Waarom sterven kleine Crystal Reds ?

We kennen het fenomeen, we hebben zwangere Crystal Reds,Blacks . Na enkele weken zien we tot onze vreugde kleine speldenkopjes...en dan na enkele dagen niets meer...

Waarom sterven kleine Crystal Reds/Blacks ?

Een pasklaar antwoord bestaat spijtig genoeg niet, in elk bakje zijn de omstandigheden anders en waarschijnlijk ook de oorzaken anders.

Wel kunnen we het hebben over mogelijke oorzaken, om zo te trachten achterhalen waar het probleem zit.

Wat we hier bespreken zijn aanwijzingen, voor diegene die met dit probleem te kampen hebben. Deze aanwijzingen hebben net zo goed betrekking op volwassen dieren die sterven .

Het zou kunnen dat jou Crystals perfect productief zijn onder omstandigheden die hier beschreven staan als mogelijke sterfteoorzaak, wees dan gelukkig: je hebt jou succesrecept gevonden.

Mogelijke oorzaken.

Foute waterwaarden.

Wereldwijd wordt aangenomen dat de beste kweekresultaten worden bereikt voor CR's met

een KH van 0-1 een GH van 4-6 pH 6,4 -6,8 een TDS tussen 90-150 ppm

Wordt daar sterk van afgeweken kan dit een mogelijke sterftefactor zijn, mede afhankelijk van het soort water waar de moederdieren in opgegroeid zijn.

Vooral de TDS durft al eens de pan uit te swingen en veel te hoog zijn, een niet te onderschatten gegeven.

Sterk schommelde waterwaarden.

Als je net kleintjes hebt of zwangere vrouwtjes is het niet de moment om grote veranderingen te gaan doen in je waterhuishouden .Ze gedijen op routine, altijd waterverversing op dezelfde manier.

Gebrek aan essentiële mineralen.

In ons leidingwater zitten mineralen, die toevallig opgenomen zijn door het water op de geografische plaats waar dit water is gewonnen, of er zijn mineralen toegevoegd door de maatschappijen ter bescherming van het waternet.

Het is niet zeker dat de garnaaltjes met deze stoffen iets kunnen aanvangen. Persoonlijk heb ik een tekort aan nuttige mineralen ervaren als oorzaak van kleintjessterfte. Deze oorzaak kunnen we oplossen door specifieke en uitgeteste mineralen te gebruiken die op de markt zijn.

Vervuild water.

Crystal Red en Black houden van zuiver water.

Te hoge fosfaat (PO4) of nitraat (NO3) Dit kan je bestrijden door frequenter te verversen, snelgroeiers te zetten, te voeren met beleid en betere bakhygiëne.

Zuurstoftekort.

Een deel van de voorouders van onze geliefde diertjes komen uit snelstromende rivieren, met een hoog zuurstofgehalte.

Ze houden van veel zuurstof en zullen er goed in gedijen.

Ook de kleintjes hebben voldoende zuurstof nodig : goede waterbeweging , een oxidator, lucht -aangedreven filtering zijn goede hulpmiddelen om dit te bekomen.

Voedsel tekort.

Dikwijls wordt gezegd dat Cr’s beter kweken in een oudere bak, een mogelijke reden kan zijn door het hogere voedsel -aanbod in een oude bak. In een pas ingedraaide bak is nog niet veel te vinden voor de kleintjes.

Een oplossing kan zijn, zoals reeds gebruikt door verschillende hier op het forum, een broednetje of een Easy Breeding Box. Zelf ben ik het ook aan het uittesten omdat m'n kleintjes sterven in de Cocoon, ik vermoed door te laag voedsel -aanbod.

Opgegeten als aas.

Heb je vissen samen bij je Cr's, dan kan dit natuurlijk ook de oorzaak zijn dat de kleintjes het niet halen.

Een foute stof in je leidingwater.

Is de doodsoorzaak niet te herleiden naar de voorgaande punten,dan zit er mogelijk iets in je leidingwater waar de kleintjes absoluut niet tegen kunnen.

Een oplossing is het gebruik van osmosewater om het probleem te verdunnen, of helemaal te verwijderen.