WHO advies: managers in de Gezondheidszorg

WHO Tips voor teamleiders of managers in zorginstellingen

12 maart 2020

Teamleiders of managers in zorginstellingen

12. Het beschermen van alle medewerkers tegen chronische stress en een verminderde mentale gezondheid betekent dat zij beter in staat zullen blijven om hun rollen te vervullen. Wees u ervan bewust dat de huidige situatie niet snel zal verdwijnen en dat u zich dient te focussen op het behouden van de personeelscapaciteit op langere termijn eerder dan op herhaald korte-termijn crisisbeheer.


13. Verzeker een goede kwalitatieve communicatie en nauwkeurige informatie-updates voor alle medewerkers. Roteer werknemers van functies met hogere stress naar functies met minder stress. Koppel onervaren werknemers met hun meer ervaren collega's. Het buddy-systeem helpt om ondersteuning te bieden, stress te bewaken en de toepassing van veiligheidsprocedures te versterken. Zorg ervoor dat bijkomend personeel in paren de gemeenschap binnenkomt. Initieer, moedig aan en bewaak werkpauzes. Implementeer flexibele schema's voor medewerkers die direct worden getroffen of die een familielid hebben dat getroffen is door een stressvolle gebeurtenis. Zorg ervoor tijd in te plannen voor collega’s waarin ze elkaar sociaal kunnen ondersteunen.


14. Als u een teamleider of manager bent in een gezondheidsinstelling, moet u de toegang vergemakkelijken tot en ervoor zorgen dat het personeel weet waar ze toegang hebben tot diensten voor geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning. Managers en teamleiders worden geconfronteerd met vergelijkbare stressfactoren als hun medewerkers, en mogelijk met extra druk op het niveau van de verantwoordelijkheid van hun rol. Het is belangrijk dat de bovenstaande bepalingen en strategieën voor zowel werknemers als managers gelden en dat managers een rolmodel kunnen zijn van zelfzorg- strategieën om stress te hanteren.


15. Oriënteer hulpverleners, inclusief verpleegkundigen, ambulancechauffeurs, vrijwilligers, leraren, gemeenschapsleiders en medewerkers in quarantaineplaatsen, over hoe emotionele en praktische basisondersteuning te bieden aan getroffen mensen met behulp van psychologische eerste hulp


16. Beheer dringende geestelijke gezondheid en neurologische klachten (bijv. delirium, psychose, ernstige angst of depressie) binnen de spoedeisende of algemene gezondheidszorgfaciliteiten. Het kan nodig zijn passend opgeleid en gekwalificeerd personeel op deze locaties in te zetten wanneer de tijd het toelaat, de algemene capaciteit aan gezondheidszorg medewerkers voor geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning zou moeten worden vergroot (zie mhGAP Humanitarian Intervention Guide)


17. Zorg voor de beschikbaarheid van essentiële, generieke psychotrope medicijnen op alle niveaus van de gezondheidszorg. Mensen met langdurige psychische aandoeningen of epileptische aanvallen hebben ononderbroken toegang tot hun medicatie nodig en plotselinge stopzetting moet worden vermeden.


Ga naar: 2.1.3. Organiseer een hulplijn voor je personeel

Opmerking maken, een vraag stellen of een schrijffout gezien? Informeer ons