Archief 2020

Acoustic Mix, 4 oktober 2020

De mannen van Acoustic Mix, Jos van Hooff en Remco Tanner, maakten er een swingende middag van voor een deels eigen publiek, dat duidelijk wel zin had in een verzetje. Bij sommige nummers was het moeilijk om het achterwerk stil op de stoelzitting te houden en niet luidkeels mee te gaan zingen, want ja… corona! Voor de meeste aanwezigen was de muziek een feest van herkenning, heerlijke nummers van The Stones, Them, Billy Joël en nog een paar van die oude grootheden. We zien ze graag nog eens terug om - als we eenmaal verlost zijn van het virus en de bijbehorende restricties – een echt feestje te bouwen

Fotoalbum

Fadopelos2, 23 augustus 2020

Kippenvel… dat is wat de bezoekers werd bezorgd door Iris Feijen en Tiago Lageiro. Wat een indrukwekkend en professioneel optreden van FADOpelos2. Bijkomstigheid was dat dat zij 6 dagen tevoren de eerste prijs hebben veroverd in de grote finale van de zangwedstrijd “We Want More” op SBS6. Zonder pauze hebben zij een aantal Portugese fado’s laten horen die onder andere bekend zijn geworden door Amália Rodrigues en Mariza. Maar ook mooie zelf geschreven nummers. Dit alles heel zuiver, gepassioneerd en ontroerend gezongen door Iris onder de excellente begeleiding van de Portugese gitarist Tiago. In verband met de Corona maatregelen waren een beperkt aantal plaatsen (26) beschikbaar. We hopen van harte dat we FADOpelos2 nog een keer kunnen strikken om op te treden.

Foto album

Voorzitter Henk Aandewiel ontvangt Koninklijke Onderscheiding bij afscheid.

Het Poldermuseum in Heerhugowaard heeft afscheid genomen van een markant voorzitter. Henk Aandewiel maakte in zijn laatste toespraak als voorzitter van zijn hart geen moordkuil. ,,Ik hoop dat het een museum wordt met een café en geen café met een museum.’’

Aandewiel was bijna 40 jaar lid van het bestuur en fungeerde de laatste jaren als voorzitter. Vrijdag droeg hij de voorzittershamer over aan Jan van der Starre. Samen met alle vrijwilligers was Aandewiel betrokken bij de verbouwing van het museum, dat het verhaal van het ontstaan van Heerhugowaard vertelt. Ook was Aandewiel nauw betrokken bij de verschillende tentoonstellingen.

Zo is hij nog altijd trots op het feit dat het Museum Van Loon in Amsterdam vijf 17e-eeuwse schilderijen uitleende aan het poldermuseum. ,,Ik dacht dat ik ze in een houten kist zou krijgen, maar ik mocht ze zelf komen ophalen. Ik heb ze in de achterbak van mijn Fiat gedaan. Er zat voor 80.000 euro in de auto. Ik was blij toen we Amsterdam uit waren.’’

Klimaatbeheersing

Ze vroegen bij het Museum Van Loon wel of het Poldermuseum beschikte over klimaatbeheersing. ,,Ik zei: ’prima, daar zal je van staan te kijken’. Ik kon natuurlijk niet zeggen dat we die niet hadden. Maar na twee jaar zagen die schilderijen er nog prima uit hoor.’’

Aandewiel werd verrast door de mededeling van burgemeester Bert Blase dat het de koning had behaagd hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Iets wat hem zeker niet onberoerd liet. In zijn toespraak bedankte hij dan ook als eerste de koning. ,,Toen hij nog prins was heb ik hem in 2000 nog uitgenodigd om een tentoonstelling over water te openen. Maar hij had uiteraard geen tijd voor ons.’’ Henk Aandewiel wil wel als vrijwilliger rondleidingen blijven geven in het museum.

Bron: NHD, 31 juli 2020. Foto's jjfoto.nl/Jan Jong

Iedereen bij het Poldermuseum is er klaar voor

Miljoenen mensen hebben gekeken naar de persconferentie die premier Rutte dinsdag 19 mei gaf. Wat mogen we wel en wat mogen we nog niet. Maandag 2 juni, tweede pinksterdag, mogen de horecagelegenheden eindelijk weer open en dat geldt ook voor de musea. “We moeten de richtlijnen van het RIVM in acht nemen, dus de anderhalve meter blijft bestaan”, aldus Jan van der Starre, de kersverse voorzitter van de Stichting Den Huygen Dijck, beheerder van Heerhugowaards trots, Poldermuseum Het Oude Gemaal.

Lees hier het hele artikel

Dark Rosie, 16 februari 2020

Dark Rosie bestaat uit de Bakkumse Miranda Zuurbier (zang, accordeon), Haarlemmer Vincent Lamers (bas), Amsterdammer Michel de Wit (gitaar) en Alkmaarder Mark Minnema (gitaar, mandoline, dobro, bouzouki). Zij brengen o.a. zelf geschreven, vaak ontroerende chansons in het Nederlands over eigen belevenissen. Zij noemen de liedjes van Miranda “Nederchansons”. Vincent’s liedjes zijn meer beschouwend. Dit onder invloed van allerlei muziekstijlen zoals gipsy jazz, Argentijnse tango en, Blues. En dan ineens komt Édit Piaf voorbij met “La vie en rose”. Mooie vertolking om bij weg te dromen. Als je je ogen dicht doet zit je op een terrasje in Frankrijk. En het liedje over de sage van Ritske Mooi op Ameland; hoe zij aan haar kostje kwam. Over schepen die zij liet stranden door vuurtjes op het strand te maken, zodat noodlijdende schepen strandden op de kust…

Foto album

De Nok Funklore, 2 februari 2020

Een feestje! Wat een spetterend optreden van de Nok Funklore. Met Betty Borstlap zang, Willem Arie van Eeden gitaar, Jan-Jaap Spaargaren saxen, klarinet en fluit, Peter Asbeek Brusse contrabas & Arnauld van Hees drums, darbuka en cajon.

Deze jazz/folklore band uit Bergen/Schoorl maakt heerlijk swingende, opzwepende muziek, maar speelt ook prachtig verstilde nummers, zoals van Lennard Cohen.

En niet te vergeten de eigen nummers, zigeunermuziek en ballades getuigen van hun brede repertoire. Als toegift gaf de Nok Funklore een prachtige vertolking van “Oye como va” van Santana.

Foto album

Bodhi & Titus, 19 januari 2020

Het nieuwe programma `On Celtic Roads’ van Bodhi & Titus leverde een heerlijke middag op vol prachtige liedjes in diverse talen. De zaal was meer dan uitverkocht, zelfs de pompruimtes waren gevuld, en het publiek genoot zichtbaar van de kristalheldere stem van Bodhi en het warme geluid van Titus. De twee ervaren musici schotelden ons een afwisselend programma voor: langzame ballads afgewisseld met wat meer up-tempo gespeelde songs. En na de pauze was er zowaar een kort gastoptreden van enkele bevriende musici. Het was kortom een gevarieerd en zeer geslaagd optreden, dat hopelijk volgend jaar een vervolg krijgt.

Foto album

Riddles, 5 januari 2020

Een koude gure zondag in januari, maar binnen in het Oude Gemaal is het behaaglijk en gezellig druk. Tijdens de Ierse ballades van de Riddles en met een Guinness in de hand word je vanzelf warm…Het professionele optreden van deze band met ervaren musici geeft je het gevoel dat je in een Ierse club bent. De zeemansliederen met hun melancholische teksten en ritme laat de zaal bewegen en het lyrische liedje No never No More, met 4 maal in je handen klappen, geeft een push naar het feestje wat volgde….Wat een heerlijk middag hebben wij weer gehad. Bedankt Riddles; we blijven jullie volgen!

Foto album

Klik hier voor archief 2019 of hier voor archief 2016-2018