De Reefer in juli/augustus 2016.


Bericht schrijven vanuit de hangmat ,onder een plataan in het Zuiden van Frankrijk...het leven is zo slecht nog niet héhé !

Nog twee dagen te gaan en we gaan weer richting Reefer. Kan ik buurman terug aflossen die twee weken voor onze dierentuin heeft gezorgd .Toch heel tof dat hij dat wil doen. Heb al uit goede bron vernomen dat de bak oké staat ,weer dikke pluim voor buurman !!

Eigenlijk zijn de goede zorgen van buurman onbetaalbaar. Maar wat flessen Ardèche wijn, voor buurman verzacht het schuldgevoel een beetje.

Bakje zag er goed uit , buiten vuile ruiten natuurlijk. Maar hij staat weer terug spik en span !

Juist mijn KH staat torenhoog op 16,5 Waarom....?

Vlak voor ons vertrek had ik nog even mijn KH gecheckt en deze bleek onverwacht serieus gezakt. Oeps geen tijd meer juist verbruik te bepalen en om doseerpomp nog bij te stellen. Met de hand terug wat op peil gebracht en van op verlof aan mijne ReeferBrother gevraagd om soms eens gaan te meten en bij te doseren. Maar telkens stond de KH super laag ..woei!! bakje doet een serieuze groeispurt , miss omdat ik de glazen afdekplaten er had afgehaald...

Of werk de doseerpomp niet naar behoren...

Allé thuis gekomen , KH gemeten...staat op 3,9 , direct beginnen optrekken en ook 30 l water gewisseld met Red Sea zout op dat deze een hoge KH heeft ... terug gemeten een beetje gestegen 4,7 .

Nog eens met mijne ReeferBrother er over gehad , en hij had het gedacht van eens een dubbel check te doen met een andere test. Ik meet normaal mijn KH met een Hanna HI 755 checker.

Nu KH met Salifert getest niet meetbaar....te hoog ...Nieuw flesje Hanna reagent open gedaan. dig meting 296 omgezet een KH van 16,5. (Met de oude reagent een KH van 5) !!!

Straf dat die reagent blijkbaar slecht wordt, flesje was bijna leeg vervaldatum 3/2017 ... nog iemand dit voor gehad ? Schrijf het op als waarschuwing voor andere Hanna Alkalinity checker gebruikers , verder vind ik het wel een heel goede test. Gelukkig blijkt de bak er (nog) niet slecht op te reageren.

Ik denk dat mij weinig anders rest dan, de KH gewoon te laten dalen tot hij terug op 8 staat, darmpje van doseerpomp is afgekoppeld. Ben benieuwd hoeveel dagen de bak zal nodig hebben om 8 punten te zakken ...

Ik had met al de verwikkelingen mijn doseerpomp eens getest, door een dosis op te vangen in een maatbekertje. De gedoseerde 25 ml was heel mooi 25 ml , men Chinees pompje doet dus z'n werk wel goed.

Allé m'n waardes zijn na de avontuur met de extreem hoge KH , weer bijna op peil . De KH dook pijlsnel naar beneden , terug doseerpomp er even aangehangen om de daling wat geleidelijker te doen.

Bleek mijn CA dan weer veel te laag te staan op 300, die is ook bijna terug op niveau. Deze week de tijd nemen om alles eens terug te finetunen, na complete afwezigheid van stabiliteit in de bak ....

Blijkbaar hebben de escapades met waterwaarden, geen (zichbare) invloed op mijn dieren, op zulke momenten prijs ik mij gelukkig dat er geen uiterst gevoelige acro's in staan :smile:

Ondanks het stralende zomerweer (niet dus) , toch effe tijd gevonden om een fotoshoot te doen.

Vorige week nog een weekje weg geweest tis voor iets vakantie hé ... Bij thuiskomst zag bakje er toch minder fris uit dan dat we gewoon zijn. Een groene montipora digitata was wit geworden en had alleen hier en daar nog wat groen poliepjes . Ook rode flap had kans gezien zich flink te vermeerderen, was al aanwezig maar had zich nu serieus uitgebreid gelukkig nog niet op de koralen.

Een verversing gedaan met 20 l water (het dubbele van normaal ) en actieve kool ververst. In de hoop dat de montipora zich zou herpakken , maar gisteren zag ik dat waar de groeitoppen zitten hij aan het vergelen was , op sommige plaatsen , kwam er ook rode flap op , ik heb hem maar opgegeven. Ik vermoed dat dit komt door de grote KH schommeling die ik een paar weken terug had gehad. ik heb geen andere uitleg waarom hij het ineens zo slecht is beginnen te doen. Men groen acro heeft er dan weer helemaal geen last van gehad.

Ben nu de flap aan het bestrijden met de Microbelift bacteriën, ik had deze werkwijze eens op een forum tegen gekomen.

* 1st dag 13ml/100l Special blend op de middag , s'avonds 18 ml/100l Nite-out .

* 2de dag 13ml/100l Special blend op de middag , s'avonds 18 ml/100l Nite-out .

* Week later 13ml/100l Special blend op de middag , s'avonds 18 ml/100l Nite-out .

* Week later 13ml/100l Special blend op de middag , s'avonds 18 ml/100l Nite-out .

Voor het toevoegen van de bac's zuig ik de flap wel zo goed al mogelijk weg, ik hoop echt dat ik het zo onder controle krijg , ben een beetje bang iets anders te moeten gebruiken wegens mijn rode gorgoon , die het ondanks alles prima doet.

Lees het vervolg in : De Red Sea Reefer 170 in september 2016.