Vurdér troværdigheden

Refleksion: 

"Når ministre får deres embedsmænd til at lave en rapport, skulle man tro, at målet er at gøre os alle klogere. Men på det seneste er det modsatte sket. Ministre har tre gange på blot en måned præsenteret nye rapporter, der snarere har skabt forvirring og mistro.

Ministrene har i medierne fortalt, at integrationen af ikke-vestlige indvandrere går i stå i 3. generation, at der er et stort, »uforklarligt« problem med sygefravær i det offentlige, og at det ikke betyder noget for virksomheders skattebetaling, om de bliver kontrolleret af en revisor eller ej.

Men de tre rapporter har så afgørende forbehold og metodiske svagheder, at de slet ikke giver belæg for ministrenes skarpe konklusioner, lyder det fra en lang række forskere.

Lidt af kritikken går på selve rapporternes kvalitet. Men anklagerne går hovedsageligt på ministrenes måde at fremstille rapporterne på, og deres medieoptrædener er blevet kaldt alt fra »avanceret spin« til »vildledning«.

[...] du kan ikke regne med, at journalisterne altid kan gennemskue, hvad der er fakta, og hvad der er spin. Berlingske hoppede på historien om fejlslagen integration, da ministrene kom viftende med deres nye rapport. [...] Hvis du vil undgå at blive snydt, næste gang en minister præsenterer en rapport, er du derfor nødt til selv at kunne vurdere, om der i rapporten virkelig er evidens for de påstande, du kan læse om i medierne."

5 spørgsmål, du bør stille dig selv, når du læser om forskning

Udvalgte citater fra:
"Videnskab.dk's manifest"

"forskningsresultater er ikke den evige sandhed. De er blot den bedste viden, vi har lige nu. De er altid behæftet med usikkerheder, forskere er ofte uenige, og ikke al evidens er lige stærk eller lige god.

Kan du gennemskue det, er du klædt på til rent faktisk at blive klogere af de mange historier om, hvad ’ny forskning’ nu viser. Og du vil værdsætte al den vigtige viden, forskerne skaber.

Videnskab.dk's manifest.pdf

Opgave: Vurdér troværdigheden

Spørgsmål 1: Er det solid forskning?

Artiklen "Manifest del 1: Vurder, om forskningen er solid" giver flere eksempler på historier hvor forskning tages til indtægt for overdrevne eller falske konklusioner.

Eksempler fra artiklen på historier om forskning

Inden for sundhedsvidenskab findes en rangstige for hvor stærk evidens de forskellige metoder giver.

Spørgsmål 2: Hvor læser du nyheden?

Artiklen "Manifest del 2: Find medier, du kan stole på" giver flere eksempler på historier hvor forskning tages til indtægt for overdrevne eller falske konklusioner.

Eksempler fra artiklen på historier om forskning

Spørgsmål 3: Hvad står der egentlig?

Artiklen "Manifest del 3: Få styr på tal og statistik" giver flere eksempler på historier hvor forskning tages til indtægt for overdrevne eller falske konklusioner.

Eksempler fra artiklen på historier om forskning

Et enkelt statistisk studie kan aldrig bevise at der er en årsagssammenhæng. Der skal laves rigtig meget forskning før man kan være nogenlunde sikker på at en korrelation er det samme som at det ene medfører det andet.

Spørgsmål 4: Hvad viser den øvrige forskning?

Artiklen "Manifest del 4: Tjek altid, hvad den øvrige forskning viser" giver flere eksempler på historier hvor forskning tages til indtægt for overdrevne eller falske konklusioner.

Eksempler fra artiklen på historier om forskning

Spørgsmål 5: Hvor kommer pengene fra?

Artiklen "Manifest del 5: Læg mærke til, hvor pengene kommer fra" giver flere eksempler på historier hvor forskning tages til indtægt for overdrevne eller falske konklusioner.

Eksempler fra artiklen på historier om forskning

Opgave: Arbejd med historier om forskning

1)  Find et eksempel på en historie om forskning.

2) Find et eksempel på en historie om forskning som du mener er troværdig.

3) Find et eksempel på en historie om forskning som du mener er utroværdig. 

Cases: Historier om forskning

Case: Brug af sociale medier

Opgave til artiklen:

Artiklen Ingen dokumentation for, at Instagram er "gift for unge piger" giver flere eksempler hvor forskning tages til indtægt for overdrevne eller falske konklusioner. F.eks.:

Case: Nedlukninger under Corona pandemien

Opgave til artiklen:

Artiklen Detektor: CEPOS siger, nedlukninger kun har reddet fem liv, men metoden duer ikke ifølge flere forskere giver et eksempel hvor forskning tages til indtægt for overdrevne eller falske konklusioner. F.eks.:

Case: Modermærkekræft

"For Karsten Juhl Jørgensen taler debatten om Kræftens Bekæmpelses kampagne ind i en større diskussion om, hvilken rolle patientforeninger skal spille i samfundet:

»Patientforeninger er politiske organisationer. Deres rolle i verden er at sikre deres egen patientgruppes interesser. Men de blander sig her i raske menneskers liv og puster til en frygt, når de beder os alle om at tjekke vores modermærker regelmæssigt, selvom der ikke er evidens for, at det hjælper. De tager heller ikke hensyn til, at deres anbefaling kan tage ressourcer fra andre grupper, hvor der faktisk er evidens for behandlingerne,« siger han.

En lignende kritik kommer fra John Brodersen. Patientforeninger som Kræftens Bekæmpelse har en magt og et ansvar, som de ikke lever op til med denne kampagne, mener han.

»Jeg er meget interesseret i, hvorfor en patientforening føler sig kaldet til at bevæge sig uden for sit område, som er at tage sig af deres patienter,« siger John Brodersen.

»Kigger vi på troværdigsbarometrene, så ligger patientforeninger meget højt. Men hvordan kan det være, at vi ser dem som troværdige, når de er så uvidenskabelige? Hvis de vil bevare deres troværdighed og lødighed, så bør de stoppe kampagnen.«"

Case: Forurening af klimaet fra lavbundsjorde