Setmana 19

Les nostres científiques


Com són les científiques que tenim a prop?

Aquesta setmana es celebra la setmana de la Dona i la Ciència.

Ens acostarem a algunes dones científiques que tenen un missatge especial per vosaltres, els alumnes del Neus Català. Les vols veure?

Dilluns 7 de febrer

Avui les nostres científiques treballen en l'àmbit sanitari.

La medicina és la branca de les Ciències de la salut que s'ocupa de la prevenció, el diagnòstic i el tractament dels problemes de salut de les persones.

Us presentem a la Susana, ella és tanatopractora. Coneixeu aquesta professió?

La Mª Ángeles és neuropsicòloga, què estudiarà?

I la Núria és pneumòloga i investigadora de la Covid, molt aprop nostre.

Dimarts 8 de febrer

La recerca és l'activitat central de la Ciència.

La recerca biomèdica són aquelles activitats de recerca orientades al coneixement de l’organisme humà, i també la ment humana, en condicions de salut o de malaltia. Es pretén conèixer els mecanismes i les manifestacions de la malaltia, el seu diagnòstic, la prevenció i el tractament, tant en l’individu aïllat com en la comunitat. El benefici primordial de la recerca és social, és a dir, generar coneixement per millorar la comprensió, el tractament i la prevenció de les malalties.

Avui us presentem a dues científiques pioneres en l'àmbit de la recerca genètica en contra del càncer, súper important als nostres dies!

En primer lloc, l'Elisa, química i investigadora del càncer:

En segon lloc, la Ruth, bioquímica i investigadora del càncer...

I tenim una sorpresa: la Ruth Rodríguez estarà avui presencialment a l'institut per fer una xerrada als alumnes de tercer!!!
Així que mireu el seu vídeo i entre tota la classe, estigueu al curs que estigueu, penseu preguntes que li volgueu fer. Les podeu apuntar en "post-its" en aquest
jamboard col·lectiu.

Dimecres 9 de febrer

Tenir una professió científica no és una sola cosa a nivell pràctic, a nivell real.

Sovint ens imaginem als científics i científiques fent recerca en un laboratori o en un hospital, però es pot fer ciència o tecnologia des de molts llocs i per a arribar a molts llocs diferents!

Hi ha científiques que observen i analitzen la natura directament al camp, hi ha científiques que pensen i executen estructures industrials o edificis sostenibles, hi ha científiques que analitzen bases de dades des del seu ordinador amb mil utilitats directes diferents... Quines més se us acudeixen?

Avui us presentem a la Núria, primatòloga que ens parla des de Ghana molt ben acompanyada amb uns mangabeis que estudia.

També veurem l'Ariadna, arquitecta d'estructures ecosostenibles al Pirineu.

I a una altra Núria, física que es dedica a investigar en bases de dades.

Dijous 10 de febrer

La tecnologia també és una branca de la Ciència, on es tracta de resoldre un problema o millorar un servei a través d'elaborar, dissenyar i construir un producte. Ens dóna resposta a una necessitat pràctica i ràpida.

Malauradament, molt poques dones estudien i treballen de tecnòlogues, però avui en coneixerem algunes.

No només arriben a ser científiques les persones que viuen a Nova York, Oxford, Melbourne, ... També n'hi ha d'altres que han nascut i han crescut molt a prop nostre, concretament al barri de Sant Ildefons.

Avui us presentarem tres científiques que tenen en comú dos trets (com a mínim): que són del barri i que són tecnòlogues.

La Marta Herrera és enginyera química i treballa dissenyant màquines pel tractament d'aigua purificada.

També coneixerem a la Teresa Elena, que la seva professió és programadora de robots.

I l'Eva Vera, enginyera en disseny industrial de dipòsits de cotxes.

divendres 11 de febrer

Avui, 11 de febrer és el Dia Internacional de la Dona i la nena en la ciència.

Aquest dia té la seva importància per donar visibilitat a totes a les dones que es dediquen a l'àrea STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) creant referents per la infància que poden ajudar a l'elecció de carreres professionals.

Segur que coneixereu aquestes científiques que us presentarem avui...