Takashi Amano

Takashi Amano en zijn Nature Style filosofie volgens "Mickey Paulssen" (Miroshaki Amano-style forum)

De naam "Takashi Amano" staat wereldwijd bekend voor "Nature Style" aquarium inrichting.

Mr Takashi Amano werd geboren in 1954 in Niigata Japan.

Hij begon zijn carrière als fotograaf en maakte fantastische foto's in de regenwouden van

Amazone, Borneo, West Afrika en de ongerepte bossen van Japan.

Hij fotografeerde ingewikkelde details van de natuur. Deze vinden we terug

in zijn prachtige creaties "de onderwater wereld".

“Als we leren goed om te gaan met de wereld onder water, begrijpen en waarderen we de wereld boven water, en de natuur om ons heen…….”. Citaat Mr. Takashi Amano

Amano's filosofie is dat door veel aandacht voor de natuur we de wereld beter kunnen begrijpen waardoor we goed leren met onze planeet om te gaan.

Een voorbeeld is het gebruik van CO² in het Nature aquarium. Door CO² in de juiste hoeveelheid toe te dienen word een natuurlijk evenwicht verkregen zodat de planten er fris en gezond uitzien.

Als we goed leren om te gaan met de wereld onder water , begrijpen en waarderen we beter de wereld boven water, en de natuur om ons heen.

ADA, oftewel Aqua Design Amano werd opgericht door Mr. Takashi Amano in 1982.

ADA is een product van de liefde die Mr. Takashi Amano voor de natuur heeft en zijn ongewone vermogen om de natuurlijke wereld onder water te herscheppen.

ADA bied alles wat je nodig hebt om je eigen Nature aquarium te creëren.


De home tank van Takashi Amano hier onder een filmpje over de opbouw.

Wabi-Kusa:


Aquascapers zoals Mr, Takashi Amano wilden een nieuwe uitdaging. De toenemende bevolking op onze planeet en de groeiende schaarste van ruimte leidde tot de verkenning van nieuwe concepten. Ze introduceerde de miniatuur aquascapes. Deze miniatuur werelden werden bekend als “Nano Aquascapes”. De daarop nog kleinere versie werd “Pico” genoemd.

De allernieuwste creatie werd aangekondigd door Mr Takashi Amano zelf, de Wabi-Kusa.

Wabi staat voor iets "esthetisch", mooi en natuurlijk. Kusa betekent gras of plant. Daarom is Wabi-Kusa niet letterlijk te vertalen. Het geeft iets natuurlijk en mooi, lief en onvolmaakt met betrekking tot planten.

Wabi-Kusa is een bol van aarde die bedekt is met planten die dan groeien in hun aardse vorm. Deze ballen bedekt met kleine plantjes worden in een kleine glazen bak geplaatst met een beetje water die dan op natuurlijke wijze gaan groeien. Wabi-Kusa laat de natuur de vrije loop en produceert verbluffende resultaten. Chaos van de natuur, een stukje wildernis in huis.

In tegenstelling tot aquascapes wordt in Wabi-Kusa geen hout of stenen gebruikt. Het idee is om de natuur zijn gang te laten gaan in plaats van het organiseren ervan. Een Wabi-Kusa is chaotisch mooi, boeiend en verleidelijk.

Iwagumi Aquascapes:

Met de term Iwagumi werd oorspronkelijk verwezen naar een Japanse stijl waarin stenen werden gebruikt als “Kern” van de tuin. Als de stenen goed zijn geplaatst dan volgt de rest vanzelf.

Iwagumi is een van de meest opvallende en eenvoudige formaties wat neerkomt op een berg landschap of boeddhistische triade, geschikt als inrichting voor een aquarium.

Er zijn verschillende soorten Iwagumi

De Sanzon Iwagumi is de meest traditionele Iwagumi.

Hierbij worden 3 stenen gebruikt. Elke steen heeft zijn naam:

De Oyaishi, de Fukuishi en de Soeishi.

De Oyaishi is de primaire steen in de lay-out. Het is de grootste en de mooiste. Deze steen moet tot 2/3 deel van de hoogte en 2/3 deel van de breedte van het aquarium komen te staan.

Dit volgens de theorie van de gulden snede.

De Oyaishi moet ook worden gekanteld om de stroom van het water een natuurlijker uitstraling te geven met het idee dat dit het gevolg van de kracht van het water is. Daardoor bereiken we een natuurlijker en mooi effect.

De Fukuishi is de secundaire steen die aan de linker of rechter kant van de Oyaishi wordt geplaatst,deze steen moet van dezelfde structuur zijn.

De Soeishe is de tertiaire steen en ligt aan de andere kant van de Oyaishi. Deze steen speelt een belangrijke rol in de stroming van de Iwagumi en versterkt de kracht van de aanwezigheid van de Oyaishi( primaire steen).

De Suteishi is de offersteen. Het is een kleine steen en wordt niet opvallend gebruikt. Kan zelfs half verborgen tussen planten geplaatst worden. Door de toevoeging van de Suteishi wordt de lay-out ingewikkelder en complexer.

Er is geen regel over het aantal stenen maar men gebruikt altijd een oneven aantal 3,5,7,9.

Dit omdat de mensen de neiging hebben om alles op symmetrische wijze te plaatsen wat heel onnatuurlijk over komt. Met behulp van een oneven aantal voorkomt men dit en maakt het de Iwagumi aantrekkelijker en natuurlijker.

Om meer diepte in de Iwagumi te krijgen kan men tussen de stenen in en aan de achterkant meer substraat gieten waar de planten tussen kunnen worden geplaatst. Enkele planten die bij een Iwagumi gebruikt worden zijn Hemianthus callitrichoides “cuba”, Eleocharis parvula, Eleocharis acicularis, Eleocharis vivipara, Glossostigma elatinoides, Riccia Fluitans, Echinodorus tenellus enz.

Deze planten verzachten de lay-out, geeft een natuurlijk effect en zorgt voor een harmonieus evenwicht in de aquascape.

Bij aquascaping wordt gebruikt gemaakt van de “Gulden Snede”. Het is een leidraad om de perfecte balans in je aquarium te krijgen.

Hoe toe te passen:

Trek 4 lijnen , twee horizontale en 2 verticale . Dit moeten uiteindelijk 9 gelijke delen zijn. Op elke plaats waar de lijn zich kruist is een focuspunt voor de hardscape. Een plaats voor de opvallendste kenmerken van zowel hout/steen en plant.

Deze focuspunten kenmerken bij bv een steen: het model van een steen, de richting waar een steen het beste staat, de hoogte van een steen.

Dit geld tevens ook voor hout en planten. De aandachtspunten zijn 1/3 of 2/3 van de hoogte en breedte van een aquarium. Plaats bijvoorbeeld de primaire steen (de hoogste, mooiste en belangrijkste) op 2/3 van het aquarium en plaats de rest van de stenen wel rekening houdend met de gulden snede erbij en omheen. Op die manier kun je mooie resultaten bereiken.

Een Amano aquarium kan bestaan uit 3 grondcomposities.

-De driehoek

-De U-vormige opstelling

-De heuvelachtige opstelling.

De driehoek:

Alle soorten van driehoeken.

Nml.: gelijkzijdig, ongelijkzijdig, gelijkmatig en ongelijkmatig kunnen en moeten gebruikt worden in lay-outs. Driehoeken kunnen gebruikt worden voor het bouwen van de lay-out van planten, het kienhout, de stenen, het zand, en al de verschillende hoeken waaruit je ze kan bekijken, moeten in gedachte gehouden worden. Het aquarium die hier bij het beste voorbeeld is, in tegenstelling tot de gewone aquarium is het kwadratische aquarium, die je van beide zijde moet bedienen.

Je legt daarbij de bodem diagonaal aan (van boven gezien, van voor naar achter).

Aan de voorste zijde van dit diagonaal plaatst je kleine laag blijvende planten

Aan de achterzijde worden grote waterplanten gebruikt die een soort planten wand maken.

Deze driehoek compositie in een kwadratisch aquarium werkt zeer driedimensionaal en natuurlijk.....

De U-vormige opstelling

In deze compositie worden hout en stenen aan de zijkanten van het aquarium geplaatst en ontstaat

er een vrije ruimte in het midden. De inrichting ziet er zeer goed uit wanneer je de doorsnede van de ene tot de andere zijde in verhouding van 2:1, of 3:1 plaatst.

Deze compositie is relatief eenvoudig, en geschikt voor diepere aquariums.

De heuvelachtige opstelling:

Bij deze compositie plaatst je het hout en de waterplanten in het midden en daardoor heb je veel ruimte. Daar het een eenvoudige rangschikking is, is een goede smaak in de keuze van de planten en hun vormen bijzonder belangrijk. Het hout en de planten moet je niet in het midden plaatsen, maar ietsjes naar links of rechts.

Ook hogere aquariums zijn voor deze lay-outs geschikt.

Een hardscape is eigenlijk “de basis” ruggengraat van de aquascape. Als de hardscape in orde is dan valt de rest van het landschap eenvoudig en effectief op zijn plaats. Hardscapes kunnen bestaan uit hout en/of stenen.

Er zijn verschillende soorten stenen en hout die zonder problemen kunnen worden gebruikt in een aquascape. Enkele stenen zijn: Manten Stone-(allerlei kleuren onderwater), Ryuoch stone-(grijs/zilver/wit van kleur), Seiryu stone-(blauw/grijs van kleur), Yamaya stone-(donkere grijze steen), Fossilised Wood-(versteend hout), Dragon stone-(licht/bruin/rood van kleur), Blauwe Hardsteen-(blauw/grijs/groen van kleur) en Lava steen-(rood/bruin van kleur).

In een aquascape zijn bodembedekkers uiterst belangrijk. Het geeft een gevoel van een groene weide, bemoste rotsen en bomen. Deze planten maken een onderwater tuin spannender. Bij het werken met kleine plantjes zoals bv. Glossostigma elatinoides en Hemianthus callitrichoides kun je het beste met heel fijn powder substraat werken. Dit omdat door de kleine korrelgrootte de kleine worteltjes van de plantjes beter blijven zitten en zich daardoor sneller kunnen hechten en groeien.

Het vermindert de risico dat de plantjes losraken en gaan drijven.

Ook voor een klein aquarium kun je het beste kiezen voor een kleine korrelgrootte daardoor lijkt het aquarium groter dan het werkelijk is.

Het planten van kleine plantjes gaat het best met een pincet. Hoe kleiner het bakje hoe preciezer je moet werken.

Enkele planten om een tapijt mee te creëren zijn: Riccia Fluitans, Riccardia chamedryfolia, Hydrocotyle tripartita, Urticularia graminifolia, Pogostemon Helferi, Marsilea hirsuta, Glossostigma elatinoides, Hemianthus callitrichoides en verschillende soorten mos.

Het creëren van een nature aquarium is van nature kalmerend, het is een handeling die onze bewuste geest verstilt waarvan we rustig worden. Ook het bewonderen van een mooi ingerichte aquascape heeft dit effect op mensen. Het gaat zelfs zo diep dat we vergeten wat we denken, en raken geabsorbeerd door de natuurlijke schoonheid van de aquascape.

Onze problemen lijken weg te smelten en vallen in het niet bij de aanschouwing van dit stukje natuur. Dit is van onschatbare waarde in onze samenleving………….

Mickey Paulssen.Veel meer informatie over Takashi Amano, zijn werkwijze om een aquarium natuur getrouw in te richten, en ervaringen van liefhebbers die ook deze kunst willen beheersen vind je op www.miroshaki.nl.

Dit forum wil zich specifiek toeleggen op het aquascapen "Nature Style " dit is enig in zijn soort voor Nederland en België

Mickey Paulssen samen met Takashi Amano op de foto.