Sproglig prøve
(GRAMMATIKPRØVE)
NIVEAU G

Mandag den 13. maj 2024:

Den sproglige prøve starter kl. 9, og du skal være der 30 min. før. Prøven er en grammatikprøve som varer en halv time. Når prøven er færdig får du udleveret et teksthæfte, som du skal læse inden prøven i skriftlig fremstilling næste dag.

Tirsdag den 14. maj 2024:

Se om prøven i skriftlig fremstilling her

HVAD GÅR DEN SPROGLIGE PRØVE UD PÅ?

Lige før prøven begynder, får du udleveret et trykt opgavesæt. Det indeholder forskellige opgaver, der afprøver din viden om sproget. Alle opgaverne er lavet, så de passer til de krav, der stilles på niveau G.

Som hjælpemiddel må du bruge en retskrivningsordbog. Den må gerne være på computeren. 

Har du en anden sproglig baggrund end dansk, må du også bruge en ordbog fra et fremmedsprog til dansk og omvendt.

Prøvens varighed er 30 minutter. Der skrives i hånden. Hvis man er ordblind, har man dog mulighed for at lave prøven elektronisk. Telefon er ikke tilladt, og skal være i tasken på flytilstand eller slukket

Bedømmelsen er en vurdering af, i hvilken grad din præstation opfylder de faglige mål. Der lægges vægt på din viden om og færdigheder i:


For at kunne løse opgaverne, er det altså nødvendigt, at du forstår det sprog, der bruges i opgaverne; det drejer sig fx om ord som:

Regler og rammer:

ET EKSEMPEL PÅ PRØVEN

Teksthæfte.pdf

Din lærer kan finde retteark og flere eksempler på opgaver på prøvebanken.dk

Omsætningstabellen herunder fortæller hvilken karakter antallet af fejl giver.

VIDEO DER GENNEMGÅR PRØVEN

Sproglig eksamen Dansk G.mp4

"Ret fejlene"-opgave

I den sproglige prøve optræder næsten altid en opgave hvor kursisten skal rette fejlene i en tekst. Nogle af de mest almindelig fejl du møder i denne type opgave er:

Uddybning af den sproglige prøve

Den sproglige prøve på niveau G afprøver, i hvilken grad eleven har sproglig viden og forståelse, og hvorvidt eleven kan bruge denne viden. Også brug af Retskrivningsordbogen indgår som en del af prøven. Alle opgaver er udarbejdet på baggrund af de faglige krav, der stilles i læreplanens mål og kernestof. Opgaverne i opgavesættet er, hvor det er muligt, udformet på en sådan måde, at eleven i én og samme opgave skal aktivere og bruge sproglig viden fra flere af de faglige områder, der er nævnt i bedømmelseskriterierne – foruden et danskfagligt sprog. For eksempel involverer en ret fejl-opgave viden om både retskrivning, morfologi og ordklasser – og en tegnsætningsopgave viden om retskrivning, ordklasser og tegnsætning.

Som hjælpemiddel må der udelukkende anvendes retskrivningsordbøger. Elever med anden sproglig baggrund end dansk kan anvende en ordbog fra det relevante fremmedsprog til dansk og vice versa.

Det er væsentligt, at eleverne kender de kriterier, der ligger til grund for bedømmelse af den sproglige prøve, og at de forstår sammenhængen mellem på den ene side målene for læring og på den anden side den sproglige prøves krav. Disse krav tydeliggøres gennem kriterierne for bedømmelse.