Archief 2019

Kids with Attitude, 21 december 2019

De 30 kids zijn leerlingen van Kindertheaterschool Kids with Attitude (jongens en meisjes uit de regio in de leeftijd van 7 t/m 12 jaar); Het optreden in Het Oude Gemaal was de afsluiting van een Kerst tournee in enkele zorginstellingen in Heerhugowaard en omgeving. Het koor startte met een prachtig kerstlied. Daarna volgende een wel heel divers repertoire; bekende liedjes van o.a. Doris Day (Que Sera Sera), Peter Koelewijn (Kom van dat dak af), Heintje (Mama), Wim Sonneveld (Het dorp), Jan & Kjeld (Banjo Boy) en Imca Marina (Viva Espagna). Verder nog twee liedjes uit de musicals Ciske de Rat en Oliver Twist en niet te vergeten de Bohemian Rhapsody van Queen.

Na de pauze hebben enkele docenten nostalgische liedjes ten gehore gebracht. Het concert werd afgesloten met een 9 minuten durende medley met “liedjes van toen” Onder de klanken van Driving Home for Christmas verlieten de kinderen onder een daverende applaus de zaal. Foto album

Neva Ensemble, 17 december 2019

Buiten guur en winderig; binnen een warme (kerst) sfeer dankzij het magnifieke optreden van het Russische koor het Neva-ensemble uit St. Petersburg. Zij kwamen voor de 27e keer naar Nederland voor een aantal concerten van begin december 2019 tot half januari 2020. Het optreden in Het Oude Gemaal was voor de tweede keer. Hun repertoire bestaat uit Slavisch-Byzantijnse kerkmuziek, kerstliederen en Russische volksmuziek; én… zij brachten een Kerstlied in het Nederlands. Dit alles spatzuiver gezongen. Het koor bestaat uit twee zangeressen, drie zangers en een pianiste: Irina Shasheva (sopraan); Ludmila Vorobyeva (mezzo-sopraaan), Valery Matygulina (piano), Vladimir Matygulin (tenor en leider/dirigent), Dmitry Taneev (bariton) en Alexey Goloviznin (bas).

We kijken terug naar indrukwekkend optreden in een volledig uitverkochte zaal. Foto album

Marcia Bamberg Swing Quartet, 14 december 2019

Volledig ondergedompeld in kerstsfeer, beschenen door honderden lampjes, werden we getrakteerd op een wervelend optreden van zangeres Marcia Bamberg en haar drie begeleiders, Ronald Weel en John Ligthart op gitaar en Daniël Gueli op contrabas. Met humor en charme presenteerde ze haar swingende Engelstalige en Franstalige klassiekers in heerlijke up-tempo gypsy jazz, een stijl die in Nederland bekend is geworden door o.a. het Rosenberg Trio en Django Reinhardt.

Het grootste deel van het repertoire van het Marcia Bamberg Swing Quartet komt oorspronkelijk uit de jaren ´20, ´30 en ´40 en is destijds geschreven voor diverse musicals en films. Door artiesten als Fats Domino, Billy Holiday, The Andrews Sisters, Frank Sinatra, Yves Montand en Edith Piaf zijn veel van deze liedjes wereldberoemd geworden. Foto album.

Easytime, 1 december 2019

EasyTime, dat was het zeker, een relaxte muziek middag die ons werd aangeboden door de band ‘EasyTime’. Naast het zingen van wereld hits werden er ook eigen nummers gezongen en gespeeld. Een uitverkocht huis met meezingende en hier en daar meedansende mensen. Verrassend was ook het gastoptreden van een mondharmonica speler die een van de zangeressen begeleidde. Een kippenvel moment zo mooi, zo gevoelig .

Na de borrel was iedereen zo enthousiast dat men hoopt dat deze band nogmaals komt optreden!
Fotoalbum

mAaS, 24 november 2019

Wat een feest en wat een mooi optreden van de gelegenheidsband "mAaS”. De leden van deze rockband zijn afkomstig uit onder andere de wel bekende Heerhugowaardse Crossband. De boy’s hebben maanden geoefend om specifiek dit akoestisch optreden te verzorgen met nummers uit de jaren tachtig en negentig. Een van de bandleden noemde het een uitdaging, spannend om uit je comfort zone te stappen en bijna zonder ondersteuning van gierende gitaren, dit ten gehore te brengen.

Een uitdaging was het zeker, maar goed neergezet door deze gedreven en vakkundige muzikanten. Iedereen in de zaal genoot zichtbaar, het publiek deinde en zong mee met de herkenbare muziek waaronder de afsluitende medley van U2. Deze was geweldig neergezet! De heren waren na afloop zelf ook zeer tevreden over hun unieke optreden. Wie weet tot ziens?

Joost de Vries, 17 november 2019

Na 20 jaar, 13 singles en 4 verzamel CD’s geeft Joost de Vries voor zijn trouwe fans een optreden in het Oude Gemaal. Het was een uitverkocht huis en de mensen zongen en dansten mee op zijn muziek. Ook het lied speciaal geschreven voor zijn dochter, die het met haar vader meezong zorgde voor een kippenvel moment. Een van zijn trouwe fans, die Joost overal volgt, heeft Joost in een vorig optreden een cadeau gegeven, gisteren heeft Joost haar in het zonnetje gezet en beloond met een geschenk, een mooi moment in dit feestelijke optreden.

Wat een heerlijke middag, eentje om nooit te vergeten, dank Joost!

Voor een uitgebreide foto impressie kijk hier naar het foto album van Joost de Vries zelf

Lezing: waterschappen in WOII, 6 november 2019

Thea de Roos, een voormalig dijkgraaf en Jan de Roos, een oud journalist, zijn twee enorm gedreven mensen die hun geschreven boek kwamen presenteren in het Poldermuseum. Dit historisch naslagwerk is zeer deskundig geschreven en gebaseerd op feitelijkheden. Het was een inspirerende middag waarbij iedereen met open mond zat te luisteren en geboeid naar de dia voorstelling zat te kijken. In die periode van de 2e wereldoorlog is er veel gebeurd, maar wat vooral opviel is hoe er toentertijd bestuurlijke besluiten zijn genomen zonder te kijken naar de consequenties en de kosten van het herstel. Boeren wiens land onder water werd gezet om de Duitsers tegen te houden, moesten vluchten met hun vee en hele hebben en houwen, maar waar naartoe dat werd er niet bij verteld. Foute mensen en onduidelijke beslissingen kwamen tijdens deze lezing aan bod. Kortom, te veel om te beschrijven . Titel van dit boek (€17,95) is “ Geen soldaat kan de polder regeren”.

Anna en Irma, 2 november 2019

Anna en Irma, dochter en moeder, begeleiden zichzelf daarbij op piano en gitaar. Het repertoire bestond met name uit popmuziek in een eigen jasje gestoken. Een theatervoorsteling, waarin popnummers met een eigen draai worden neergezet, afgewisseld met komische sketches over zo het een en ander.

Een gezellige avond met muziek die bij veel generaties bekend is, zoals mooie nummer van Billy Joel, Frank Boeijen en Queen.

Daar tussendoor grappige verhalen en anekdotes. En zelfs een verkleed partij om een muzikale periode te onderstrepen. Het was heerlijk om er bij te zijn!

Femke & Friends, 6 oktober 2019

Femke & friends, een jonge groep enthousiaste muzikanten, zette deze regenachtige zondagmiddag de eerste stappen naar professioneel optreden voor publiek. De zaal was met circa 28 personen ondanks het weer redelijk gevuld. Met een mooi gevarieerd programma wisten ze de zaal te boeien. Dit doet ze vast smaken naar meer en wie weet komen ze nog een keer terug volgend jaar met een nieuw programma en meer intussen opgebouwd podiumervaring elders in de regio. We wensen ze daartoe veel succes. Het optreden werd onder dankzegging door Jan van der Starre en een mooie bos bloemen beëindigd.

Bierproeverij, 29 september 2019

Op een regenachtige zondag kon men de lekkere bieren en kazen van de Egmondse Abdij proeven. En de enthousiaste mensen van de brouwerij waren er ook bij om vragen te beantwoorden. Dit alles in een ontspannen sfeer in ons gezellige café. Entree was slechts € 8,50 inclusief 3 consumptiemunten en toegang tot het Poldermuseum!

Lezing vrouwenkiesrecht, 25 september 2019

Voor ongeveer 20 dames en 4 heren gaf Eugènie een boeiende en sprankelende lezing over de strijd van de vrouwen voor hun rechten, voor meer dan de “aanrecht”, zoals zij zelf zei! Ze gaat uitvoerig in op het leven van de grote voorvechtster voor vrouwenrechten, dr. Aletta Jacobs, die als eerste meisje naar de Hogere Burger School mocht en later als eerste vrouw kon studeren aan de Universiteit en haar doctorstitel in de medicijnen verwierf. Vele foto’s gaven een goed beeld van de positie van de vrouwen in de 19e eeuw.

Kortom een , ook voor de aanwezige mannen, een leerzame en onthullende voordracht.

Kijk hier voor de fotos van deze lezing

Myrthe en Emmy, 21 september 2019

Twee jonge talenten traden zaterdag 21 september op in het Oude Gemaal. Zangeres Emmy en singer songwriter Myrthe (beide 1e jaars studenten) lieten zien en horen waartoe een fijne hobby kan leiden. Met eigen geschreven liedjes afgewisseld met covers brachten ze een volwaardig programma. Het applaus na elk nummer was verdiend. Het gitaarspel was Myrthe toevertrouwd. In vakjargon: retestrak. Slaggitaar en fingerpicking wisselden elkaar per nummer af en over hoe een liedje moest eindigen was nagedacht en was soms verrassend.

Hun presentatie was eerlijk: twee muzikale goedlachse jonge vrouwen zonder fratsen. Hoogtepunten waren het nummer Landslide van Fleetwood Mac en het solonummer van Emmy dat professioneel en met hoge gunfactor door Myrthe werd begeleid. Punt van aandacht is wellicht de verstaanbaarheid van de tekst. Volgend seizoen zullen ze zeker nogmaals optreden. We verheugen ons erop! Kijk hier voor de fotos van dit optreden.

Open Monumentendag 2019, 14 en 15 september oa met optreden Fatima Haring

Optreden Fatima Haring op Open Monumentendag in Het Oude Gemaal

Zaterdag 14 september trad Fatima Haring op tijdens de Open Monumentendag. Er was veel in en uit lopend publiek, wat het geheel een ongedwongen, gezellige sfeer gaf, maar tegelijkertijd ook af en toe wat onrust bracht. De artiesten leken daar echter geen last van te hebben. Knap hoe zij geconcentreerd hun eigen ding bleven doen. De muziek was gevarieerd, eigen liedjes afgewisseld met bekende covers, strak uitgevoerd. We hebben genoten van dit muzikale intermezzo in het poldermuseum.

Boottocht

Op zaterdag 14 september kon men gratis mee varen met een van de varende monumenten naar het Poldermuseum. De Broekervaart voer tijdens deze dag vanaf het Havenplein in Broek op Langedijk naar de Krul in Heerhugowaard en vervolgens naar de Twuyvermolen. Bij de molen vertrok vanaf 11.00 uur iedere twintig minuten een van de drie varende monumenten naar het poldermuseum ‘Het Oude Gemaal’ in Heerhugowaard (starten bij de Twuyvermolen kon dus ook).

Naast een monumentale akkerschuit werd er gevaren met de Westfries I en de Trio 4. De Trio 4 is een vrachtschip uit 1922 en inmiddels varend erfgoed. Ook de Westfries I is een varend monument uit 1922 en één van de pronkstukken van Museum BroekerVeiling.

Schoolbezoeken

Leerlingen van OBS de Hasselbraam zijn vol aandacht voor de stoommachientjes onder leiding van “machinist Jacob Broek”.


Voor meer informatie over schoolbezoeken kijk dan hier even verder.

The Kinda Charley, 8 september 2019

Het Oude Gemaal opende het seizoen 2019 – 2020 met The Kinda Charley. Drie stoer uitziende mannen die beweren hun publiek in beroering te kunnen brengen met prachtige liedjes van Steve Earle. Deze in 1955 geboren singer-songwriter leverde werk in verschillende muziekstijlen, samengevat “Outlaw Country”. Daarin zijn deze mannen meer dan geslaagd. De songs over onbereikbare liefde, de ongerustheid over de toekomst van een autistisch kind, een overleden vriend, de prachtige natuur, belang van familie en nog veel meer waren soms gevoelig en breekbaar, soms meeslepend en dan weer opgewekt. Ook belangrijk was de uitstraling naar het publiek. De korte aankondigingen waren voldoende en hier en daar een door het publiek gewaardeerde kwinkslag. Deze ervaren muzikanten lieten zich van hun beste kant zien. Hun kwaliteit stond garant voor een mooie muzikale middag. Niet voor niets ontvingen ze een staande ovatie.

The Kinda Charley komt vast nog eens in Het Oude Gemaal!

TIHMS 2019 concerten, juli-augustus 2019

The International Holland Music Sessions (TIHMS) trekt elke zomer meer dan 100 jonge muzikale talenten van over de hele wereld aan. Deze talenten volgen masterclasses en geven in een periode van 5 weken meer dan 150 concerten. In Het Oude Gemaal vonden 3 concerten plaats. Te weten op 20 en 27 juli en 24 augustus. Zaterdag 20:00 - 22:00.

Kortom, dynamische optredens van meerdere begenadigde musici in Het Oude Gemaal met een geweldige zaal akoestiek voor dit soort concerten, iets wat de musici zelf beaamden!

Kijk voor foto's en uitgebreidere recensie per optreden in ons foto album

Vrijwilligersdag 11 juli 2019

Donderdag 11 juli was een geslaagde vrijwilligersmiddag voor de vrijwilligers van het poldermuseum. Hoewel het 's morgens nog regende knapte het 's middags aardig op. Na de koffie en gebak vertrokken we om drie uur met een boot van Hans Kraakman van cafe De Pomp. De tocht ging door de grachten van Alkmaar met onderweg veel deskundige informatie van Hans. Na anderhalf uur kwamen we weer aan bij ons museum waar we, op het zonnige terras van cafe de pomp, ons nog tegoed deden aan enkele drankjes.

Het Dorp

De foto toont onze nieuwste aanwinst "Het Dorp" in de museumzaal. Deze multimedia presentatie geeft in diverse vrij te kiezen onderwerpen tekst en uitleg over kenmerkende onderwerpen over het steeds groter gegroeide dorp Heerhugowaard. Van een kleine boeren gemeenschap naar een Stad van de Zon....

Dit is mede mogelijk gemaakt met diverse financiële bijdragen en was voor het eerst te zien tijdens ons feestweekend op 22 en 23 juni 2019 in verband met ons 40 jarig jubileum.

Kijk hier voor onze foto reportage over dat weekend.

.......wist u dat?

 • We ivm ons 40-jarig jubileum een AED apparaat hebben gekregen van Het Platform Polder Heerhugowaard (PPH) en 30 stuks zonnepanelen van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)

 • We € 802,14 hebben ontvangen via de Rabobank clubkas campagne? Top!

 • Je nu ook met ApplePay de toegang of boeken in Het Oude Gemaal kan betalen.

 • Aan de westzijde van het pand een nieuw hekwerk is geplaatst.

 • De website vaak meerdere keren per week wordt aangepast.

 • We een nieuwe poster hebben gemaakt n.a.v. ons 40 jarig jubileum.

400 m3 per minuut wordt er door het (nieuwe) gemaal weggepompt schuin achter Het Oude Gemaal na heftige regenbuien

Nieuw hekwerk

Aan de westzijde van het pand is door ons klusteam bestaande uit vrijwillgers een nieuw hekwerk geplaatst. Dus aan de kant van Cafe de Pomp als erf afscheiding naast het pad richting park van Luna. Over geruime tijd zal het hekwerk zijn volgroeid met klimop begroeiing en daarmee dan ook een visuele scheiding vormen tussen Het Oude Gemaal en het ernaast lager gelegen pand.

Damschuit Geestman, Jubileum weekend foto link, 22 + 23 juni 2019

Lokale kunstenaars expositie, Jubileum weekend

Met onder meer

 • Eugenie Herlaar

 • Patrick Bergsma

 • Piet Zwaanenburg

 • Marion Berkhout

 • Rem de Boer

 • Marian de Wit

 • Rien van Holland

 • Bart Wassenaar

Familieportretten, jubileum weekend

Philippa van Loon (1964)

De kunstenares is de jongste en enige nog levende telg uit een adellijk geslacht. Haar familie woonde vanaf de zeventiende eeuw in grachtenpanden aan de Keizersgracht. De Van Loons waren burgemeester, handelaar of VOC-bewindhebber. In hun tijd golden ze als gerespecteerde steunpilaren van de Amsterdamse maatschappij, door de bewerking van Philippa zijn ze dandy punks met felrode hanenkammen, nagellak, spikes en eyeliner.

The art of steampunk, jubileum weekend

Richard Feldkamp (1957)

Verbeeld je een wereld, waarin stoomtechnologie de belangrijkste energievorm is. Verbeeld je het oude Victoriaanse Engeland in de 18e eeuw, de normen en waarden van die tijd. Het zwarte steenkool, maar kook de warme gloed van het messing en koper. De couture van uitbundige en Victoriaanse kleding. De dynamiek van de vele uitvindingen door het stoomtijdperk en de snelle technische sprongen vooruit.

Unieke lampen in Het Oude Gemaal

In samenwerking met “Roman Levi Interiors”, een jong interieurbureau in Heerhugowaard zijn vier lampen ontworpen gebaseerd op oude onderdelen, die betrekking hadden op het poldergebeuren. Deze drie verschillende lampen zult u nergens anders tegenkomen, ze zijn uniek in uitvoering en passend bij de uitstraling van “Het Oude Gemaal”.

In de grote zaal hangen twee identieke lampen onder het balkenplafond met als uitgangspunt de ijzeren buitenring van een karrenwiel. De binnen deze ring aangebrachte Hue LED-verlichting kan meerdere kleuren tonen zoals wit, groen en rood. Hierdoor wordt een speciale sfeerverlichting bereikt, die de uitstraling van het oude balkenplafond vergroot. Het gebruik van de oude ijzeren ring brengt ook de voorloper van de auto in herinnering.

In de ingang hangt een lamp gemaakt van een oude schijfloop of rondsel van een molen, die de draaiende beweging van de wieken overbrengt op de Koningsspil, waardoor beneden het scheprad, de vijzel of de molenstenen hun werk kunnen doen. Deze schijvenloop is afkomstig uit de korenmolen in Egmond aan de Hoef en is verkregen via de Molenmaker Poland uit Broek op Langedijk. Door de lichtval tussen de staven door geeft deze lamp een speciale belichting van de ruimte. Tevens herinnert hij ons aan de 47 poldermolens die in 1631 de polder hebben drooggemalen.

Boven de balie tenslotte hangt een heel bijzondere lamp gemaakt van een oude “Mensenbeul”. De naam zegt genoeg, de eg werd met menskracht door de grond getrokken en indien niet diep genoeg, verzwaard met een zak aardappelen! Deze lamp moet ons doen terugdenken aan het zware werk dat onze voorouders in de landbouw moesten doen.

IVN slootjesdag, 15 juni 2019

De landelijke IVN-Slootjesdagen vonden weer overal in het land plaats. Dit jaar ook in en bij Het Oude Gemaal aan de Huigendijk in Heerhugowaard. Op die dag vertelden mensen van IVN en Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier alles over het leven in het water. Kinderen vanaf 6 jaar konden samen met hun (groot)ouders/begeleiders ontdekken hoe bijzonder het onderwaterleven is. Onder begeleiding van IVN-natuurgidsen kon je met schepnet en zoekkaart ontdekken welke beestjes er allemaal in het water leven. Verder kon je met de waterexperts van het hoogheemraadschap proefjes met water doen en met een microscoop zelfs de kleinste diertjes bekijken. In het Poldermuseum kwam je meer te weten hoe het water door de eeuwen heen in de sloten en vaarten op peil gehouden wordt. Ook kon je modellen van stoommachines laten draaien. En er was een IVN-rondleiding vanuit het Poldermuseum door het mooie Park van Luna. Kijk hier naar ons foto album. Zelf nog meer leuke foto's om erbij te plaatsen? Stuur ze op naar ict@hetoudegemaalheerhugowaard.nl

.......wist u dat?

 • Er een nieuw schoon peilglas is geplaatst aan de achterzijde van het gemaal.

 • Er geregeld scholen gepland op bezoek komen en dat die leerlingen dan een hele leuke dag hebben in het museum met het programma wat er wordt georganiseerd?

 • De evenementen agenda weer flink is uitgebreid met nieuwe (voorgenomen) activiteiten?

 • Het nieuwe presentatie onderdeel Het Dorp, al steeds concreter wordt in de voorbereiding? En veel overleg en afstemming vergt?

 • De RABO Bank Clubkas Campagne inmiddels is gesloten qua stemmen en we dus nu verder duimen of we ook dit jaar in aanmerking komen voor een mooie financiële bijdrage? Doelstelling is kostenbijdrage voor realisatie Het Dorp.

 • Je al jaren ook kan trouwen in de grote zaal van Het Oude Gemaal, Poldermuseum.

De pompruimte

In de pompruimte zijn nog de laatste elektrische centrifugaalpompen uit 1907 te zien, die tot 1994 de polder droog hebben gehouden! Op deze foto zie je echter nog de brandslang haspel hangen. Deze is inmiddels verplaatst ten gunste van de vitrine met het model van de stoommachine die in de Waard werd gebruikt voor de bemaling met zijn bouwer dhr. Wijte, opzichter van de polder van plm. 1922 tot 1946. Het model is uit hout gemaakt. Kortom deze foto kon in het archief.

Ondertussen....

Hadden we op 23 mei 2019 weer een grote groep van circa 40 leuke kinderen op bezoek van de basisschool Campus Columbus uit Heerhugowaard. Groep 4/5 in het kader van hun waterproject.

Veel enthousiasme bij zowel de kinderen, onderwijzers, vaders, moeders en ....onze eigen vrijwilligers!

Deborah and friends, 11 mei 2019

Full house again met Deborah and friends! Deze tevreden uitspaak deed de organisatie met een voldaan gevoel. Terecht, want naast de goede opkomst was het optreden geweldig!

De muzikanten met Deborah als solo zangeres, brachten een mooi repertoire met merendeels jazzstandards, maar ook popnummers. Daarbij was er veel aandacht besteed aan de aankleding van het podium. Dit zag er niet alleen fantastisch uit, maar het kwam de akoestiek ook ten goede.

Het publiek genoot van hoge kwaliteit en het spontane optreden van de Friends met Deborah. Dit werd door het publiek gewaardeerd met een lange staande ovatie en stralende gezichten.

.......wist u dat?

 • Het bot van de dwergvinvis een mooie nieuwe verlichte plek in de klinkervloer heeft gekregen in ons museum en daarmee meer onderdeel wordt van onze 3D Experience? Zie verder.

 • De twee deuren naar buiten toe en de gehele zuid-wand in de 3D Experience ruimte nu mooi mat zwart zijn geschilderd en het nog meer een bioscoopzaal effect krijgt zo?

 • Het nieuwe en grote elektrische projectiescherm hangt. Een mooie aanwinst voor lezingen met Powerpoint presentaties of te organiseren evenementen met film waarbij de stoelopstelling (50 stuks) kan blijven staan. De projector die regulier in gebruik is voor de doorlopende fotovoorstelling kunnen we handmatig op slimme wijze 90 graden draaien van projectie op wand boven de westelijke pompruimte naar projectie op scherm richting het noorden. Zie verder.

Riddles, 9 mei 2019

Leuke avond met een enthousiast en lang spelende Riddles. Opkomst circa 40 personen die genoten hebben van het leuke sfeertje wat de groep toch elke keer weer weet neer te zetten.


Plaatsing bot dwergvinvis in de nieuwe verlichte vloervitrine

Lezing, Zuivelindustrie Heerhugowaard, 1 mei 2019

Ed Dekker heeft woensdagmiddag 1 mei een lezing en presentatie op ons grote nieuwe scherm gegeven over de zuivelhistorie van Heerhugowaard en omgeving. De presentatie werd bijgewoond door een dertigtal bezoekers.

Ed had de bezoekers uitgenodigd om vragen te stellen tijdens zijn presentatie, zo ontstond een leuke interactie met alle aanwezigen die duidelijk genoten van de soms smeuïge verhalen.


Nieuwe lamp in de entree

We hebben weer wat nieuws. Deze keer wederom een originele lamp gemaakt van een houten haakse tandwielkast uit een molen.

De lamp is opnieuw gemaakt door degene die ook de 2 lampen heeft gemaakt in de trouwzaal.

Op de foto het zicht vanuit de entree richting de trouw- en evenementen zaal met helemaal achteraan de doorloop naar het Cafe De Pomp.

Kleinkoor Respiro, 14 april 2019

Zondag 14 april kwam Kleinkoor Respiro optreden in ons Oude Gemaal. Het koor bestaat uit zo’n 20 personen, leuk en stijlvol in de kleren. Het oog wil ook wat.

Onder de meer dan deskundige en inspirerende leiding van Marie Anne Pak brachten zij a capella nummers ten gehore; het repertoire bestaat uit licht klassieke nummers in meerdere talen en dat deden zij prima. Het publiek – een uitverkochte zaal - heeft genoten van dit goed opgeleide en begeleide koor.

Zeker voor herhaling vatbaar!


Plaatsing elektrisch bediend projectiescherm

De Blauwe Lotus, 7 april 2019

Het optreden van De Blauwe Lotus was geweldig. Helaas moesten we ook mensen teleurstellen, omdat de zaal al volledig bij voorverkoop online gevuld was. TIP: koop uw kaarten tijdig online.

Gelukkig was er buiten op het terras nog ruimte, waardoor je en van het prachtige weer en de muziek kon genieten. Het 7 mans sterke orkest bestaande uit 5 vrouwen en 2 mannen, speelde voortreffelijk. De Ierse muziek werd ondersteund met passende beelden op het pas nieuwe projectie scherm. De combinatie beeld en muziek deed het publiek genieten van deze Ierse Folkband met een enthousiaste en levendige uitstraling.

Dit deed de bezoekers ook stralen en zij waren dan ook zichtbaar voldaan toen ze de zaal verlieten en het mooie weer tegemoet liepen.

Rosie's letter, 30 maart 2019

Rosie’s letter is een duo-formatie ontstaan uit coverband “The Hits”: uit de wens ook iets ‘kleins’ te doen met stem en zang. Laurens van Vliet en Rosanne Krab waren zeer de moeite waard om naar te luisteren. Beider zangkunst is groot, daarbij kan Laurens ook nog eens top begeleiden op de gitaar, en speelt Rosanne niet onverdienstelijk de slaggitaar daarbij. Naast covers speelden zij enkele door Laurens geschreven nummers, zoals het nummer Rosie’s letter.

De sfeer was uitstekend, mede dankzij de gezelligheid die Laurens bracht door de manier waarop hij de nummers aan elkaar praatte. Na de pauze was Leon Nan, special guest/ zanger van ‘The Hits” ook van de partij. Ook bij hem leefde de wens eens iets kleiners te doen met zijn talenten.

We hebben genoten van het optreden!

.......wist u dat?

 • We op Google Mijn Bedrijf staan en ook foto's plaatsen en dat onze meest populaire (drone)foto al meer dan 100.000 keer is bekeken?

 • We via Google ruim 7.000 keer per maand worden opgezocht en gevonden?

 • We sinds de start in september 2018 tot eind februari al voor 14 evenementen tickets in de voorverkoop hebben kunnen verkopen?

 • Zo'n 1.500 mensen per week inclusief zo'n 650 vaste volgers , onze Facebook berichten zien en zo'n 500 bezoekers per maand onze website?

 • De website een nieuwe logische menu structuur heeft gekregen voor optimaler gebruik?

Rob Stoop, 24 maart 2019

Vanmiddag nam Rob Stoop ons mee met zijn muzikale reis "The Art of Being Alone". Met zacht en melodisch pianospel vertaalde Rob verschillende belevingen en emoties. Vanuit een studieruimte in Stompetoren en kijkend naar de einder komen de melodieën als vanzelf over alledaagse dingen. Mooi spel over onder andere het gesprek met de duif van zijn vader, over barmhartigheid, troost, een goede daad, het galop van een IJslands paard en nog aardser de herinnering aan een Angora wollen trui tijdens een speed-date.

Het publiek was doodstil tijdens de uitvoering, ieder met z’n eigen gedachten. Het is inderdaad een kunst om je eentje het publiek te beroeren. Prachtige muziek in een prachtige ruimte op een klankvolle piano. Zijn optreden had een volle zaal verdiend. Applaus!

Muziekschool Cool, 22 maart 2019

Een geslaagd experiment.

Leerlingen van viooldocente Marleen - Muziekschool Cool Heerhugowaard – lieten aan hun ouders en andere familieleden horen wat ze het afgelopen jaar hadden geleerd. De jongste leerling was 5 jaar en speelde dapper mee in de ‘ouverture’ The Boogie Woogie. Daarna volgden enkele stukken waaronder Square Dance en Kingstone Calipso, gespeeld door steeds wisselende groepjes violisten. Marleen Zoutman begeleidde de groepjes. De piano van het Oude Gemaal kwam goed van pas. Daarna kwamen de solisten aan de beurt. Dan blijkt dat je flink moet studeren om de viool onder de knie te krijgen. En dat hebben de kinderen gedaan. Compliment voor Marleen die het musiceren tot een feest maakt. De ouders hebben met plezier geluisterd. Experiment geslaagd en de mooi akoestiek van de ruimte hielp daarbij.

Bezoek van Het Wereld College, 21 maart 2019

Donderdag 21 maart hadden we gepland bezoek van 15 inburger cursisten vanuit Het Wereld College uit Heerhugowaard. Heel veel interesse.

De mensen kwamen oa uit Moldavie, Vietnam, Turkije, Marokko, Afghanistan etc.

Ze waren allemaal wel verbaasd dat Heerhugowaard vroeger een groot meer was en we nu op de bodem daarvan wonen. Heel dankbare gasten.

Plaatsing bord vaarroutes sloepen netwerk bij onze steiger

Avagardner, 16 maart 2019

De band gaf een puik en lang optreden met een goede mix van eigen werk en covers. Bestaande uit Rock, blues and ballads. De zanger wist de zaal goed te boeien met zijn charismatisch optreden en voor de gelegenheid zijn eigen tijdelijke drumwerk gezien het onverwachte vertrek van de drummer 1,5 maand voor dit optreden.

Het zal aan het stormachtige weer of het vroege zaterdagavond tijdstip hebben gelegen dat de opkomst tegen viel, want Avagardner heeft een goede "feestje kunnen bouwen"-reputatie in de Zaanstreek en maakte dit nu ook meer dan waar.

Een staande ovatie was dan ook hun terechte beloning aan het eind van deze enerverende muzikale avond.

Verkiezingsdebat, woensdagavond 13 maart

Vertegenwoordigers van PvdA (Marjan Leijen), BBW (Elly Koning-Bruijn), CDA (Frank Frowijn), 50Plus (Gerard Meuwese) en AWP (Peter Vonk) wisten hun standpunten begeesterd naar voren te brengen. Als de discussie te hoog oplaaide, werd deze terug geleid naar vragen vanuit het publiek of van de gespreksleider. Aan het eind van de avond waren verschillen van standpunten enigszins duidelijk, maar terecht werd er op gewezen dat voor meer verdieping te weinig tijd was en werd de Stemwijzer aangeraden.

Ondanks de geringe opkomst mag deze dynamische avond een succes genoemd worden. Kandidaten én belangstellenden hartelijk dank voor uw tijd en enthousiasme!

.......wist u dat?

 • We 2019 goed zijn begonnen met 4 * uitverkocht huis achter elkaar met onze evenementen?

 • De akoestiek verbetering zoals gepland in januari 2019 nu ook is afgerond?

 • We nu een mooie stevige metalen trap hebben om wandelend vanaf park van Luna naar Het Oude Gemaal te komen?

 • We bezig zijn met een 2e groter projectie scherm ten behoeve van lezingen?

 • Onze evenementen agenda nu ook digitaal in onze museumhal getoond wordt en op afstand automatisch geactualiseerd wordt?

Great Lake Music, 10 maart 2019

Zondag 10 maart speelden Kees de Groot (Great) en Sandra van der Meer (Lake), samen Great Lake Music, in het Oude Gemaal en wat een schitterende show zetten zij neer. Buiten regende en waaide het, maar binnen stormde het pas echt. Sandra nam met haar warme en lenige stem het publiek mee op een reis langs diverse muziekstijlen: jazz, blues, bossanova, Franse chansons, het Nederlandse neefje van de flamenco, alles kwam voorbij. En Kees met zijn muziekbox , die hij liefkozend zijn broer noemt, en zijn excellente gitaarspel hield alles strak in het gelid.

Het hele programma was een streling van het oor en het publiek gaf de beide musici na het laatste nummer dan ook een welverdiende staande ovatie. We hebben ze meteen gevraagd of ze nog eens terug wilden komen en ja, dat wilden ze wel. Dus houdt de agenda in de gaten.

Lezing 4 eeuwen boeren in de stolp, 6 maart 2019

Een lezing van Kees van der Wiel over de melk- en kaasproductie door de eeuwen heen. Van het leven op de veengebieden tot de grootschalige doorloop stallen van heden met zo’n 200 koeien.

Op het land zorgde vooral de kaasbereiding voor inkomsten, eerst in de zomer, nadat de stolp geheel schoongemaakt was, door het hele gezin per boerderij. Later werd de melk opgehaald en verwerkt in de coöperatieve kaasfabrieken. De lezing werd geïllustreerd met leuke foto’s, grafieken over de prijzen van kaas en grond, vooral echter in de Beemster.

Kortom een interessante lezing over de maatschappelijke en economische ontwikkeling van de veeteelt. De gevolgen hiervan voor de stolp werd duidelijk gemaakt: van “kaasstolp” tot “woonstolp”.

Kees Kaas, 3 maart 2019

Het Oude Gemaal mag trots zijn op de premiere van de reeks van optredens van Kees Kaas. Kees begeleidde zichzelf op gitaar en bracht merendeels zelf geschreven liedjes over de polder, het wisselende klimaat en zijn beleving erbij zoals zijn herinneringen aan de tegenwind tijdens zijn fietstochten naar school. Uitblinkers waren de songs over zijn vader op ‘de bouw’, de geboorte van zijn kleinzoon en de protestsong over de consumptiemaatschappij. Ook was er aandacht voor de presentatie. Een vloerkleed, een plant en een schilderij droegen bij aan een huiskamersfeer. Het publiek heeft genoten en een overweldigend applaus was zijn beloning. De thuisblijvers hebben een mooi optreden gemist. Lees ook het artikel "Zingen tegen mismoedigheid"

.......wist u dat?

Het gebouw Het Oude Gemaal heeft meerdere functies

Het huisvest het POLDERMUSEUM, maar ook CAFE DE POMP ,inclusief BOOTJES VERHUUR, en verder worden er EVENEMENTEN en LEZINGEN georganiseerd in de grote zaal. Maar die ruimte is ook nog steeds als TROUW LOCATIE te huur, maar ook voor BEDRIJFS- OF PRIVE EVENEMENTEN prima te gebruiken. En het is een educatieve locatie voor SCHOOLBEZOEKEN waarbij de kinderen aan de hand van een speurtocht door het museum spelenderwijze veel bij leren over waterbeheer en de geschiedenis van de polder Heerhugowaard.

Bier, wijn- en kaas proeverij, 24 februari 2019

Café De Pomp organiseerde deze activiteit uiteraard geruime tijd van te voren en kreeg onverwacht te maken met een prachtig lente-achtig weekend. Het was deze zondag met de bier- en wijnproeverij uiteindelijk zulk lekker weer dat zelfs de band op een gegeven moment maar buiten ging zitten! Het was een uitermate gezellige en geslaagde middag! Op naar nog veel meer buitenterras activiteiten en vooral mooi weer erbij...

Optreden Annelie, 17 februari 2019

In wederom een uitverkochte zaal, op een mooie voorjaarsachtige zonnige zondagmiddag, speelde Annelie zonder pauze haar ingetogen pianostukken. Werken uit haar onlangs uitgebrachte CD "After midnight". Ze speelde het allemaal mooi klein.

Lees hier ook het artikel "introvert op een oude piano" uit het NHD van 7 februari 2019 voorafgaand aan het optreden.


Optreden Inner Lines, 10 februari 2019

Drie keer achter elkaar een uitverkocht huis met dit weekend Inner Lines. Met schitterende luisterliedjes, soms meerstemmig, haalt Inner Lines het beste uit zichzelf. De combinatie van zang, verhalen en melancholische begeleiding bracht het publiek in bekoring en naar eigen gedachten. Hun afwisselend programma kan zo in een groot theater plaatsvinden. Een staande ovatie was hun beloning.

.......wist u dat?

 • Het pand is uitgebreid met een inbraak en camerabewakingssyteem inclusief beheer op afstand?

 • Het bestuur weer volop bezig is met nieuwe plannen voor de verdere inrichting?

 • De Stichting Den Huygen Dijck (het Poldermuseum) op 20 juni 1979 is opgericht en dus volgend jaar 40 (!) jaar officieel bestaat!

 • We sinds september 2018 via de Vrienden van het Poldermuseum beschikken over een piano in de evenementen zaal?

 • De gordijnen voor de vertoning van De Polder Experience film nu automatisch sluiten en na afloop automatisch openen?

Optreden Scheepsfolk, 3 februari 2019

Voor wederom een uitverkocht huis dit weekend, stond Scheepsfolk op de planken. Iedereen was zeer enthousiast over dit leuke optreden van een groep goede muzikanten die kwaliteitsmuziek leverden. Scheepsfolk heeft al aangegeven graag nog een keer terug te willen komen.

Optreden SimonèZ, 27 januari 2019

Het optreden van SimoneZ was zeer succesvol en werd gebracht met veel enthousiasme en vakmanschap. Leidraad was het lied met een traan en toch vrolijkheid. Als duo had de gitarist vele taken en daarin is hij met veel gitaarwisselingen uitstekend in geslaagd .

Dit eerste optreden in 2019 was meteen de eerste gelegenheid om vast te stellen of de recente verbetering van de akoestiek in de zaal heeft bijgedragen aan een beter muzikaal geluid en dus plezier in het optreden voor zowel de band als het publiek. Aan de hand van de reacties is dat een volmondig ja!Kortom een mooiere opening van ons eigen cultureel seizoen kunnen we niet hebben!

Nieuwjaarsreceptie 2019 voor vrijwilligers

In een gezellige ambiance in cafe De Pomp, mede gevestigd in Het Oude Gemaal, heeft het bestuur samen met de vrijwilligers haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie gehouden. De hapjes en de drankjes werden perfect verzorgd door Jolanda en Hans Kraakman, de uitbaters van het café. De voorzitter van het bestuur Henk Aandewiel herinnerde een ieder, onder dankzegging voor alle inzet, aan de grote veranderingen en hoeveelheid verzet werk in 2019. We zijn er nog lang niet en hebben ook nog vele plannen, maar we zijn al een flink stuk op weg!

klik hier archief 2020 of hier voor archief 2016 t/m 2018