Mundtlig prøve

NIVEAU G

Hvordan foregår den mundtlige eksamen på G-niveau?

Bemærk:

I din forberedelse må du medbringe alle dine materialer fra undervisningen samt logge på vores sites. Husk at medbringe din tekst samt alt, hvad du har noteret i din analyse af den ukendte tekst med ind i eksamenslokalet. Skriv gerne noter på din tekst, overstreg relevante eksempler, som du vil snakke om. 

Du kan se et eksempel på en mundtlig eksamen i dansk her

I fagets bekendtgørelse står der om den mundtlige prøve på G-niveau

Forlægget består af en ukendt tekst af passende sværhedsgrad. Teksten tildeles eleven ved lodtrækning. Eksaminator (læreren) vælger de ukendte tekster, skønsmæssigt fordelt over stoffet. Eksaminationstiden er 25 minutter, og forberedelsestiden er 50 minutter. 

Eleven udvælger et centralt tekststykke til oplæsning, begrunder valget og fortsætter med et kort oplæg om teksten. Herefter former prøven sig som en faglig samtale om teksten. 

Prøven foregår med udgangspunkt i mål og kernestof på niveau G. Det er vigtigt, at eleven kender og forstår de kriterier, der indgår i bedømmelsen. Eksaminanden må i forberedelsen medbringe notater og stof fra undervisningen. 

Læreren vælger de ukendte tekster, både sagtekster og fiktionstekster, fordelt over genrer, der er arbejdet med i uddannelsestiden. I forberedelsestiden gennemarbejder eleven teksten, udvælger et centralt udsnit til oplæsning og forbereder et kort oplæg om tekstens genretræk, indhold og form. Eleven fastholder sine iagttagelser og overvejelser i en kort disposition. 

Ved prøven læser eleven det valgte tekststykke op, begrunder sit valg og fortsætter med et kort oplæg, som er en forberedt mundtlig genre: Eleven har planlagt et indhold, som fremlægges, og eleven holder ordet under oplægget. I oplægget beskriver og karakteriserer elevens tekstens genretræk, indhold og form og giver gode belæg i teksten. I en efterfølgende samtale mellem lærer og elev om teksten uddyber eleven sine iagttagelser. Eleven er aktiv i samtalen, finder belæg i teksten, forklarer og uddyber faglige iagttagelser, anvender et relevant danskfagligt sprog osv.

Bedømmelsen er en vurdering af, i hvilken grad eksaminandens præstation opfylder de faglige mål, som du ser her:

Tale og lytte

a) bruge talesproget forståeligt, klart og hensigtsmæssigt i samtale, samarbejde, diskussion og fremlæggelse

b) lytte aktivt og følge op med spørgsmål og kommentarer

c) tage stilling og argumentere for et synspunkt

d) vælge sprogbrug, der passer til kommunikationssituation og genre

Læse

e) læse sagtekster og fiktionstekster med forståelse, overblik og passende hastighed

f) aflæse og forstå visuelle udtryksformer

g) finde genretræk og beskrive og karakterisere teksters indhold og form

h) anvende læsestrategier bevidst

i) læse egne og andres tekster op, så det væsentlige træder frem

j) indgå i dialog om form og indhold i egne og andres tekster

Der lægges vægt på, at eksaminanden kan:

Der gives én karakter.