Al eens aan een garnalenbakje gedacht ?

Een frisgroen, aquarium met kleurrijke bewonertjes die altijd ijverig in de weer zijn, lijkt je dat wel wat ?

De dwerggarnalen hebben meer behoefte aan gezelschap van elkaar dan aan een grote aquarium, daarom zijn deze diertjes prima geschikt , om in een nano aquarium te houden.

Nano aquaria heb je in alle vormen en soorten, bepaal voor je aankoop wat je er mee wil bereiken. Simpel voorgesteld heb je twee mogelijkheden.

A: Een frisgroen garnalenbakje met mooie gezonde plantengroei.

of

B: Een garnalenbakje ingericht als natuurlijk ogend biotoopje, met stenen mos een stukje hout ,herfst bladeren….

Bak type B is mogelijk met bijna alle nano aquariums die er aangeboden worden, verlichting is hier van minder belang de bodem kan gekozen worden in functie van het soort garnaaltjes.

Een degelijke goed werkende filter is in beiden aquariums vereist.

In dit artikel gaan we vooral bekijken hoe we nano type A kunnen realiseren. Een mooi groen bakje met gezonde plantengroei en kleurrijke garnaaltjes, kan niet anders dan mooi zijn toch ?

Willen we niet al te sterk beperkt worden in onze keuze van planten dan , is voldoende verlichting zeker een must bij een PL lampen denken we dan aan 0,50 W /L willen we graag een laag blijvende bodembedekking 1W/L sommige merken zijn uitgerust met led. Alleen bij de duurdere merken zij deze bruikbaar om planten deftig te laten groeien , het is wel aan het evolueren maar momenteel is goede led verlichting nog duur te noemen.

Benodigdheden voor nano type A :

  • Bakje
  • Voldoende verlichting
  • Voldoende & degelijke filtering
  • Bodem bij voorkeur PH verlagende soil omdat dit de plantjes ten goede zal komen, kies wel garnalen die bij een lagere PH gedijen.
  • Indien gewenst decoratie materiaal.
  • Plantjes, fijne structuur en bladvorm komen altijd beter uit in een nano bakje.

Welke bodem kiezen ?

Tegenwoordig zijn er heel wat aquarium soils op de markt die het makkelijker maken om goede watercondities te krijgen. De PH, KH,Gh..worden door deze bodems naar beneden getrokken en stabiliseert , plantjes en de meeste populaire garnalen doen het goed op deze bodems.

Er is veel keuze maar over het algemeen genomen , hebben de bodems ongeveer allemaal dezelfde eigenschappen.

Kies een fijne korrel dat oogt beter in een nano dan een grote korrel, kleur is in functie van de scape, bewoners, en of smaak.

Bakje goed uitwassen, de meeste soils zijn gebruiksklaar dus deze moet niet gewassen worden en kan er zo in ,de bodembedekking van achter hoog en van voor laag oogt mooier.

Voor het planten is een plantenpincet onmisbaar, snij de wortels bij, tot max 1cm lang, bij stengelplanten kan het een hulp zijn van een stukje van een blaadje te laten zitten onder aan de stengel om het plantje te verankeren in de losse soil.

TIP: Geef er de voorkeur aan van met zo veel mogelijk ingedraaid materiaal te werken, filtertje al enkele weken laten meedraaien in een goed draaiende bestaande bak (als het kan) Het water voor de opstart ook gebruiken uit een ingedraaide bak. Op die manier ga je een deel van de opstart ongemakken serieus verminderen tot zelfs voorkomen systeempje zal veel sneller stabiel draaien.

Staat het garnalen bakje in de woonkamer dan hoeft er geen verwarmingselement in.

Als het filtertje wordt aangezet kan de nano beginnen met indraaien.

Het is van belang evenwicht te vinden tussen de hoeveelheid licht, plantenvoeding en CO2 zodat de plantjes goed aanslaan.

Na een drie tal weken is het aquarium klaar er om garnaaltjes in te zetten.

Veel plezier ermee.

Welke water , zelf gebruik ik al vele jaren een mix van 50% osmose water met 50% kraan water, zo krijg je water waar de meeste van de garnaaltjes maar ook de planten het goed opdoen.

In functie van de hardheid van je kraanwater bepaal je dan met welke verhouding je water moet mengen , een onmisbaar hulpmiddel om je water hardheid te bepalen is een TDS meter , mijn garnalen & plantenbaken hebben een TDS van ongeveer 150 ppm .