Archief

2016 t/m 2018

Nieuwe lampen trouwzaal

Uiteindelijk heeft de grote zaal, in gebruik voor trouwerijen, evenementen en vergaderverhuur, nieuwe grote lampen gekregen met instelbare kleuren via een Hue LED licht strip. Dit alles na een intensieve zoektocht en veel overleg binnen bestuur op basis waarvan uiteindelijk besloten is tot het maken van originele maatwerk lampen. In december 2018 is alles uiteindelijk werkend opgeleverd. Kijk hier naar de foto's van de ontwikkeling ervan.

Enjoy

Zondag 23 december kwam het trio Enjoy langs om het publiek geheel gratis in kerstsfeer te brengen met hun meerstemming close harmony en a capella kerstrepertoire. En daarin slaagden ze zeker!

Stalen trap

Eind 2018 is een mooie stevige stalen trap geplaatst aan de zijkant van het gebouw waar cafe De Pomp is gehuisvest. Dit maakt de bereikbaarheid vanuit het park voor voetgangers een stuk gebruikersvriendelijker.

Neva Ensemble

20 december was de evenementenzaal voor het Russsische Neva Ensemble. Het was een uitverkocht huis en een geslaagd optreden wat gepland helaas niet zo ontzettend lang was omdat ze meerdere optredens op een dag doen, doordat ze slechts kort maar intensief in Nederland optreden tijdens de kerstperiode.

Sinterklaas in Cafe de Pomp

In Cafe de Pomp kon dit jaar voor de eerste keer schoentje worden gezet. En op 5 december weer gevuld worden opgehaald in aanwezigheid van Sinterklaas en Zwarte Piet.

Schoolbezoeken

Elk jaar komen er schoolklassen bij ons langs in het museum op afspraak. Dan wordt er een heel leuk maar ook educatief programma gegeven. Zo ook voor deze kinderen van De Vlindertuin in november 2018.

Onze vrijwilliger Jos is ondertussen weer druk bezig met het herbestraten aan de voorkant van het gebouw zodat het er allemaal nog knapper uit ziet. En zo zijn er altijd wel klussen en klusjes waar continu en met veel enthousiasme aan wordt gewerkt door het onvolprezen klussenteam. Mensen bedankt voor jullie niet aflatende inzet om deze prachtlocatie in de vaart der volkeren op te stuwen!

Lezing over watererfgoed

Op woensdagmiddag 21 november hadden we de 2e lezing dit jaar in Het Oude Gemaal. Deze keer door Ingrid Oud, conservator over watererfgoed van het Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier (HHNK).

Bunch of Barrels

De jaren 60-70 herleefde muzikaal weer met deze regionale bekende band. Een prachtig optreden.

Lezing waterbeheer HHNK

In de lezing door Klaas Sjouke de Boer op woensdag 7 november 2018 werden de bezoekers meegenomen voor een kijkje in het uitgebreide takenpakket van het hoogheemraadschap en de "gereedschapskist" die het schap hiervoor ter beschikking heeft. Hierbij wordt onder andere uitleg gegeven over het waterbeheer in Noord-Holland en de invloed van klimaatverandering hierop en de invloed van de verschillende klimaatscenario's op de beslissingen voor de toekomst. Er werd onder meer aandacht besteed aan de aanpassingen die reeds in de polder Heerhugowaard zijn doorgevoerd.

Ook werd inzicht gegeven in de manieren waarop de huidige inrichting van gebieden gericht op toekomstige klimaatomstandigheden (klimaatadaptatie) de hittestress en wateroverlast in de toekomst kan verminderen of mogelijk zelfs kan voorkomen.

An Foy ("de reis")

Folk muziek optreden met een helaas onterechte teleurstellende opkomst van 17 personen.

The Visitors

Stemmige American Westcoast muziek met hoog Top 2000 gehalte dus. Wederom een volle zaal om 15:00. Het voorziet dus in een behoefte en dat is waar we het voor doen. Kijk en luister naar een stukje van het optreden terug.

Guido Lamm

Zondag 30 september 2018 trad Guido Lamm, ex deelnemer van The Voice Senior op in Het Oude Gemaal. Zie ook zijn foto album op onze website

Kluts en Kwijt

Dit duo gaf op zondagmiddag 23 mei 2018 een leuke cabarateske voorstelling. Voor meer informatie zie hun foto album

Jaarmarkt 2018

Ook dit jaar waren we weer aanwezig met een volle stand. Lees onze ervaring van die dag en bekijk onze kraam in ons foto album

Online ticketverkoop via Eventbrite

Met ingang van september 2018 gaan we de toegangskaarten zoveel mogelijk vooraf online proberen te verkopen. Dit biedt zowel voor de klant als voor ons voordelen. Via deze link komt u bij onze ticketshop

Deze ticket verkoop kan je ook starten vanuit het vermelde evenement op onze Facebookpagina.

Ook kan je via de app van Eventbrite op je smartphone vele leuke andere evenementen vinden inclusief nu ook die van ons. Bij gebruik van de app zijn je gekochte tickets op je smartphone beschikbaar. En volstaat voor toegang het tonen ervan bij de ingang en scheelt dus weer het thuis printen van je tickets. Handig en milieuvriendelijk!

Open Monumentendagen

Zowel op zaterdag als zondag 8 en 9 september 2018 was er veel bezoek en enthousiasme bij het publiek. De optredens op zaterdag van Adinde Broersen en zondag van Deborah van Langen hebben daar in belangrijke mate ook aan bijgedragen.

Veel mensen, ook in groepen, kwamen met de Poldervaart boot en kregen dan een grondleiding door het museum. Maar verder ook veel publiek op de fiets en de auto wisten ons te vinden.

Al met al weer een topweekend voor Het Oude Gemaal en Museumcafé De Pomp. Met dank aan de evenementen commissie voor de organisatie en u, het publiek, voor uw belangstelling! Voor een foto impressie zie ons foto album

Plaatsing nieuw metalen rooster aan de achterzijde van het museum ter vervanging van de houten planken. We mogen dan wel de officiële opening in juni achter de rug hebben, maar dat betekent geenszins dat we klaar waren.

Riddles

Zondag 26 augustus 2018. Verrassend grote opkomst bij Irish Folk Music groep Riddles. Vrolijke en aanstekelijke muziek in een leuke en gezellige sfeer. Zie recensie en hun foto album.

Openingsweekend groot succes!

Met een zeer tevreden, voldaan en trots gevoel kijken we terug op ons openingsweekend. Wat een opkomst en wat een enthousiasme hebben we mogen ervaren! Namens het Bestuur van het Poldermuseum heel hartelijk dank aan iedereen die deze dagen tot een succes hebben gemaakt!

Iedereen achter de schermen en voor de schermen, maar vooral U de bezoeker die de moeite heeft genomen om het resultaat van de noeste arbeid van het afgelopen jaar te willen bewonderen. Dank daarvoor.

Zonder publiek, geen voorstelling....

Nieuwe naam gebouw

Oktober 2017 is er een oproep gedaan voor een nieuwe naam voor het Poldermuseum Heerhugowaard. Dit omdat het museum een nieuwe koers gaat varen. En een nieuwe koers, dan ook een nieuwe overkoepelende naam. We hebben heel veel reacties mogen ontvangen van de bevolking. Geweldig dat het museum zo leeft bij de bevolking! Natuurlijk blijft het museale deel een zeer belangrijk onderdeel van hetgeen in het gebouw plaatsvindt. Het gebouw staat op een bijzondere historische plek – aan de vroeg Middeleeuwse Huygendijk – én in een schitterend historisch pand – het gemaal van eind 19de eeuw. Het is van belang om de geschiedenis van de drooglegging van het meer ‘de Waert’ op die plek en in dit gebouw te kunnen vertellen aan de inwoners van de stad en haar omgeving, maar ook het verhaal te vertellen van een drooglegging die in aanvang helemaal niet zo succesvol was. Wat duidelijk opviel, was de benaming ‘gemaal’. Die benaming kwam 14 keer voor in alle inzendingen, waarbij ook nog een aantal varianten door meerdere mensen waren ingezonden, wat de totaalkeuze voor benamingen met het woord ‘gemaal’ erin op 27 bracht.

De doorbraak tussen museum en cafe

Achter de schermen is er al heel wat gesproken over meer en minderwerk. En niet alleen over dat. Kleuren, lampen, vloeren, wanden, deuren, raamkozijnen, de nieuwe tentoonstellingsinrichting, septic tank, zonnepanelen, aanlegsteiger, beamers, versterkers, nieuwe kantoor, keukentje, toiletten etc etc etc. De foto laat de doorgang zien tussen straks cafe (vroeger werkplaats) en halletje met garderobe en trap naar oude kantoor boven. Straks naar de nieuwe toiletten.

Dijkgraaf dhr. van Langen (100) overleden

Op 16 januari 2018, op de bijzondere leeftijd van 100 jaar, is de dhr. van Langen overleden. De heer Van Langen was in de jaren 1967 – 1979 dijkgraaf van de polder Heerhugowaard. Op 1 januari 1980 fuseerde de polder met 16 andere waterschappen tot één groot waterschap, het Groot- Geestmerambacht.

Dat betekende meteen dat Van Langen de laatste dijkgraaf in functie was van de polder Heerhugowaard. Het Poldermuseum heeft vanwege die historische betekenis in 2016 een geschilderd portret laten maken wat nu een blijvende herinnering in het museum is en naast de allereerste dijkgraaf Adriaan van Veen hangt. Inderdaad die van de van Veenweg....

We zullen deze markante Heerhugowaardse persoonlijkheid zeker niet vergeten!

Pop-up Poldermuseum nabij Dionysiuskerk

Het Polder pop-up museum is verhuisd van Middenwaard naar Centrumwaard. We zitten nu in het kantine deel aan de Middenweg zijde (!) van de voormalige Albert Heijn vestiging tegenover de Dionysiuskerk. In de etalage is altijd onze filmcarrousel met 3 filmpjes te zien.

  • Introductiefilm Poldermuseum. (oude situatie)

  • De molens bij Rustenburg

  • Collage van verbouwingsfoto's. (nieuwe situatie)

Op zaterdagen zijn we open van 13:30 - 17:00. Kom eens een keer gezellig langs! Tot dan.

DoubleYouSee theatertour Vier!

(zaterdagavond 13 mei 2017)

Zij spelen nummers van bekende, maar soms ook van minder bekende artiesten. Altijd met passie en respect voor de tekst en componist. Covers worden in een volledig nieuw jasje gegoten, met een op maat gemaakte ‘Double You See- snit’. In vergetelheid geraakte nummers maar ook actuele songs worden door de VIER bewerkt. De afwisseling zit ‘m niet alleen in de repertoire keuze. Ook al gaat deze van Edith Piaff tot Eric Clapton en van Queen tot Herbert Grönemeyer. De originaliteit zit ‘m tevens in de variatie van instrumenten. In het begin werd er alleen nog met piano en gitaar begeleid. Inmiddels is dit uitgebreid met saxofoon, accordeon, contrabas en veel meer andere snaren. Laat u inspireren door deze veelzijdige en eigenzinnige band en hun nieuwe theaterconcert ‘VIER’. Kijk hier naar ons foto album.

De Grote Waert herzien (2017)

De ontwikkeling van de polder Heerhugowaard begint bij de drooglegging van de Grote Waert in 1631. Het Platform Erfgoed Heerhugowaard heeft daar met allerlei verschillende activiteiten al vaker aandacht aan besteed. Maar wat gebeurde er daarvoor?

Het ontstaan van de Grote of Zuider Waert wordt tot nu toe vaak gedateerd op 1248. Heel West Friesland was in de Middeleeuwen bedekt met veen. Door de intensieve ontginningen, maar ook door oxidatie en inklinking van het veen door ontwatering, ontstonden grote meren. De eerste meren ontstonden op de laagste plaatsen waar de oude rivieren liepen. Zo ontstond De Grote Waert op de plaats van het riviertje de Leek. Het water kan niet worden gestopt en de meren worden steeds groter.

In de Middeleeuwen worden terpen aangelegd, die na verloop van tijd verbonden worden tot de eerste dijken. Maar de dijken zijn laag en zwak. In de 13e eeuw teisteren stormen het gebied, waardoor de dijken bezwijken. In 1248 en 1250 breken de dijken ten zuiden van Schagen door, zo ontstaan de merengebieden Schagerwaard en de Zuyder Waert. Door het water werden de oude woongronden weggevaagd. Op een aantal veeneilanden (druiplanden) na.

Hoe zag die Grote Waard eruit? De kaarten die we kennen zijn reconstructies die later zijn gemaakt. De Waard staat ingetekend zoals die er rond 1600 uitzag. Henk Komen heeft de bronnen en de literatuur opnieuw bekeken. Op basis van zijn bevindingen formuleert Henk Komen een hanteerbaar uitgangspunt voor een betere reconstructie voor het jaar 1300.

Zie ook ons foto album.

LEZING: WEST FRIESE CULTUUR IN DE 19e EEUW

Op vrijdag 3 maart 2017 hield Carel de Jong, voormalig medewerker van het West Fries Museum, over dit fascinerende thema een lezing in het poldermuseum Heerhugowaard. In het midden van de 19e eeuw heerste er in Europa een diepe economische recessie, vooral in de agrarische sector, alsook in de industrie en de mijnbouw. Mannen waren werkloos en de vrouwen en kinderen moesten werken. Maar de prijs van de kaas bleef goed! Dus welvaart voor de veehouderij. Op die welvaart was de West Friese Cultuur gebaseerd. Er ontstond een nieuwe manier van leven met de stolpboerderij als middelpunt. Het hele sociale leven werd op z’n kop gezet en de boerenklasse ging zijn “rijkdom” uitdragen. De gevolgen daarvan hebben wij, tot diep in de 20e eeuw, kunnen meemaken in de taal, de kleding, de sieraden, het verenigingsleven, enzovoort. De lezing, doorspekt met anekdotes en voorbeelden, zal ervaren worden als een feest van herkenning en beleving!

Onthulling portret Dhr. van Langen. De laatste dijkgraaf van de Polder Heerhugowaard

In het poldermuseum aan de Huygendijk 17 in Heerhugowaard was het zondag 31 juli een drukte van belang. Daar werd die middag een bijzondere onthulling verricht. Heerhugowaards kunstenaar Rem de Boer heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een portret, een portret van de heer Jaap van Langen. De heer Van Langen was in de jaren 1967 – 1979 dijkgraaf van de polder Heerhugowaard. Op 1 januari 1980 fuseerde de polder met 16 andere waterschappen tot één groot waterschap, het Groot- Geestmerambacht. Dat betekende meteen dat Van Langen de laatste dijkgraaf in functie was van de polder Heerhugowaard. De onthulling van het portret werd zondag door de inmiddels 99-jarige heer Van Langen in eigen persoon verricht, samen met Rob Veenman, loco-dijkgraaf van het huidige waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier. Ruim honderd mensen waren aanwezig om dit plechtige moment bij te wonen.

Het Oude Gemaal

Poldermuseum Heerhugowaard

De winnaar van deze inzending voor onze nieuwe naam is gekozen uit 200 inzendingen en is tijdens het openingsweekend van het museum bekend gemaakt en kreeg uiteraard een presentje om onze dank te tonen.

Facebookpagina is nu https://www.facebook.com/HetOudeGemaalHeerhugowaard

Website is nu (ook) http://www.hetoudegemaalheerhugowaard.nl

De verbouwing: opbouw fase

Het is begonnen! Na een periode van intensief gecontroleerd sloopwerk door vrijwilligers is het nu tijd het werk over te laten aan de professionals van bouwbedrijf Akerbouw, Voor nog veel meer verbouwingsfoto's zie ons album

Stempelpost voor Hoornse fietsvierdaagse

Woensdag 3 mei was topdag in het Poldermuseum!! De Hoornse Fietsvierdaagse van Le Champion kwam langs. 500-600 fietsers om te stempelen na 20 km fietsen. Geweldig! Heel veel museum bezoek met een kopje koffie, praatje en natuurlijk het verhaal van #Heerhugowaard ! Heel gezellig en druk voor onze vrijwilligers, maar dat is juist de fun van dat werk. We doen het graag.

Tussenstop van fietsgilde Alkmaar

Afgelopen week weer leuk bezoek in het Poldermuseum. Het "Fiets Gilde" uit Alkmaar! Onze 2 vrijwilligers die dag konden hun verhaal weer kwijt!

We zijn weer een stapje verder……

Eerder hebben we jullie al geïnformeerd over de plannen voor de verbouwing van ons poldergebouw. Inmiddels zijn we weer een aantal maanden verder en is er het nodige gebeurd. Lees bijgaand krantenartikel in het Noord-Hollands Dagblad dd 8 april 2017

Artikel in de streekbladen

In juli 2016 verscheen een groot mooi artikel in 3 regionale bladen, Namelijk De Koerier, Alkmaars Weekblad en De Duinstreek. Een aanbeveling om geheel te lezen.

Vrijwilligersavond groot succes

Met een humorvolle speech opende Henk Aandewiel de avond. Hij bedankte de vrijwilligers voor hun geheel belangeloze steun.

Ook werd het nieuwe logo onthuld welke tevens gedrukt stond op de mooie katoenen draagtas die elke vrijwilliger meekreeg aan het einde van de avond. Met als "opdracht" hier veel mee te gaan winkelen in Middenwaard om zo het museum nog meer onder de aandacht te brengen!

De avond werd verder opgeluisterd door de dorpsdichter van Bergen Arij van der Vliet die speciaal voor deze avond ook een gedicht voordroeg "Polderverbond". Verder was de avond vol met heerlijke hapjes en drankjes en gezellige praat.

Poldermuseum nu ook met gratis Wifi

Sinds kort heeft ons museum ook de beschikking over een gratis toegankelijke wifi-voorziening. Wij denken hiermee de klantvriendelijkheid te verbeteren tijdens museumbezoek en evenementen. Tevens biedt de verbeterde internet voorziening ook mogelijkheden om hier integraal gebruik van te maken in de opzet van de nieuwe tentoonstellingen en recreatieve voorzieningen.

College steunt alternatief plan met garantstelling

Het college van burgemeester en wethouders van Heerhugowaard steunt het Poldermuseum Heerhugowaard met garantstelling voor een lening van 75.000 euro ten behoeve van ons alternatief verbouwingsplan. Het versoberde verbouwingsplan kost 345.000. De stichting wil hiervoor het eerder ontvangen krediet van de gemeente van 269.424 gebruiken en heeft dus nog een lening van 75.000 nodig. Deze lening is nu met deze garantstelling mogelijk geworden bij de ABN AMRO. De volgende stap is nu dat het college het voorstel tot garantstelling voorlegt aan de gemeenteraad. Na goedkeuring kan het plan tot uitvoer gebracht worden.

Kerstconcert Popkoor Popcorn

Het was een zeer succesvol optreden op 17 december 2016 dat startte om 14:30 en zonder pauze in 1 keer doorging omdat het zo ontzettend (gezellig) vol was. Voor herhaling vatbaar! Zie ook ons foto album.

Coolpleinfestival

Afgelopen weekend waren we als Poldermuseum middels een informatiekraam ook vertegenwoordigd op het gezellige Coolpleinfestival

Topstuk bij HHNK gevonden

In een waterschapskantoor in Hoorn hing een schilderij tientallen jaren decoratief te zijn. In 1952 gekocht voor de leuke prijs van 300 gulden. En nu blijkt ’David met het hoofd van Goliath’ een schilderij van de zeventiende-eeuwse meester Guercino. Met een verzekeringswaarde van ’enkele miljoenen’. Bij toeval ontdekt in het depot van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard, dat het kostbare werk voor onbepaalde tijd in bruikleen gaat geven aan museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Lees hier meer achtergrond.

Slopen die oude rommel!

Een mooi artikel over het ooit zo fraaie raadhuis in Heerhugowaard met de prikkelende titel "Slopen die oude rommel!" uit de rubriek "ik was erbij". Deze rubriek is een samenwerking tussen de Alkmaarsche Courant en het Regionaal Archief. Het verhaal bij de foto wordt geschreven door medewerkers van het Regionaal Archief. Deze keer door Dorien Partiman-Stet. Tevens secretaris van het Poldermuseum ;-))

Verdwenen architectuur

In de vorige eeuw stonden er in Heerhugowaard, naast vele stolpboerderijen meerdere prachtige historische gebouwen. Zo stond in de bocht van de Middenweg de oude Dionysiuskerk uit 1868, een kruiskerk in neoromaanse stijl met toren en spits. Aan diezelfde Middenweg stond vanaf 1915 een Raadhuis met trapgevels en een bordes met steile trappen aan de voorzijde (tot vertwijfeling van de bruidjes). Het stationsgebouw uit 1872 was karakteristiek voor haar tijd. In Veenhuizen stond een zeer fraai kapelkerkje uit 1865 (met daarin het praalgraf van Reinout van Brederode).

Grandioze opkomst en weergaloos optreden!

Op zaterdagmiddag 17 december 2016 verzorgde het Popkoor Popcorn een weergaloos optreden met bekende en onbekende kerstliederen in een overvol Poldermuseum.

2.000 bezoekers en bijna 12.000 pagina's bekeken

De website statistieken over de nieuwe website zijn weer bijgewerkt t/m juni 2016. Neem ook eens een wat uitgebreider kijkje. Er staat zeker interessant materiaal op.

Brederode festival

Op zaterdag 17 en zondag 18 september 2016 bracht de re-enactment groep ‘De Compagnie van Brederode’ Heerhugowaard in Middeleeuwse sferen. In het Stadspark werd onder andere een riddertoernooi gehouden.

De Compagnie van Brederode is een groep soldaten uit de woelige 15e eeuw die teruggaat in de tijd en daarbij laat zien, wat een mens in die tijd moest doen om te leven en te overleven.

Boekpresentatie Astrid Lammers

Op zondag 4 september 2016 vond er een feestelijke boekpresentatie en signering plaats van schrijfster Astrid Lammers uit Heerhugowaard naar aanleiding van het verschijnen van haar boek "Nieuwe bloem".

"Ik had me geen mooiere locatie kunnen wensen voor mijn boekpresentatie. Het poldermuseum is een authentiek stukje Heerhugowaard, waar een intieme sfeer perfect paste bij de feestelijke overhandiging van het eerste boek. Familie en vrienden ontmoetten elkaar onder het genot van een hapje en drankje en luisterden naar de woorden van de uitgever. Het eerste hoofdstuk, waar ik een deel uit voorlas, was goed te verstaan. De akoestiek is er zeer goed. Dank je wel enthousiaste vrijwilligers voor jullie enorme inzet om er een onvergetelijke middag van te maken."

Warme groet

Astrid Lammers

Reinout nog niet gevonden....

Onderzoekers hebben nog niet het stoffelijk overschot kunnen aanwijzen van Reinout van Brederode die in 1633 in Veenhuizen bij Heerhugowaard werd begraven. In april werd zijn graf geopend. Het blijft dus (even?) een mysterie met nog 1 DNA test te gaan....Die zou nog nieuwe inzichten kunnen geven volgens de gemeente. Dat wordt over een week of 3 bekend. In het Poldermuseum hoeft u niet ver te zoeken. Daar is Reinout en zijn familie prima te vinden in een mooie tentoonstelling.

Boeken webshop Poldermuseum live!

Met ingang van 14 januari 2017 is onze webshop geopend. Via deze webshop kunt u op dit moment een aantal boeken kopen gerelateerd aan de historie van Heerhugowaard. U kiest online uw boek en kunt direct met iDeal online afrekenen. Vervolgens zorgen wij ervoor dat het boek via PostNL in heel Nederland afgeleverd wordt. Wij hopen hiermee onze dienstverlening nog leuker en makkelijker te maken voor onze klanten. We zien uw bestelling graag tegemoet!

Voordracht gedicht Polderverbond

Tijdens de vrijwillersavond 2016 droeg Arij van der Vliet, dorpsdichter van Bergen dit speciaal voor deze avond gemaakte gedicht voor.

Terugblik Van Brederode als diplomaat

Deze tentoonstelling was vanaf 2 juli tot en met 10 september 2016 te bezichtigen in het Kerkje van Veenhuizen aan de Kerkweg 26 in Heerhugowaard. Het vertelt het verhaal van Reinout van Brederode die in de winter van 1615/1616 met een delegatie naar Rusland vertrekt als vredesmissie om te bemiddelen tussen de Zweden en de Russen die in een oorlog zijn verwikkeld. Op basis van een verslag en 20 tekeningen uit die tijd is nu deze tentoonstelling opgebouwd. Het filmpje geeft de hoofdlijnen aan over zijn leven en betekenis.

Inzending voor nieuwe naam gesloten

Het inzenden van een nieuwe naam voor het Poldermuseum is sinds 16 november NIET meer mogelijk. We willen iedereen bedanken voor de vele suggesties. Het zijn er in totaal 208 geworden. Het bestuur gaat zich nu beraden wat de meest toepasselijke naam is rekening houdend met de nieuwe bredere functie van de locatie bestaande uit het museum, de bootjesverhuur en de horeca voorziening.

Pop-up museum officieel geopend!

Afgelopen donderdag 29 juni 2017 16:00 was het na hard werken dan toch zover. Een heus pop-up Poldermuseum Heerhugowaard in het bekende winkelcentrum Middenwaard werd geopend en is nu een feit.

We hopen hiermee tijdens de verbouwing, welke nog wel enige tijd in beslag gaat nemen, ons toch fysiek te kunnen presenteren naast de 24/7 online aanwezigheid op o.a. deze website en Facebook. We zijn vooralsnog op de zaterdagmiddag en koopzondagen geopend. Met voortschrijdend inzicht en verdere ondersteuning door onze vrijwilligers zullen we kijken of we ook de resterende 50% beschikbare ruimte mooi kunnen vullen en of we de openingstijden kunnen verruimen. Kom ons dus regelmatig bezoeken en houd ons in de gaten zowel in Middenwaard als online.

Zie ons album voor de foto impressie

Museum nu tijdelijk gesloten.

In verband met de plannen voor de functieverbreding wordt het poldermuseum binnenkort verbouwd en moet er voorafgaand hieraan veel geregeld en vooral ook uitgevoerd worden. Voor uitgebreidere informatie lees ons verhuis en ontruimingsplan.

Opdat u met droge voeten…

Is de titel van de nieuwe kleurenbundel van Schrijvenswaard en HAK’79. De bundel is gevuld met schilderijen van de leden van de HAK en voorzien van gedichten door de leden van Schrijvenswaard. Een deel van de schilderijen en gedichten worden tot 1 juni tentoongesteld in de Vriendenkamer van het Poldermuseum.

Deze expostie en presentatie van de bundel is tijdens een gezellige gezamenlijke bijeenkomst vrijdag 21 april in het Poldermuseum door wethouder Stam geopend.

De bundel is verkrijgbaar bij het Poldermuseum aan de balie of bij boekhandel Bruna in Middenwaard. Of natuurlijk via onze eigen webshop online te bestellen. Prijs €10

Ruim 200 bezoekers auto puzzeltocht

Zondag 1e paasdag 2017 kwam (gepland) een autopuzzel tocht ook langs het Poldermuseum in Heerhugowaard, meer dan 200 bezoekers zijn langs gekomen!! Kijk dat zijn leuke aantallen voor onze vrijwilligers....

Het was een club uit Wormerveer die ieder jaar een puzzeltocht organiseert, dit jaar voor de 30e (!) keer. Het leuke was dat het mensen van diverse leeftijden waren, maar dat jong en oud het erg leuk vonden. Samen met de overige 'losse' bezoekers hebben we 235 mensen kunnen verwelkomen!

Aanleg bruggetje

Op woensdag 27 juli zijn de mannen van het aannemersbedrijf van der Oord uit Egmond gestart met het plaatsen van de 1e paal voor het bruggetje. Dit bruggetje, aangelegd in opdracht van het recreatieschap Noord-Holland, zorgt voor een directe verbinding tussen het poldermuseum en het Park van Luna. Na 3 dagen hard werken is het bruggetje op vrijdag 29 juli aan het eind van de dag opgeleverd. Na voltooiing van het hekwerk tussen de achterzijde van het museum en het nieuwe gemaal is het in gebruik genomen. Zie ook het foto album.

Shanty koor Brakzand

Het was een prachtige dag voor een seizoensopening in april 2017 en een leuk en enthousiast optreden om mee te mogen beginnen met direct veel bezoekers. Immers er was een lekker zonnetje om met de fiets te komen en vooraf, tijdens of erna nog even lekker buiten te zitten.

Het 23 leden tellende koor bestaat al ruim 16 jaar en zingt onder leiding van een ervaren dirigente Shanty’s, de werkliederen uit de vroegere zeilvaart. Ook Hollandse liederen over zee en water, ballades en folksongs staan op het repertoire. Het koor is gekleed in de stijl van begin vorige eeuw en treed regelmatig op in zorghuizen en bij vrolijke festivals. Het poldermuseum is een mooi en passend decor voor de liederen over vissers en zeebonken. Kijk hier voor een foto impressie.

Het koor heeft nog plaats voor nieuwe leden. Mannen en vrouwen die van zingen houden kunnen vrijblijvend meezingen. Wilt U meer weten? Kijk op de website www.shantykoorbrakzand.nl of bel 072 5715372

Vriendenkamer

Drie Heerhugowaardse kunstenaars tonen hun werk in de Vriendenkamer van het museum. Met enige regelmaat schilderen en tekenen deze kunstenaars samen in een atelier.

Gerda Kooger heeft een opleiding aan de Vrije Academie te Den Haag en aan de Ruudt Wackers Academie in Amsterdam gevolgd.

“Ik probeer door middel van eenvoudige vormen mijn gevoelens uit te beelden: ...de mens, de natuur is de bron waaruit ik put..”

Jan Hollenberg heeft een opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam gedaan. Het landschap, met bomen en vaarten, loopt als een rode draad door zijn werk. Zijn werk wordt verbeeld in een figuratieve stijl met een mate van abstractie, kleur als expressiemiddel en uitgevoerd in acrylverf. Zo wil Jan de schoonheid en de kwetsbaarheid van de natuur laten zien.

Leo Haegens heeft in een groot aantal jaren door vele cursussen en een vijfjarige opleiding bij Atelier Forme in Amsterdam een brede basis weten te vormen. Met de mens als thema, maakt Leo potlood- en pentekeningen, linosneden, maar ook collages en olieverfschilderijen

Tegenwoordig laat ik beeltenissen in mijn gedachten ontstaan om ze tenslotte op het platte vlak te laten ontstaan”.

Brederodejaar 2016

Dit jaar staat de tentoonstelling in het kader van het eeuwenoude geslacht Van Brederode. In Velsen, Vianen, Castricum, Veenhuizen en in het poldermuseum wordt hun roemruchte verleden in beeld gebracht.

De stamboom is uitgewerkt en toont u de grote lijnen van dit geslacht. De tentoonstelling in het poldermuseum geeft u verder een kijkje in de bezittingen die de Heren van Brederode hadden, met de ruine van Brederode in Santpoort, kasteel Batestein in Vianen, huis Ter Kleef in Haarlem en met het praalgraf in Veenhuizen. Reinout van Brederode, Heer van Veenhuizen, Spanbroek, Spierdijk, Etersheim, Kwadijk en Hobrede ligt daar begraven.

Reinouts studie en carriere, zijn vrouwen en kinderen, zijn werk als diplomaat en zijn 'Heerlijkheden' worden treffend beschreven. Reinout overleed in 1633 en heeft dus nog juist het droogvallen van de "Grote Waert" kunnen aanschouwen.

Tenslotte wordt in gegaan op de invloed van de Brederodes bij de inpolderingen van de Berger- en Egmondermeer, hiermee verklarend de naam van de poldermolen in Alkmaar; De Viaan.

Archeologie uit je achtertuin

Is een tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden. Dit project is aan alle Nederlandse gemeentes gevraagd om een voorwerp voor te dragen dat een interessant onderdeel van hun geschiedenis belicht. Kijk via deze link wat Heerhugowaard heeft bijgedragen aan de tentoonstelling. Of lees hier het bericht van de NOS over dit initiatief met bijzondere aandacht voor hetgeen Heerhugowaard heeft ingebracht.

Historie van de polder

“van water naar land, weer water....naar land met water!”

Vierduizend jaar geleden zwom in dit gebied een dwergvinvis rond. De baai slibde dicht en rond het jaar 1200 woonden hier al mensen. Dit gebied lag toen nog vier meter boven N.A.P. In 1248 brak de West Friese Omringdijk door en ontstond de “Grote Waert”, een meer van 4.000 ha. Dit meer werd bijna 400 jaar later - in 1631 - drooggelegd.

Na 250 jaar duurzame windenergie nam de stoommachine het over, gevolgd door diesel- en elektromotoren. Met de waterberging in park van Luna en Stad van de Zon is een deel van het water weer terug gebracht.

De historie van de polder komt tot leven in onze tentoonstelling met onder meer een bot van de dwergvinvis, een urn uit 1200, het “Octrooi” uit 1625, dijkgraaf Adriaan van Veen en natuurlijk de centrifugaalpompen, die de polder 90 jaar hebben drooggehouden.

Lezing Huis Ter Kleef

Het geboortehuis van Reinout van Brederode.

14 september kon u de boeiende lezing van Haarlemmer Wim van Hooff bijwonen in het poldermuseum aan de Huygendijk in Heerhugowaard. Natuurlijk is de ruïne van het kasteel Brederode bekender dan de ruïne van het kasteel Ter Kleef in Haarlem maar de historie van kasteel Ter Kleef is niet minder aansprekend!

De lezing

De opkomst was helaas maar met 15 personen. Waarschijnlijk door het prachtige aanhoudende mooie septemberweer die avond. Aan de lezing kan het niet gelegen hebben. Het was een goede avond, de lezing was zeer informatief, uitstekend voorbereid en gedocumenteerd.

Aan de hand van een powerpoint werden de bezoekers meegenomen in de familie van Brederode. Enkele personen werden toegelicht, hun bezittingen werden geduid, de betekenis voor het gebied waar zij heer en meester over waren. Natuurlijk werd er wat uitgebreider stilgestaan over Lancelot en zijn zoon die "onze" Reinoud is. Dit alles werd geplaatst in een historisch beeld van die tijd: de Hoekse en Kabeljauwse twisten (over de machtstrijd tussen edelen en opkomende steden en platteland) en de 80-jarige oorlog, waardoor o.a. Huis ter Kleef werd opgeblazen in 1572.

Historie

De bouw van kasteel Ter Kleef vond plaats in dezelfde periode als die van het kasteel in Santpoort. Ter Kleef is vanaf eind vijftiende eeuw het woonkasteel geweest van de familie Van Brederode. De Oranjegezinde Hendrik II woonde er en bouwde de nu nog bestaande Caetsbaan. De latere Heer van Veenhuizen, Reinout van Brederode (1567-1633) is op het kasteel geboren. Het Huis Ter Kleef speelde een belangrijke rol in de Hoekse en Kabeljauwse twisten én in het beleg van Haarlem in 1572. Na het beleg van Haarlem bliezen de Spanjaarden Huis Ter Kleef op in het jaar 1572 waarna het kasteel tot een ruïne verviel.

Halte pompstation

'Halte Pompstation': een serie theatrale concerten in de gemalen van Noord-Holland.

Gespeeld door Duo Leeghwater en zanger/acteur Henk Zwart.

Aanleiding voor deze concerten is de viering van ‘100 jaar droge voeten’ en de herdenking van de watersnoodramp van 1916 in Noord-Holland. Tijdens een stormvloed in januari 1916 braken op verschillende plaatsen de dijken in Waterland. Het gebied achter de dijken van Amsterdam-Noord tot Hoorn heeft maandenlang onder water gestaan. Ook de kop van Noord-Holland werd niet gespaard en bij Andijk heeft men ternauwernood een dijkdoorbraak kunnen keren. Om herhaling te voorkomen werden de Zuiderzeewerken ontwikkeld, met als kroon op het werk de Afsluitdijk.

In 2016 wordt er stil gestaan bij deze watersnood en gevierd dat we na 100 jaar nog steeds droge voeten hebben. Initiatiefnemer Stichting 'Een dijk van een kust' schenkt met het project WaterKustLand het hele jaar aandacht aan deze herdenking en viering.

‘Halte Pompstation’ vertelt over gemalen, de dreiging van het water, de geschiedenis van de polder, droge voeten en het blijvend beheersen van het water. Een verhaal waar we elke dag mee geconfronteerd worden, waar talloze knappe koppen zich over gebogen hebben, waar boeken over vol geschreven zijn, en dat tot verbazing en bewondering heeft geleid tot ver over de grenzen. Een uniek en intrigerend gegeven binnen de Nederlandse geschiedenis. Veel mensen zullen zich echter niet realiseren dat het niet vanzelfsprekend is dat we hier nog steeds met droge voeten rondlopen. De waterwolf van nu is dan wel getemd, maar niet verslagen! Zie verder ons album.

klik hier voor archief 2020 of hier voor archief 2019