μπορεί να συμβεί οι φωτογραφίες μας ή τα προσωπικά μας δεδομένα να πέσουν σε λάθος χέρια.

Μπορεί να γίνουμε θύματα εγκληματιών, είναι αλήθεια, όπως μπορεί επίσης να υπάρξει και ο κίνδυνος παραβίασης, ίσως ασυνείδητα, των κανόνων του διαδικτύου. Πως; Ίσως ανεβάζοντας στο διαδίκτυο περιεχόμενο που θεωρείται προσβλητικό, ανήθικο ή που παραβιάζει την privacy (ιδιωτική ζωή) άλλων προσώπων, ή παραβιάζει τους νόμους του copyright (περί πνευματικής ιδιοκτησίας).

Το να γνωρίζουμε πως το μισό internet μπορεί να κρύβει απειλές δεν σημαίνει, ωστόσο, πως πρέπει να το φοβόμαστε. Καλό είναι να γνωρίζουμε τους κινδύνους, όχι απλά για να τους αποφύγουμε, αλλά για να βοηθήσουμε να τους καταπολεμήσουμε.