Opstart Cocoon 7.

Hier vind je de chronologische werkwijze die ik gevolgd heb, bij het opstarten van mijn allereerste aquarium.

Op dinsdag 5 september 2006 is mijn avontuur begonnen, toen heb ik mijn Cocoon (Aquatic Nature) gekocht : een soort starterspakket.

Heb mij tegelijk ook een structuur-achterwand van Juwel (STR 450) boomschorsmotief aangeschaft.

De achterwand op maat gesneden en met Tec 7 tegen de achterkant van de aquarium gelijmd , waarna ik hem twee dagen heb laten drogen.

Ondertussen in een winkel enkele mooie stukken hout gevonden, een nacht in water gelegd en dan afgekookt. De stukken aquariumhout daarna in de nieuwe aquarium geplaatst samen met een aardewerk potje en deze volledig gevuld met water om eventuele aanwezige schadelijke stoffen uit de materialen te krijgen.

De volgende dag (vrijdag 8 september) de bak leeggemaakt en goed schoongemaakt met veel water, geen zeep!

De aquarium op zijn definitieve plaats gezet, en onder de aquarium een isolatie- matje gelegd om eventuele oneffenheden op te vangen, en drukpunten te vermijden.

< Een eerste fotootje van Cocoon met structuurachterwand & houtstronken.

Er voor gezorgd dat de aquarium goed waterpas staat, zodat het water aan de randen evenwijdig is.

Daarna de houtstronken geplaatst op de manier zoals je hier boven op de foto kan zien.

De bodemgrind gewassen tot hij geen witte mist meer afgaf, grind in het aquarium gedaan, een dikke laag van achter van ongeveer 8-10 cm, en geleidelijk afgaand naar voor met daar nog een laagje van ongeveer 4-5 cm , dit voor het visuele effect.

Ik heb geen gebruik gemaakt van een voedingsbodem, op aanraden van de aquariumwinkel. Omdat mijn aquarium nogal klein is, moesten er te veel voedingsstoffen in het water komen via de voedingsbodem . Dan wordt het moeilijk om de aquarium in evenwicht te houden en is het moeilijker om hem bij te sturen.

Het verwarmingselement heb ik geplaatst achter de rechtse houtstronk zodat het aan het oog onttrokken is, dit met 2 zuignappen tegen het glas.

De filter heb ik naast het verwarmings - element gehangen (om een zo goed mogelijke verspreiding van de temperatuur te krijgen), met de aanzuigbuis zo diep mogelijk .Wel wordt aangeraden om 3 cm van de bodem te blijven.

Om de verlichting mooi in het midden van de aquarium te plaatsen heb ik wel een beetje van de structuurachterwand moeten afsnijden.

Daarna heb ik de bak half gevuld met lauw leidingwater ,met een propere gieter die ik alleen voor mijn aquarium gebruik. In het water gebruik ik Aqua-san van Aquatic-Nature, dit maakt leidingwater geschikt voor de aquarium.

Daarna waterplanten op de voorop bepaalde plaatsen geplant.

Er wordt aangeraden om de planten te ontdoen van de rotswol (als ze in een potje staan) ,heb ik dan ook gedaan.

Als alles op zijn plaats stond, het aquarium verder gevuld met het lauw leiding water.

Nu is het tijd om alle elektrische toestellen aan te zetten, de lamp, de filter en de verwarming. Voor de lamp een elektrische timer geplaatst, die ingesteld staat op 11u licht. ( lamp start om 11u en gaat uit om 22 u).

Na een uurtje nog aquabac (10ml) toegevoegd = een bacteriecultuur om het biologisch evenwicht op peil te brengen.

Daarna een lange week gewacht om alles wat in evenwicht te laten komen, alleen elke dag een co² tabletje gegeven voor de plantengroei.

< Cocoon pas gevuld en geplant ,er is nog een witte schijn afkomstig van de grind.

Op zaterdag 16 september is' la moment suprème' aangebroken, ben samen met de kid's de vissen gaan kopen.

Deze zijn zoals aangeraden, eerst een uur met zak en al in het aquarium gelegd,om ze daarna vrij te laten in de bak, het transportwater wordt weggedaan.

En hiermee is mijn allereerste tropische aquarium opgestart .

Hoe het verder verloopt met mijn bakske kan je volgen in de andere rubrieken van deze website.