Roodschaargarnaal ( Macrobrachium Dayanum)

Beschrijving : Een stevige sierlijke garnaal,die met zijn prachtige kleuren een mooi contrast vormt met een beplant aquarium. Er zijn verschillende kleurvarianten,waaronder een blauwe.

Kleine garnaaltjes hebben de typische rode ringen op de scharen.

De M. dayanum is uiterlijk nauwelijks te onderscheiden van de M. assamense.

Bij navraag, bleek dat mijn dieren (waarvan de foto's) Macrobrachium dayanum zouden zijn. M. dayanum wordt frequenter in de handel aangeboden dan M. assamense.

Gedrag : Als er genoeg ruimte en voedsel voorhanden is zijn ze niet agressief te noemen. Doorgaans heeft ieder dier zijn eigen plekje waar hij zich schuilhoud.

Als ze jong zijn rennen ze graag door de bak, oudere dieren zijn meer geneigd om in hun schuilplaats te blijven tot etenstijd.

Ze zijn zeer interessant om te observeren, hoe ze behendig met hun schaartjes eten nemen, en slakjes uit hun schelp frutselen.

Als er eentje raar begint te doen en met zijn scharen recht vooruit schokkende bewegingen maakt en op zijn zijkant gaat liggen, dan is hij bezig met te vervellen.

Herkomst : Pakistan,India,Myanmar.

water : Ze kunnen uiteenlopende temperaturen aan van 14° tot 30°

Deze garnalen kunnen tegen hogere temperaturen,en zijn daarom ideaal om in een discus aquarium gehouden te worden.

Ze kunnen uiteenlopende waterwaarden aan,tot een KH van 20 en een PH van 6,5 tot 8.

voer : Eten alle soorten garnalenvoer ,algentabletjes,visvoer en kleine slakjes.

Voor de plantenliefhebbers: ze eten niet van de aquariumplanten en graven ze niet uit.

Grootte : Volwassen tot ongeveer 8 cm. Vrouwtjes zijn iets kleiner.

leeftijd : 3 jaar

Geslachtskenmerken : Volwassen mannetjes zijn te herkennen aan hun lange sterke scharen, en ze zijn iets groter.

Man Vrouw

Kweek: Ik heb mij gebaseerd op succesvolle kweek in een discusaquarium,en deze parameters nagebootst in men Macrobakje, met succes.

Temp op 26°C PH 7 ,KH 3 op GH 7. Belangrijk is voldoende voedsel met een hoog aandeel proteïnen. Voldoende schuilplaats voor de kleintjes.

Bevruchte gezonde eitjes zullen een donker (bijna zwarte kleur) hebben en na een 5tal weken uitkomen,als mini Macro's.

Aquariuminrichting : Een 60 l aquarium of in die orde is ideaal om een groepje in onder te brengen. Deze moet voorzien zijn van een degelijke filtering(goede oppervlakte-stroming voor zuurstof -inbreng) ,verwarming.

Er moeten voldoende goed gestructureerde schuilplaatsen worden voorzien,deze kunnen door middel van planten,hout,kalkvrije stenen gemaakt worden,dit om zwakkere dieren beschutting te bieden zoals pas -vervelden,zwangere vrouwtjes,kleintjes.... Een stuk onbeplant open bodem is tof om ze daarop bezig te zien en handig om te voeren.

Kies een fijnere bodembedekking,zodat voedsel steeds goed gevonden kan worden, en niet ligt te rotten tussen de kiezel.

Medebewoners : Een mooi groepje Macro's kan bestaan uit 1 à 2 mannetjes (bij voldoende schuilplaatsen) en 3 vrouwtjes.

Kleine slakjes worden gegeten,grote niet en kunnen als medebewoners worden gebruikt. Dwerggarnalen laten ze met rust en zijn daarom ook prima medebewoners,nog niet gezien dat ze baby- garnaaltjes eten.

Er wordt beweerd dat ze vissen pakken,daar heb ik geen ervaring mee .Volgens mij gaan ze vissen pakken als er geen ander voedsel meer voorhanden is, maar in die situatie kunnen ze ook overgaan tot kannibalisme,

dus voedseltekort is te vermijden.

Waarschuwing: Naar mijn ervaring zijn Roodscharen gevoeliger aan zuurstof -tekort dan de meeste dwerggarnalen. Wanneer ze aan zuurstof -tekort lijden vluchten ze naar hoger gelegen waterlagen,waar ze dan zonder te bewegen op het hoogste punt naast elkaar blijven zitten. Als je dat ziet (zie foto)dan moet er actie ondernomen worden.

Dit is geen normale situatie,normaal zitten ze altijd op een afstand van elkaar !!

Voedertijd bij de roodscharen.

Een slakje lusten ze al eens graag.

Een foto van een vervelling, een kleintje, en rechts een vrouwtje dat aan het bevallen is... als je goed kijkt zie je 3 kleintjes op haar rug zitten.

Boeiende diertjes.