Een nano zeewater-aquarium iets voor jou ?

Zeewater- nano's zijn heel erg in trek ,er wordt verwacht dat deze trend zich nog verder voort gaat zetten . Fabrikanten spelen er op in en zeewater nano's worden in verschillende grootten en vormen aangeboden.

Is een nano -zeewater-aquarium iets voor jou ? Ik heb verschillende jaren met die vraag gezeten ,een inlees-periode gehad en dan toch maar weer laten afschrikken door de verhalen over hoe moeilijk, duur en gecompliceerd een zeewaterbak wel is.

Toch eens terug beginnen lezen en negen maanden geleden heb ik dan toch de eerste slok zout water genomen en er nog geen moment spijt van gehad.

Met dit artikel had ik graag een evenwichtig beeld willen vormen over een nano -zeewaterbak , er van uitgaand dat de vragen waar ik mee zat, andere zeewater -geïnteresseerden zich ook wel zullen stellen.

Wat zijn de verschillen tussen een zeewater -nano en een zoetwater -nano.

We spreken specifiek over een nano omdat bij een grote zeeaquarium nog andere techniek en aanpak komen kijken.

Om het makkelijk te maken noemen we deze kleine zeeaquarium een Nano Reef.

Is het moeilijker ?

Het is heel anders, daarom niet bepaald moeilijker . Een mooi gezond zoetwaterplanten -bakje is ook niet altijd simpel. Het is heel belangrijk je goed in te lezen (websites,boeken ,forum’s ) omdat het een andere materie is.

Een goede start met een Nano Reef is belangrijk en kan een invloed hebben op de verdere evolutie van het bakje. Dus eerst starten en dan beginnen inlezen is echt geen goede volgorde.

Is het duurder ?

Ja, er zijn heel wat spullen die je moet bijkopen, goede verlichting ,stromingspompje, zout, testsetjes, zoutmeter.....zie de winkellijst.

Maar je maakt het wel zo duur of goedkoop als je zelf wil, tweedehands is er heel wat te vinden,en voor een Nano Reef vallen de kosten echt wel mee.

Tip : schrijf je in op een goed draaiend zeewater-forum . Buiten veel informatie, vind je er ook tweedehands spulletjes en worden er dikwijls stekken van koraaltjes aangeboden.

Vraagt een nanoreef meer onderhoud ?

Neen dat hoeft niet zo te zijn, in vergelijking met een mooi getrimd plantenbakje,vraagt het niet meer onderhoud.

Doordat het zo boeiend is, ga je er wel meer met je neus bij hangen, en op die manier vraagt het wel meer tijd.

De pro en contra’s Nanoreef versus grote zeewaterbak.

Grote zeewaterbak.

Pro: zijn grotere stabiliteit ...de sterfte van een vis of een foutje zullen veel minder inpakt hebben op de waterhuishouding dan bij een kleine bak. Ook heb je meer keus op gebied van vissen, koralen en inrichting.

Contra: Het grote nadeel van een grote zeeaquarium is de financiële kant, zowel de techniek, de elektriciteit en andere verbruik,zout, toevoegingen....meer plaats voor grotere en dus duurdere koralen en andere dieren.

Nanoreef

Pro : De kostprijs is direct het grote voordeel van een nanoreef , met een relatief beperkt budget kan je toch genieten van een zeewater aquarium.

Neemt niet veel plaats in, in elke woonkamer is er wel een plaatsje voor een Nano Reefje.

Daar ik het hier vooral bedoel op Nano Reefjes met weinig techniek , geeft de techniek ook minder kopzorgen dan een zeebak vol techniek die kan kapot gaan, slecht afgesteld met alle gevolgen...

Kleine rifbewoners ontwikkelen zich beter in een kleine bak zonder rovers in de buurt, voor deze diertjes is een Nano Reefje een mooie optie. Met een goede routine van verversen ,een zuinig voeder regime en een juiste dierenbezetting kan ook een Nano Reef langdurig biologisch stabiel blijven.

Een NanoReef heeft heel wat beperkingen naar bewoners toe, langs de andere kant zijn er ook vele kleine diertjes die prachtig zijn en die je in een grote zeebak nauwelijks nog zal terug vinden.

Contra :een nanoreef is fragieler ,vraagt dagelijkse aandacht en een goede routine van toevoegen en verversen.

Een nanoreef vraagt wel elke dag even aandacht, in mijn geval , verdampt water met osmose water bijvullen, de verbruikte KH aanvullen, en de diertjes voeren.

Hier zit een opmerkelijk verschil met een zoetwater -nano ,afhankelijk van de bewoners kan deze makkelijk een weekje of zelfs langer zonder naar om te kijken . Dat kan echt niet met een zeewater -nano, die heeft elke dag even aandacht nodig.

Nog wat verschillen op een rijtje.

In een Nano Reef:

  • moeten heel wat watertests gedaan worden,zoutgehalte, NO3,PO4,KH,CA,Mag...
  • zijn geduld,routine,stabiliteit belangrijke factoren tot succes, er is veel meer geduld nodig dan bij een zoetwater- aquarium.
  • is enorm veel te ontdekken,en daarom vele malen boeiender.
  • is veel minder snoeiwerk.
  • worden extra bacteriën aan het water toegevoegd.
  • is de levende steen, de ruggengraat van je scape en tevens ook je filtermedium.
  • heb je een stromingspomp nodig,voldoende stroming over het ganse bakje is van essentieel belang.

Van een Nano Reef kan je iets prachtig moois maken, daar zijn bewijzen genoeg van te vinden op het web.

Misschien is deze boeiende uitdaging wel iets voor jou ?