onderhoud

Wat heb je zo al nodig om een (zoet water) aquarium te onderhouden ?

1 Een propere gieter die alleen voor de aquarium wordt gebruikt.

2 Reinigingsgereedschap voor het glas met verschillende soorten sponsjes, schrapertjes.

3 Schepnetje om vuil en plantendelen te verwijderen en eventueel visjes, garnaaltjes te vangen.

4 De bodemreiniger om water uit de aquarium te hevelen en ondertussen vuil mee op te zuigen. Dit toestel is erg handig, je moet de gele aanzuigmond in de aquarium brengen en de afvoerdarm in een emmer op de grond eronder, dan moet je hard op en neer schudden met de aanzuigmond waarna dat het water begint te hevelen. Dan kan je als het ware je aquariumbodem stofzuigen, totdat je genoeg water verwijderd hebt.

Wat ook nog onmisbare gereedschappen zijn en niet op deze foto staan is een plantenpincet en schaar, om de planten te onderhouden, snoeien en te planten.

Dagelijks.

- De diertjes krijgen meestal 1 x per dag eten ,een hoeveelheid voederen die ze binnen de 5 min opkrijgen.

- Eventueel plantenvoeding toedienen.

- Eventjes op de thermometer kijken of de temperatuur nog steeds in orde is.

- Stroming van de filter nazien.

- Gedrag van de diertjes observeren.

Wekelijks of om de 2 weken

- Water verversen.

Mijn werkwijze voor de waterverversing is:

1 Alle elektrische apparaten uit het stopcontact trekken anders kunnen deze kapot gaan; pomp van de filter loopt droog en verwarmingsellement kan oververhitten, ook voor eigen veiligheid.

2 Dan tap ik met behulp van de bodemreiniger (4) ongeveer 1/3 van mijn volledige water-volume af, eens goed met de bodemreiniger in de bodem gaan ,zodat er zo veel mogelijk vuil tussen uitkomt.

3 Kijk na of er aan de planten iets moet gebeuren (rotte blaadjes of dergelijke) Nu het water laag staat is het makkelijk om alles te onderhouden en eventueel te snoeien.

5 Het glas lang de binnenkant proper maken.

6 Het water terug aanvullen ,zelf ik gebruikt 50% osmosewater en 50% lauw leidingwater om tot goede waarden te komen voor een planten -aquarium.

7 De elektrische apparaten terug inschakelen.

8 Gewoonlijk reinig ik dan de buitenkant van mijn bakken nog met keukenrol en een klein beetje glasreiniger om de vette vingertjes weg te krijgen, er mag natuurlijk geen product in het water komen.

9 De dag daarna geef ik de wekelijkse plantenvoeding.

Maandelijks

- Bij verminderde doorstroming van de filter,eventueel bovenste filterwatten vervangen.

- Soms giet ik mijn potfilter eens uit, en als de filterelementen sterk vervuild zijn kunnen deze uitgewassen worden in aquariumwater. Niet uitwassen in leidingwater omdat dit de bacteriecultuur gedeeltelijk zal vernietigen.

- Eens kijken dat de lampen niet te hard aangeslagen zijn(minder lichtopbrengst) anders maak ik ze proper met azijn en keukenrol.