Mikroblogit
Mikroblogilla tarkoitetaan verkkopalvelua, jossa viestitään reaaliaikaisesti hyvin lyhyillä, korkeintaan 140 merkin mittaisilla viesteillä. Viestien tyypillistä sisältöä ovat tilannetietojen sekä ajankohtaisten ja itselle tärkeiden asioiden ilmoittaminen. Viestit sisältävät usein myös linkkejä, jotka saattavat olla melko pitkiä vieden ison osan 140 merkistä. Linkkien lyhentämiseen kannattaakin käyttää tarjolla olevia palveluita, kuten bit.ly, Googlen URL-lyhenne (Googlen url shortener), ja Tinyurl.com. Hootsuite- tai Tweetdeck-sovellukset tarjoavat sisäänrakennetun linkkien lyhentämisen. Sisältöjä voi yleensä tilata RSS-syötteenä.
Mikroblogien kautta voi muodostaa sosiaalisia verkostoja. Verkoston jäsenet eivät välttämättä tunne toisiaan. Viestivirta voi olla julkinen eli kaikille avoin, jolloin kuka tahansa voi sitä seurata. Tämän lisäksi on mahdollisuus luoda myös yksityisiä eli suljettuja viestivirtoja, jotka näkyvät vain rajatulle joukolle. Mikroblogeille tunnusomaista on mahdollisuus seurata haluamiensa käyttäjien päivityksiä, kuten profiileja, ihmisiä ja yrityksiä. Mikäli seurattavaa on paljon, kannattaa lajitella seurattavat erilaisiksia aihealueiksi (esim. ihmiset, uutiset, yritykset, jne.). Mielenkiintoista, seurattavien kautta saatua tietoa voi myös halutessaan edelleenvälittää omille seuraajilleen.
Mikroblogit yleistyvät myös erilaisissa työympäristöissä, opiskeluyhteisöissä ja yrityskäytössä. Esimerkiksi yrityksen sisäisen mikroblogin kautta työntekijät voivat jakaa pikaviestejä ja tilapäivityksiä nopeasti vaarantamatta yrityksen liikesalaisuuksia. Mikrobloggaus luennon aikana syventää opiskelijoiden osallistumista ja näin ollen parantaa oppimistuloksia. Ujommatkin oppilaat voivat esittää näkemyksensä ja keskustelun lähdettyä käyntiin sitä myös jatketaan todennäköisemmin luentosalin ulkopuolella. Blogikirjoitukset voivat yhdessä muodostaa myös yhtenäisen kokonaisuuden, esimerkiksi Twitterin avulla tehty kirja (Tweettaakirja) sekä ELMA-raportti Qaiku #ELMA-raportti.
Twitter on kansainvälisesti käyttäjämäärältään selvästi suurin mikroblogipalvelu. Muita mikroblogipalveluja ovat esimerkiksi Plurk, Jaiku, Yammer ja Qaiku. Myös monet muut sivustot, jotka eivät varsinaisesti ole mikroblogipalveluja (kuten MySpace ja Facebook), sisältävät mikroblogien tyyppisiä ominaisuuksia. Facebookin mobiilikäyttö on lisääntynyt jatkuvasti ja tätä kirjoitettaessa Facebookia käyttää mobiilisti noin 200 miljoonaa käyttäjää.
Blogien mobiilikäyttö
Mikroblogia voidaan päivittää ja seurata perinteisesti tietokoneen tai mobiililaitteen internetselaimen, sähköpostin tai tekstiviestien kautta. Lisäksi esim. matkapuhelimeen tai tablet-laitteeseen on mahdollisuus asentaa erillisiä asiakasohjelmia tai pikaviestiohjelmia.
Tavallisten blogien mobiilikäyttö riippuu paljolti käytössä olevasta laitteistosta. Älypuhelimella, jossa on tavallista puhelinta suurempi näyttö ja parempi näppäimistö, blogien päivitys käy sujuvammin. Älypuhelimella on myös mukavampi lukea blogeja ja mikroblogeja suuremman näytön ansiosta.
Mobiililaitteiden avulla palvelut ovat helposti saatavilla ja blogien voi tapahtua paikasta ja ajasta riippumatta eli juuri silloin, kun jokin ajatus juolahtaa mieleen. Käytännössä käyttäjä voi päivittää tilannetietoja mistä tahansa.
Valokuva: Outi Vahtila
Kuva Twitter-virrasta puhelimen näytöllä.
Outi Vahtila: Esimerkki älypuhelimella suoraan blogiin lähetystä videosta.
Valokuva: Outi Vahtila
Videosta syntyy blogiartikkeli, jota voi kommentoida.
Lähteet:
Digimoguli, Twitter tutuksi
Facebook, Lehidistöhuone, tilastot.
Gemilo Oy, blogi: Viestit avainsanalla ‘mikroblogi’
Wikikirjasto, Viisautta blogin käyttöön / blogien käytön aloittaminen
Wikipedia, Blogi