Samfundsfag G-niveau

Link til AVU-bekendtgørelsen - se bilag 33

Materiale og bedømmelse

Som udgangspunkt kan man benytte alt materiale i undervisningen. I praksis er det Gyldendals (tidligere Systimes) materiale, der danner grundlag for det meste undervisning på AVU. Og det er dermed også Gyldendals begrebsapparat, der er det gængse, når kursisterne bliver vurderet til eksamen.

Og netop begreberne er centrale i bedømmelsen til eksamen. Kursisterne skal kende de samfundsfaglige begreber, kunne forklare dem og kunne anvende dem i analyse eller diskussion. Og så må de rigtigt gerne have en holdning til det emne, som de vælger. Og det er nemlig det dejlige ved eksamen på G-niveau: Der vælger man selv det materiale, man vil eksamineres i.

På KBHSYD bruger vi desuden en del selvproduceret materiale. Mest fordi Gyldendals materiale godt kan være lidt uklart og lidt vævende. Og så har dr.dk masser af godt supplerende materiale.

Det følgende er ekstrakter fra AVU-bekendtgørelsen. Nederst er der eksempler på artikler og spørgsmål fra tidligere eksaminer.

Faglige mål fra bekendtgørelsen

Kursisten skal kunne tilegne sig demokratiforståelse og grundlæggende samfundskendskab ved at:

a) forstå demokratiske processer som en metode til at løse konflikter og skabe forandringer

b) redegøre for hovedlinierne i det danske demokratiske system, herunder forskellene mellem den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt

c) forklare grundtrækkene i den danske velfærdsmodel og gøre rede for finansieringen af den

d) forklare og forholde sig til samspillet mellem individ og samfund, herunder forskellige livsformer og familietyper.

Kernestof fra bekendtgørelsen

Politik

a) Demokrati og menneskerettigheder

b) Det politiske system, herunder de politiske partier

c) Grundloven

d) Retsvæsenet

Økonomi

e) Velfærdssamfundet

f) Finansloven

Sociologi

g) Livsformer og familietyper

h) Sociale og kulturelle forskelle i Danmark.

Eksamen ifølge bekendtgørelsen

Der afholdes en mundtlig prøve.

Senest 14 dage før prøven afleverer eksaminanden enten en tekst/artikel/diagram (maksimalt 2 normalsider) eller et videoklip (maksimalt 10 min.), eller en plakat eller andet materiale af lignende omfang, som skal danne grundlag for eksaminationen. Det valgte kan være kendt som ukendt materiale fra undervisningen. Valget begrundes af kursisten over for læreren. Læreren skal finde materialet egnet som eksaminationsgrundlag. Efterfølgende udarbejder læreren 4-6 uddybende skriftlige spørgsmål med progression. Kursistens valgte materiale og de skriftlige spørgsmål udgør tilsammen eksaminationsgrundlaget, som 24 timer før prøven udleveres til eksaminandens endelige forberedelse af prøven. Eksaminationsgrundlaget sendes til censor.

Eksaminanden indleder prøven med at besvare de stillede spørgsmål, hvorefter prøven former sig som en samtale mellem eksaminand og eksaminator med udgangspunkt i de besvarede spørgsmål.

Eksaminationstiden er 25 minutter.

Vigtige ting til eksamen

DEADLINE: Den ansvarlige eksaminator på KBHSYD skal have materiale fra alle kursister der skal til eksamen senest 14 dage før eksamen (jf. bekendtgørelsen og af hensyn til censor).

Spørgsmål til eksamen kan hentes på KBHSYD Åmarken i receptionen fra kl. 09.00 dagen før eksamen.

Eksamen betragtes som en 24-timers eksamen. Dvs. at henter man ikke sine spørgsmål vil man blive betragtet som IKKE MØDT. Henter man sine spørgsmål men udebliver fra eksaminationen, vil man få karakteren -3.

De 24 timer, fra man henter spørgsmål, og til den mundtlige eksamination begynder, er forberedelse. Og der må man læse og se alle materialer, man kan få fingre i. Og man må tale med alle mennesker man kan få fat i - med undtagelse af den ansvarlige eksaminator på KBHSYD og censor.

Eksempel 1 - artikel.pdf

Eksempel 1 - Artikel

Eksempel 1 - spørgsmål.pdf

Eksempel 1 - Spørgsmål

Eksempel 2 - artikel.pdf

Eksempel 2 - Artikel

Eksempel 2 - spørgsmål.pdf

Eksempel 2 - Spørgsmål

Eksempel 3 - artikel.pdf

Eksempel 3 - Artikel

Eksempel 3 - spørgsmål.pdf

Eksempel 3 - Spørgsmål