4 eeuwen boeren in de stolp

Een gezellige en leuke lezing van Kees van der Wiel over de melk- en kaasproductie door de eeuwen heen. Van het leven op de veengebieden tot de grootschalige doorloop stallen van heden met zo’n 200 koeien.

Op het land zorgde vooral de kaasbereiding voor inkomsten, eerst in de zomer, nadat de stolp geheel schoongemaakt was, door het hele gezin per boerderij. Later werd de melk opgehaald en verwerkt in de coöperatieve kaasfabrieken.

Een leuk verhaal was ook van de investeerders in de drooglegging, die in de Beemster nog een aardig rendement kregen en de pachters alle onkosten lieten betalen. In Heerhugowaard lukte dit rendement totaal niet, en werd het daarom de armzalige polder genoemd.

In Westfriesland was de veefokkerij van groot belang: export naar Amerika van fokstieren en koeien leverde veel geld op, tot de Amerikaanse koeien meer melk produceerden en die hun weg terug naar Holland vonden!

De lezing werd geïllustreerd met leuke foto’s, grafieken over de prijzen van kaas en grond, vooral echter in de Beemster. Kortom een interessant lezing over de maatschappelijke en economische ontwikkeling van de veeteelt.

De gevolgen hiervan voor de stolp werd duidelijk gemaakt: van “kaasstolp” tot “woonstolp”.