Startershandleiding.

Startershandleiding.

Kennis opdoen.

Voor je met een aquarium begint is het essentieel eerst wat basiskennis op te doen. Dat kan via boeken (Bibliotheek), doorpluizen van websites,forums..... Die kennis zal helpen goede beslissingen te nemen en teleurstellingen en verloren uitgaven te vermijden.

Iemand die zich van begin af aan goed heeft ingelezen zal doorgaans tot betere resultaten komen, en meer plezier aan de hobby beleven.

Het type aquarium bepalen.

- Wil je een bepaalde vissoort,garnalen gaan houden, bekijk dan welke grootte van bak deze ongeveer nodig hebben.

- Bepaal dan welke grootte van aquarium je zou willen en kunnen huisvesten.

- Wil je een plantenbak, Scape bak, garnalenbak, cichliden aquarium..... ?

Staanplaats van de aquarium bepalen.

Enkele eigenschappen van een goede plek voor het aquarium zijn :

- Een plaats waar je het aquarium zo veel mogelijk kan zien (ik kan bv. naar mijn bak kijken :vanaf de eettafel ,bureau,keuken en salon)

- Een rustige plek zodat de vissen niet telkens schrikken,en je zelf op een rustige manier van je bak kan genieten.

- Donkere plaats, dan komt de aquarium beter tot zijn recht.

- Ver van een zonnig raam, direct zonlicht geeft kans op algengroei, en in de zomer kan het water te sterk opwarmen.

- Niet te dicht bij een radiator of kachel (geeft mogelijk te sterke opwarming)

- Een stevige stabiele ondergrond.

- In de buurt van stroomvoorziening.

Apparatuur & materiaal verzamelen.

- Aquarium

- Draagmeubel (stevig en stabiel)

- Filter & filtermateriaal.

- Verwarming,thermometer

- Verlichting,reflector voor op de TL lampen, elektrische timer.

- Bodem -substraat,

- Decoratiemateriaal,hout, sierstenen, eventueel achterwand.

- Onderhoudsmateriaal: bodemreiniger,schepnetje,ruitenreiniger...

- Producten: waterconditioner, starterbacteriën, plantenvoeding, testsetjes om de belangrijkste waterwaarden te meten.

Keuze van filter.

Gewoonlijkl zit er een filter in je nieuwe aquarium, meestal voldoen deze wel, wil je toch een andere...heel wat merken bieden degelijke filters aan : potfilters,binnenfilters ,hang-on filters,sponsfilters...keuze genoeg dus.

TIP Bepaal en onderzoek op voorhand, welke soort filter je wil gaan gebruiken.

Decoratiemateriaal.

Als we ons decoratiemateriaal hebben kunnen we dit al direct klaarmaken om in het aquarium te plaatsen.

- Stenen: testen op aanwezigheid van kalk, door azijn of zwavelzuur op te druppel. Gaat het bruisen dan zit er kalk in en kan je deze stenen niet gebruiken voor een zachtwater -aquarium. Daarna stenen grondig wassen en indien mogelijk afkoken.

- Hout: laten weken zodat dit zal zinken bij het plaatsen in de aquarium. Bij erge afgifte van bruine kleur ,weken lang, kan het zijn dat het hout niet geschikt is voor een aquarium.

Achterwand

Is er besloten om een achterwand te plaatsen, dan moet die nu gemonteerd worden. Eventueel kunnen er bepaalde voorzieningen getroffen worden zodat er in de achterwand apparatuur kan weggewerkt worden . Zie de achterwand voor de Rio

Reinigen

- Als de achterwand gemonteerd is dan moet de aquarium grondig uitgewassen worden,daarbij kan azijn gebruikt worden. Ik hebt altijd mijn aquariums eerst grondig uitgewassen en dan er een nacht water laten instaan.

TIP In deze fase kan nagekeken worden dat de kitranden van het aquarium nergens lekken.

- Bij mijn zelfbouw achterwand heb ik er zelfs een week water laten instaan, met draaiende pomp en verwarming op. Zo worden schadelijke stoffen door het water opgenomen, en kan de apparatuur getest worden.

Planten keuze.

Waar moet je rekening mee houden als je planten gaat kopen ?

- Handig is om eerst een beplantingschema te maken. Zo heb je een idee hoeveel en welke planten je wil, rekenig houdend met achtergrond, midden-zone en voorgrondplantjes.

- Nog een zeer belangrijke factor bij de keuze van planten is de lichtbehoefte, heeft jou aquarium maar één lamp, koop dan geen planten die veel licht nodig hebben.

- Ook de moeilijkheidsgraad van de plant moet in overweging genomen worden. Het beste en het minst teleurstellend is om met makkelijke planten te beginnen.

Planten die beschreven staan als moeilijk,hebben meestal een hoge behoefte aan licht en CO2.

TIP In een pas opgestart aquarium mag een goede hoeveelheid snel groeiende planten niet ontbreken. Als de planten goed groeien krijgen de algen minder kansen.

De eigenlijke opstart.

De aquarium is gereinigd ,we hebben de apparatuur, materialen en plantjes, dan kunnen we aan de eigenlijke opstart beginnen.

- Eerste wordt het draagmeubel op de uitgekozen plaats gezet, goed stabiel en volledig vlak en waterpas.

- Daarna de aquarium plaatsen, bij een volglas -aquarium wordt meestal een isolerende onderlegger gebruikt om puntbelasting op te vangen en glasbreuk te vermijden.

Deze onderlegger moet zeker niet te dik zijn, soms is hij bij een nieuwe aquarium geleverd. Bij aquaria met een frame zoals bv Juwel aquariums, wordt dan weer afgeraden om een onderlegger te gebruiken. Deze moeten worden geplaatst op een harde,effen ,rechte ondergrond.

De techniek plaatsen.

Als het aquarium goed doordacht op zijn plek staat, gaan we de techniek plaatsen zonder deze op het elektriciteitsnet aan te sluiten !!

Enkele puntjes om te overdenken zijn :

- Kan ik overal goed aan om onderhoud te doen.

- Kan ik de techniek aan het zicht onttrekken. Eventueel al op voorhand regelingen voor treffen.

- Is alles veilig gemonteerd, in verband met kortsluiting,waterschade ?

De bodem

Vervolgens kan de bodem erin, deze bestaat uit aquariumsubstraat, grind ,zand of filterzand , dit is naar eigen voorkeur. Kan bepaald worden door de behoefte van de dieren die we er in willen, en de gewenste hardheid en pH van het water.

- Voor garnalen die graag zacht -zuur water willen, kunnen we voor een bodem kiezen die het pH , GH en KH naar beneden haalt.

- Kiezen we voor een voedingsbodem dan moeten we in gedachten houden dat dit voor een algenexplosie kan zorgen als deze plantenvoeding in hoge concentratie vrijkomt in het aquarium , bij herinrichting of aanplantingen. Vele hebben hier al nare ervaringen mee gehad.

- We leggen een dunne laag aquariumbodem waarna we de decoratiestenen,en of hout plaatsen, daarna wordt de rest van de bodem toegevoegd tot de gewenste dikte.

TIP Laten we de bodem naar achter toe omhoog lopen dan geeft dat een mooier diepte -effect.

Het aanplanten kan beginnen.

- Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan te planten als de aquarium voor 1/2 met water is gevuld.

- Als we beginnen te planten nemen we het zelf gemaakte plantenschema erbij. Het mooiste is meestal, grotere bossen van dezelfde plant : de kleine plantjes van voor, en de planten die groot worden van achter.

- Nog enkele aandachtspunten bij het planten zijn : alle glaswol , korfjes en potjes van de wortels verwijderen,en de te lange wortels bijknippen tot ongeveer 1 cm, eventuele slechte delen van de plant weghalen.

- Planten grondig wassen !

Water verder aanvullen.

Staan de plantjes erin dan kan de aquarium verder met water opgevuld worden, dit kan je met een plantengieter met sproeikop doen .Zo wordt het substraat niet omgewoeld en komen de planten niet los. Anderen leggen een bordje op plastieken zak in de bak om de bodem bij het vullen niet om te woelen.

Techniek aansluiten.

Nu is het moment gekomen om de techniek aan te sluiten : filter, verwarming ,verlichting.

Als alles draait, regelmatig eens nazien dat alles goed functioneert.

Opstart stimuleren.

Als de aquarium een dag draait , kunnen er eventueel starterbacteriën worden toegevoegd ,om sneller een biologische evenwicht op te bouwen. Er kan ook geënt worden met water van een andere gezonde en goed draaiende aquarium. Sommigen voegen ook een klein beetje visvoer toe om de bacteriëngroei te stimuleren.

Over hoe een aquarium opstarten zijn de meningen sterk verdeeld, zelf heb ik nooit een opstart -visje gebruikt. Ik geef er de voorkeur aan zoveel mogelijk te werken met (gerijpt) water uit een goed draaiende aquarium.

Wachten.

Nu is het de zaak geduld te oefenen vooraleer je de gekozen vissen, garnalen in het water gaat zetten. Het beste is om een drietal weken te wachten,om het water tot evenwicht te laten komen. Tijdens deze periode zal er een tijdje te veel nitriet in het water zitten en daar kunnen de meeste diertjes helemaal niet tegen. Dat is dan ook de reden waarom meestal wordt aangeraden om een 3tal weken te wachten met de dieren te plaatsen.

TIP Deze wachttijd kan prima gebruikt worden om meer over de diertjes die we willen houden te leren : zijn gewoonten,behoeften,eisen ...dit is beslist een boeiend en belangrijk onderdeel van onze hobby.

Diertjes

Als we op het punt zijn beland dat we de vissen of andere diertjes er gaan inzetten, is het goed dat we de waterwaarden eerst nog eens gaan meten . De al vernoemde nitriet (NO2) moet zeker 0 zijn. De ander waarden pH,GH.... moeten in overeenstemming zijn met de behoeften van de vissen,garnalen die je wil gaan houden.

- Voor het evenwicht van de aquarium is het beter niet de volledige visbezetting er in een keer in te zetten. Je kan beginnen met enkelen, na een weekje de volgende enz...

Vissen laten wennen.

De nieuwe vissen moeten wennen aan het nieuwe aquariumwater, die gewenning wordt meestal als volgt gedaan: de helft van de waterzak waar de vissen inzitten na de aankoop weggieten.

De zak met vissen in het aquarium hangen, zo krijgt de zak de temperatuur van het aquarium water. Dan een bekertje van het aquariumwater bij de zak met vissen gieten, na 5 à 10 min nog een beker. Na een half uurtje mogen de vissen erin. Bij heel gevoelige vissen, garnalen kan het zijn dat er een andere pocedure moet gevolgd worden.

Het aquarium is opgestart !!

Nu ten volle genieten van jou eigen onderwaterwereld !!

Succes