Skriftlig fremstilling

NIVEAU G

Når den sproglige prøve er færdig mandag, begynder forberedelsen til skriftlig fremstilling. Efter den sproglige prøve får du nemlig udleveret et teksthæfte, som du har 24 timer til at læse og sætte dig ind i. Dagen efter begynder prøven i skriftlig fremstilling kl. 10 og du skal være der 30 minutter før. 

HVAD GÅR DEN SKRIFTLIGE PRØVE UD PÅ?

Prøven i skriftlige fremstilling på G-niveau varer 3 timer og 30 minutter. Dagen før prøven starter, får du udleveret et teksthæfte som du har 24 timer til at læse og sætte dig ind i. Emnerne i teksthæftet handler om situationer, som du genkender fra din dagligdag. Teksthæftet må ikke medbringes til prøven. Når prøven begynder næste dag udleveres et nyt, identisk teksthæfte og opgaveformuleringerne. 


Du må kun benytte ordbøger og tekstbehandling (fx Word eller Google Docs) som hjælpemidler under prøven. Opgaven i skriftlig fremstilling kræver, at du skriver en tekst i en bestemt genre, rettet mod en specifik målgruppe


Forberedelsen til prøven kan betragtes som første fase i skriveprocessen. I denne fase læser du teksthæftet, arbejder med inspiration og idéer samt forbereder dig mentalt til at kunne løse den skriftlige opgave. Du kan vælge at arbejde alene eller diskutere indholdet i teksthæftet med andre kursister, enten på skolen eller andre steder. Ved den skriftlige prøve skal du ikke medbringe teksthæftet, da du får udleveret et nyt identisk hæfte samt opgaveformuleringer. Du vælger én af opgaverne og besvarer den.


Hvad bliver du bedømt på?


Bedømmelsen af din præstation vurderer i hvilken grad, du opfylder de faglige mål. Det inkluderer din viden om forskellen mellem skriftsprog og talesprog, din evne til at skrive forståeligt, klart og hensigtsmæssigt, din brug af normer for stavning, grammatik, situation og genre, samt din evne til at samle stof, disponere indholdet og arbejde med skriveprocessen fra idé til færdig tekst.


Bedømmelsen lægger vægt på, at din skriveidé er tydelig, at teksten er overskuelig og sammenhængende med en begyndelse og en slutning, at sproget, inklusive dit ordforråd og sætningsstruktur, er klart og forståeligt i forhold til kommunikationssituationen, og at du besvarer den valgte opgave. Du modtager én karakter som bedømmelse.


Regler og rammer:

Den skriftlige opgave forudsætter, at du kan kombinere og anvende danskfaglige kompetencer, herunder viden om:

HVORDAN GØR MAN?

På selve dagen får du udleveret et nyt teksthæfte og tre forskellige opgaver. Teksthæftet kender du allerede. Læs opgaverne grundigt, giv dig tid til at finde ud af, hvad hver enkelt opgave kræver, og vælg én af dem. De tre opgaver stilles inden for følgende genrer: ansøgning/indstilling, blog, indlæg og portræt. Du kan finde en "opskrift" til de forskellige genrer under afsnittet Skrivemodeller længere nede på siden. 


Alle opgaver skal skrives i en genre og til en modtager, og de er formuleret i det sprog, der hører til danskfaget. 

Dvs. at der i opgaven kan stå, at du skal fortælle, beskrive eller argumentere for noget, og så skal du vide, hvad "fortælle", "beskrive" og "argumentere" betyder. Der kan også stå i opgaven, at du skal skrive et svar til et indlæg i en blog, skrive et brev til borgmesteren i din kommune eller skrive om et bestemt emne til et skoleblad. I alle tilfælde skal du vise, at du ved noget om skriftlig kommunikation, om genren, som opgaven skal skrives i, og om brug af sproget i den konkrete situation.


Det er meget vigtigt, at du gør dig helt klart, hvilke krav opgaven stiller. Understreg fx i opgaveformuleringen de ord, der viser, hvad din besvarelse skal indeholde (indhold), hvem den skal skrives til (modtager), hvor den skal læses (medie), og hvilken genre den skal skrives i.

Når du er helt klar over alle opgavens krav, kan du planlægge, hvad du vil skrive og i hvilken rækkefølge – eller du kan gå direkte i gang med at skrive og bagefter flytte rundt på afsnittene, så der bliver en god sammenhæng i teksten.


Som hjælpemidler må du bruge en trykt eller elektronisk ordbog og tekstbehandling med stavekontrol. Intet andet.


Brug den tid, du har til rådighed. Det tager tid at skrive godt, for du skal hele tiden træffe nogle valg, fx:

 

Mange valg skal du træffe! Din besvarelse skal vise din faglighed – det bedste, du kan præstere. Læs til sidst din besvarelse grundigt igennem i sammenhæng og ret de sidste ting – også slåfejl, inden du afleverer. 

Fortælle...

"I går gik jeg en tur i parken og nød det smukke vejr. Først gik jeg ned til søen og gav ænderne lidt brød. Bagefter gik jeg over til legepladsen, der var fyldt med glade børn. På min tur videre gennem parken, så jeg mange folk, der nød deres picnic i græsset. Da jeg kom hjem, satte jeg mig og med en kop kaffe, og følte mig glad og afslappet..."

Beskrive...

"Parken, hvor jeg gik tur i går, er en frodig oase midt i byen. Træerne strækker deres grene mod himlen, og blomsterne i alle regnbuens farver pryder bedene. Lyden af børnenes latter fylder luften, mens duften af friske blomster og nyslået græs hænger i luften. Parken er virkelig et smukt sted, der indbyder til ro og fordybelse..."

Argumentere...

"Parker er afgørende for vores samfund. De tilbyder et sted, hvor folk kan koble af fra den travle hverdag, styrke deres forbindelse til naturen og skabe minder med deres familie og venner. Desuden bidrager grønne områder til byens skønhed og forbedrer borgernes livskvalitet. Derfor bør vi investere mere i at bevare og udvide sådanne parker for at sikre, at kommende generationer også kan nyde godt af disse oaser midt i vores byer..."

SKRIVEMODELLER

Skrivemodel til ansøgning og indstilling

Skrivemodel til ansøgning og indstilling

Skrivemodel til blog

Skrivemodel til blogindlæg

Skrivemodel til indlæg

Skrivemodel til indlæg

Skrivemodel til portræt

Skrivemodel til portræt

EKSEMPLER PÅ EKSAMENSHÆFTER OG OPGAVER

Teksthæfte.pdf

Teksthæfte, som du har 24 timer til at læse og sætte dig ind i.

Opgaver.pdf

Opgaveformuleringerne, som du får udleveret når selve prøven går i gang.

Bedømmelsesvejledning .pdf

Bedømmelsesvejledningen, så du kan se hvad en opgave bliver bedømt ud fra.

Din lærer kan flere eksempler på opgaver på prøvebanken.dk

INDDRAGELSE OG MODTAGER

Til skriftlig fremstilling er der mindst én opgave som kræver, at du inddrager en tekst.

At inddrage en anden tekst betyder, at du refererer til, eller bruger idéer, synspunkter eller argumenter fra denne tekst i det, du selv skriver. Men du skal gøre det på en måde, der passer til situationen og den opgave, du arbejder med. For eksempel, hvis du skriver til en lokal avis, skal du ikke bare skrive "I tekst 4 står der....", for læserne på den lokale avis ved ikke hvad tekst 4 er! I stedet skal du integrere informationen fra teksten på en naturlig og relevant måde i det, du skriver. Du kan fx skrive "Jeg har læst en anden artikel som hedder "[TITEL]" hvor der står at...."

I det hele taget er det vigtigt, at du under hele din skriveproces overvejer, om modtageren af din tekst forstår, hvad du prøver at formidle. Din modtager er nemlig aldrig din lærer eller censoren! Din modtager står i opgaven. Så hvis der står at du skal skrive til fx en blog, så er modtageren af din tekst bloggens læsere. Hvis der står det er til din lokale avis, så er modtageren lokalavisens læsere osv.

At skrive til en modtager

ANDRE LINKS