PSD a ajuns în punctul în care șansele de supraviețuire sunt mult mai mici decât cele de dispariție. Liviu Dragnea știe de ce

OPINIE. PSD a ajuns în punctul în care șansele de supraviețuire sunt mult mai mici decât cele de dispariție. Liviu Dragnea știe de ce

https://politiknews.ro/opinie-psd-a-ajuns-in-punctul-in-care-sansele-de-supravietuire-sunt-mult-mai-mici-decat-cele-de-disparitie-liviu-dragnea-stie-de-ce/

Interdicția impusă de Departamentul de Stat lui Liviu Dragnea din cauza faptelor de “mare corupție” va avea efect și asupra PSD.

Viorica Dăncilă nu a comentat în niciun fel decizia diplomației americane, iar PSD nu a dat niciun comunicat oficial.

Această ignorare strategică a documentului semnat de Mike Pompeo are ca scop îngroparea subiectului, astfel încât să provoace cât mai puține daune de imagine.

Dar daunele sunt imense. Această decizie oficială luată de SUA, partener strategic al României, nu are ca rezultat doar scoaterea lui Liviu Dragnea pentru totdeauna din viața publică, în opinia mea va avea drept rezultat final și dispariția PSD.

Acest partid nu se mai poate reface după dezastrul provocat de Liviu Dragnea, iar în contextul României de azi în care corupția este principala îngrijorare a cetățeanului, fiind privită ca o cauză de stagnare, de sărăcie și de insecuritate, social-democrații nu vor reuși niciodată să mai construiască un mesaj politic prin care să-i facă pe alegători să uite de asocierea cu marea corupție.

Liviu Dragnea și grupul lui de interese au dus PSD de la principala forță politică din 2016 la o formațiune clasată pe locul trei, în pericol să coboare sub 15% în preferințele de vot ale românilor. Asta s-a întâmplat în doi ani și jumătate de conducere bezmetică a lui Liviu Dragnea.

Decizia Departamentului de Stat reprezintă un bolovan agățat de piciorul Vioricăi Dăncilă. Trăgând de el, nu are nicio posibilitate să ajungă în turul doi în cursa prezidențială.

Premierul va fi obligat să se ducă în Parlament, în zilele următoare, pentru a valida Guvernul. Dar semnele sunt tot mai clare că nu va reuși.

Cel mai probabil, vom avea o nouă majoritate formată dintr-o facțiune PSD, Pro România și ALDE, cu un premier cu un profil mai șters, susținut de aceste formațiuni care va conduce o echipă de miniștrii percepuți ca specialiști, mai puțin ca politicieni.

Victor Ponta și Tăriceanu intră la guvernare cu speranța că vor reuși să-l împingă pe Mircea Diaconu în turul doi al alegerilor prezidențiale, astfel încât noua alianță politică Pro România, ALDE și o parte din PSD să capete consistență și să se poziționeze ca a doua forță politică din România. E aici și o încercare a unor grupuri de interese să stopeze marșul USR-PLUS.

În opinia mea, din perspectivă politică, decizia Departamentului de Stat reprezintă un semn că PSD, în actuala formulă, a ajuns la capăt de drum. Acum, vom asista la zbaterile de final ale acestei formațiuni politice atât de toxice pentru România.

Liviu Dragnea a venit la putere fiind convins că pentru alegătorii săi, preponderent bugetari și pensionari, corupția nu reprezintă o îngrijorare. Mai mult, a crezut că aceștia sunt dependenți de PSD, de privilegiile și de măririle de salarii pe care le oferă și va fi lăsat în pace să-și impună agenda secretă, aceea de a acapara toate instituțiile statului, de a distruge societatea civilă, presa independentă și orice formă de opoziție politică.

Printr-o rezistență eroică, o importantă parte a opiniei publice a reușit să deturneze planurile lui Liviu Dragnea, iar acesta a ajuns la închisoare.

Dragnea le-a promis baronilor că vor putea să fure nestingheriți și că-i va scăpa de procurorii anticorupție, dar a sfârșit după gratii, aruncându-și în aer partidul.

Nu știu dacă politicienii au învățat ceva din experiența nefastă a PSD, dacă au înțeles că oamenii reacționează în România și nu mai pot fi manipulați cu un post de televiziune, programe politice mincinoase și discursuri imbecile sau vor inventa vinovați ca și până acum: statul paralel, corporații, străinii, Uniunea Europeană, Soros etc.

Dragnea a avut totul de partea lui, mai puțin capacitatea de a conduce, de a gândi politic, s-a bazat pe scheme, pe trucuri discutate în buncărul de la Scroviștea și pe minciuni rostite convingător, să pară adevăruri.

Totul i-a explodat în nas, iar acum toți cei care i-au cântat în strună suportă consecințele.

Povestea unei formațiuni care a moștenit structurile Partidului Comunist, “cadrele” acestui partid, discursul, dar și alegătorii afectați de schimbarea lumilor, care a s-a hrănit din resursele publice și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a nu dezvolta România, se apropie de sfârșit.

Asta nu înseamnă că oamenii care au făcut parte din această formațiune, care au beneficiat de pe urma ei vor dispărea și ei. Dispariția sau supraviețuirea lor politică depinde direct de ce vor face de acum înainte forțele sociale chemate să modernizeze România, să o elibereze de propriul trecut.