Mobiililaitteet

Mobiililaitteilla tarkoitetaan sellaisia laitteita, joilla pääsee tietoverkkoon ajasta ja paikasta riippumatta. Valikoima on laaja: älypuhelimet, tabletit, kannettavat tietokoneet sekä laitteet, joiden ominaisuudet osittain hävittävät rajat laitteiden väliltä.

Hyvä mobiililaite kulkee kätevästi mukana ja sen avulla on helppo työskennellä. Tällä hetkellä useimmiten tarvitaan kannettavaa tietokonetta, mikäli tehtävänä on runsaasti kirjoittamista tai erikoissovellusten käyttöä vaativia töitä. Kannettavaa tietokonetta voi 'mokkulan' eli langattoman modeemin avulla käyttää mobiilin tavoin. Puhelinta voi käyttää kätevästi mokkulana, jolloin se todellakin täydentää tietokonetta. Tietokoneella on helppo siirrellä kuvia ja videoita puhelimesta sekä ottaa puhelimen varmuuskopioita.

Tällä hetkellä eletään murrosvaihetta: mobiililaitteet kehittyvät ja lähestyvät ominaisuuksiltaan koko ajan kannettavan tietokoneen ominaisuuksia. Nähtäväksi jää, tarvitaanko jatkossakin kahta eri laitetta: pientä ja näppärää sekä isommalla näytöllä varustettua.

Valokuva: Outi Vahtila

Lähteet:

Wikipedia: Älypuhelin

Mobiiliblogi: Android Tabletit 7.11.2010

Apple: iPad

Apple: iPhone 4

Nokia: Nokian tuotteet

Mobiletechworld

Pocketnow.com