Käsitteet

Mikroblogi

Blogi, johon voi tehdä vain tekstiviestimäisen lyhyitä merkintöjä. Mikroblogeille on tyypillistä viestinnän nopeatempoisuus eli se, että käyttäjät tekevät merkintöjä lyhyin väliajoin. Mikroblogeja voidaan käyttää muiden blogien tapaan ei-reaaliaikaiseen viestimiseen, mutta niitä käytetään myös pikaviestiohjelmien tavoin reaaliaikaiseen yhteydenpitoon. Esimerkkejä mikroblogin ylläpitomahdollisuutta tarjoavista verkkopalveluista ovat Twitter ja Qaiku.

- tviitti, tweet, jaiku, viserrys: lyhyt blogimerkintä

- tviitata, tweetata, visertää: viestiä

- retweetata: välittää, toistaa

Mobiilibloggaus

Voidaan tuottaa tekstiä ja valokuvia mobiililaitteella ja jakaa niitä blogin kautta. Mobiilibloggaus onnistuu esimerkiksi Blogger-, Wordpress-, Facebook- ja Twitter-palvelussa.

Mobiilioppiminen

Mobiilioppimisessa oppija on mobiili. Mobiilioppiminen mahdollistaa sen, että oppijan oppiminen ja opiskelu voi tapahtua eri ympäristöissä (esim. luonnossa, työpaikalla tai muissa autenttisissa ympäristöissä ja tilanteissa). Mobiililaitteen rooli on toimia pedagogisena työkaluna ja tuoda pedagoginen jäsennys siihen ympäristöön ja tilanteeseen, jossa oppija oppii.

Mobiililaitteet

Mobiililaitteet ovat periaatteessa kaikki mukana kulkevat tieto- ja viestintätekniikan laitteet, kuten matkapuhelimet, PDA:t, paikantamet, kannettavat tietokoneet (esim. miniläppärit) jne. Usein mobiililaitteista käytetään rajatumpaa englanninkielistä määritelmää, hand-held-devices, eli kädessä kulkevat laitteet. Mobiililaite ei siis ole synonyymi kännykälle!

Mobiiliohjaus

Ohjausta, jossa oppija on mobiili eli toimii ja oppii luokkahuoneen ulkopuolella toisessa tilassa kuin opettaja. Mobiiliohjaus on ohjausta, jossa hyödynnetään mobiililaitteita.

mPedagogiikka

Mobiilioppimisen pedagogiikka eli siihen liittyvät opetus- ja oppimiskäytänteet. Erona "luokkahuonepedagogiikan" ja verkko- ja m-pedagogiikan välillä voidaan pitää sitä, että luokkahuonepedagogiikka on didaktisesti perustunut opettajan toiminnan ja opetusprosessin suunnitteluun, kun taas verkkopedagogiikassa ja m-pedagogiikassa lähtökohta on oppijan oppimisprosessin suunnittelu. Kun oppija on verkossa ja mobiilitilanteessa aktiivinen toimija, ei voi enää suunnitella opettajan toimintaa ja esiintymistä.

Mobiilioppimisaihio

Mobiililaitteessa toimiva oppimisaihio, jota voidaan käyttää mobiilissa oppimistilanteessa. Oppimisahio on pieni, kompakti ja atominen oppimateriaali, joka on uudelleenkäytettävä niin erilaisissa oppimisprosesseissa kuin saman oppimisprosessin eri vaiheissa.

Ubiikki

Huomaamattomasti toimiva ja ympäristöönsä sulautuva kaikkialla oleva, kaikkialla vaikuttava, jokapaikan tietotekniikka. Ei häiritse käyttäjäänsä eikä keskeytä hänen muuta toimintaansa. Toimii ihmisten ja yritysten arkitoimissa kaikkialla ja koko ajan. Arjen esineet ja koneet viestivät langattomasti keskenään sekä säätävät toimintaansa itsenäisesti.

Lyhenteet

Tässä oppaassa on käytetty seuraavia lyhenteitä:

2D - two-dimentional, kaksiulotteinen

3G - third generation, kolmannen sukupolven matkapuhelinteknologiat

AEFIRIP - mobiilioppimisen ja -ohjausprosessin malli

AMR - Adaptive Multi-Rate, kolmannen sukupolven matkapuhelinverkoissa käytettävä puhekoodekki (ohjelma, joka pakkaa ja purkaa signaalin)

CC - Creative Commons, sisällöntuotannon lisenssijärjestelmä

GPS - Global Positioning System, satelliittipaikannusjärjestelmä

GSM - Global System for Mobile Communications, matkapuhelinjärjestelmä

IMEI - International Mobile Equipment Identity -laitetunnus

kb - kilobitti, tiedon pienin käsiteltävä osa

Mp - pikseli on kuvapiste, megapikseli on miljoona pikseliä

mp3 - äänenpakkausmenetelmä ja tiedostomuoto

NFC - Near Field Communication, radiotaajuinen etätunnistustekniikka

pds -

PIN - Personal Identification Number, salasanana käytetty tunnusluku

PUK - Personal Unlocking Key

qwerty - täysnäppäimistö, jonka ensimmäinen näppäinrivi alkaa kirjaimilla qwerty

RFID - Radio Frequency IDentification, radiotaajuinen etätunnistus

RSS - Rich Site Summary, Real Simple Syndication, uutissyöte

URL - universal resource locator, tiedon paikka internetissä

VOIP - voice over internet protocol, äänen reaaliaikainen siirto internetissä

WLAN - wireless local area network, langaton lähiverkkotekniikka

Lähteet:

Sanastokeskus TSK. Sosiaalisen median sanasto. Helsinki 2010.

http://www.tsk.fi/tepa/

Toikkanen Tarmo, Wikipedia: Opetuksen ja oppimisen sanasto