Videnskab

Nøglebegreb

Formålet er at vi får viden

Videnskab er en aktivitet hvor formålet er at vi får viden.

- eller lidt mere præcist:

Videnskab er en kollektiv aktivitet, hvor der leveres velbegrundede teorier eller påstande om, hvad kendsgerningerne inden for et givet område er.

Videnskabeligt arbejde består i at indsamle, producere og vurdere evidens der kan fungere som begrundelse for teorier eller påstande.

Systematisk undersøgelse

"Måske kunne man definere videnskab som en grundig og systematisk undersøgelse af forhold i virkeligheden med henblik på at finde sandheden om dem."

(Troelsen, 2008, side 19)

"den moderne videnskabs vigtigste krav: En systematisk metode, der gang på gang viser den samme sammenhæng"


(videnskab.dk/Hvorfor skal vi stole på videnskaben?)

Sigter mod at finde ud af hvordan det forholder sig på et givet område

"Det er kendetegnende for al videnskab at den på en eller anden måde sigter mod at finde ud af hvordan det forholder sig på et givet område. Som al anden erkendelse må videnskabelig erkendelse desuden være tilstrækkeligt begrundet. Videnskaben søger endog en særlig stærk begrundelse - et særligt belæg for det den hævder - og gør det systematisk., hvorved den må formodes at opnå en særlig høj grad af sikkerhed. Dette sker gennem den bevidste anvendelse af særlige metoder som dels sigter mod at eliminere (eller begrænse) fejlkilder, dels gør det muligt at "stille skarpt" på bestemte problemer og dermed undersøge netop det man ønsker at få svar på."

(Klausen, 2015, side 19-20)

Videnskaben søger at formulere påstande og teorier der passer

"den traditionelle opfattelse er at videnskaben er en søgen efter sandhed. Det kan lyde højtravende, men skal forstås ganske jordnært: Videnskaben søger at formulere påstande og teorier der passer. Den søger at beskrive tingene som de virkelig er. Teorierne skal stemme overens med virkeligheden. (...)

Netop fordi sandhedssøgen indgår som en del af de fleste af menneskets aktiviteter, kan den heller ikke bruges til at trække en skarp grænse mellem videnskab og ikke-videnskab. Men igen kan man hævde at der er en gradsforskel. Jo mere en aktivitet er rettet mod at producere sandheder, jo mere videnskabelig er den.

Med denne formulering gør jeg videnskabelighed til et spørgsmål om den rigtige indstilling - det rigtige sindelag så at sige. Men man kan også vælge at fokusere på det faktiske resultat. Kommer der faktisk noget ud af de gode intentioner? I hvilket omfang formår en given aktivitet at producere sandheder?

Der er meget som tyder på at vi her har fat i noget afgørende. Videnskabelige metoder udmærker sig ved at have et større 'udbytte' af sandheder end andre."

(Klausen, 2005, side 88-89)

Søger sandheden om naturen, mennesket og samfundet

"Videnskab er først og fremmest søgen efter sandhed. Men sandhed om hvad? Mange ser for sig billedet af en forsker med hvid kittel i et laboratorium omgivet af kolber, når de hører ordet videnskab. Det typiske billede af videnskaben er et billede af naturvidenskab. Naturvidenskab forandrer vores liv med ny viden om naturen, som skaber nye behandlinger mod sygdomme og ny teknologi, som gør vores hverdag lettere. Men videnskab er meget mere end naturvidenskab. Videnskab søger både sandheden om naturen, mennesket og samfundet. Studiet af sprog, tekster, samfund og historie er således også videnskab.

Faktisk kan de videnskabelige fag i princippet beskæftige sig med hvad som helst."

(Rangvid m.fl., 2019, ID c246)

Fremsætter velbegrundede teorier eller påstande 

"Videnskabelige undersøgelser er undersøgelser, hvor man ved hjælp af videnskabelige metoder systematisk søger efter korrekte eller velbegrundede svar på relevante spørgsmål inden for et nærmere bestemt område. [...]

Man kunne så, som det allerede er blevet gjort, sige, at videnskab er leverandør af viden. Det er ikke forkert, men alligevel er det heller ikke helt fri for at være misvisende. I vores normale brug af ordet 'viden' er viden omtrentligt sande, begrundede formodninger. Så hvis man leverer viden om en sag, så leverer man sandheden om den. Men det er lidt skævt at sige, at videnskab slet og ret leverer sandheden om det, som videnskabelige institutioner udtaler sig om. Det er bedre at sige, at videnskab fremsætter velbegrundede teorier eller påstande om, hvad kendsgerningerne inden for et givet område er. Videnskab er altså leverandør af teorier eller påstande om faktuelle forhold belagt med typisk meget solid evidens for, at teorierne eller påstandene er korrekte. Men af retoriske grunde kan det være lettere at tale om, at videnskab leverer viden eller kendsgerninger.

Evidens skal her føres tilbage til, at der er anvendt pålidelige undersøgelsesmetoder. Jo mere pålidelige metoder, man har brugt til at undersøge et domæne, jo bedre evidens. Hvis evidensen er tilstrækkelig god, så kan det være rimeligt at sige, at det, der leveres er viden. Ofte er situationen den, at den tilgængelige evidens om en sag ikke helt tillader at hævde, at man har viden, f.eks. fordi evidensen ikke er helt konklusiv, eller fordi der er modstridende evidens, der også må tages i betragtning. Her kan det være forkert eller misvisende at sige, at vi har viden om en sag. Men vi kan stadig i den situation have en meget velbegrundet formodning eller teori om, hvordan en given sag hænger sammen."


(Kappel, 2012, side 4-5)

Hvad er videnskab?

Citater fra artiklen:
"Hvad er videnskab?"

"Videnskab handler om at forstå, hvorfor verden er indrettet som den er. [...]

Videnskab adskiller sig også fra religion ved, at alt videnskabelig viden skal kunne kritiseres og diskuteres. Mange teorier blev for eksempel først anerkendt 10,20 eller over 100 år efter, de kom frem.

På den måde kan videnskabelige teorier også vise sig at være forkerte. Religion derimod er baseret på endegyldige sandheder. For eksempel, at Gud har skabt jorden. [...]

En anden grundsten i videnskaben er, at den skal være objektiv eller upartisk. Det betyder i praksis, at al videnskab skal være tilgængelig for alle - og eksperimenter skal kunne efterprøves af alle."

"Videnskabelige resultater bliver i dag brugt som en altoverskyggende sandhedseliksir i både den akademiske og offentlige debat.

At videnskabelige resultater ikke er lig med universelle sandheder burde være eklatant for enhver forsker. Men hvis forskeren ikke engang forstår sit epistemologiske grundlag, hvem gør så?

Denne arrogance og naivitet overfor videnskabelige resultater er til skade for den akademiske forståelse, den offentlige debat og de politiske beslutninger." [...]

"Videnskaberne er, ligesom det samfund de selv opererer i, en konstant dynamisk kraft.

Som en hermeneutisk spiral bringer dialogen på tværs af teorierne og resultaterne konstant videnskaben fremad.

Vi får ikke blotlagt en endegyldig sandhed, men vi kommer tættere på den. Eller rettere sagt, vi får en stadig større forståelse, der giver mere robuste forklaringer på den verden, vi lever i."

Videnskab versus ikke-videnskab

Forleddet ‘pseudo’ kommer fra græsk og betyder ‘løgn’ eller ‘fiktiv’. Det vil altså sige, at ‘pseudovidenskab’ dækker over noget, der udgiver sig for at være videnskab, men som ikke er det. Og det er typisk måden, ordet bruges på.

Mange filosoffer har gennem tiden forsøgt at finde frem til et klart skel mellem videnskab og pseudovidenskab. De har forsøgt at finde frem til videnskabens kendetegn. Men det er ikke så nemt, som man kunne tro. [...]

»Jeg vil sige, at videnskab er mere en måde at arbejde med idéer på – at lede efter måder at teste dem empirisk på – end en kategori af idéer eller teorier. Nogle idéer er sværere at teste end andre, men det er ofte muligt at finde måder at efterprøve idéer, som i begyndelsen kan virke ekstremt svære at teste. Idéer inden for kosmologi eller om forhistorisk liv er gode eksempler på dette,« siger Peter Godfrey-Smith.

Videnskab er som at bygge, mens man sejler

Videnskab er altså ikke en snorlige arbejdsmetode. Der er ikke en simpel opskrift på, hvad der gør en teori god. Der er heller ikke én videnskabelig metode, men mange forskellige. [...] »Vi er som sømænd, der genopbygger vores skibe på havet, og som aldrig er i stand til at lægge til havn, for at bygge fra et solidt fundament,« siger Eleonora Montuschi.

Læsefokus til artiklen:
"Hvorfor er astrologi ikke videnskab?"

Hvad har videnskaberne til fælles?

"alle videnskaber de samme formål: At forbedre menneskehedens mulighed for erkendelse. At gøre os klogere.  [...]

1. Videnskaben arbejder på at få det ikke-synlige til at træde frem

2. Videnskabens formål er altid at skabe ny viden

3. Videnskab producerer og fortolker altid empiri

4. Videnskaben stræber altid efter at forstå og kommunikere

5. Videnskaben består af et felt af eksperter i studiet af verden

6. Videnskaben bygger altid på kritik og selvrefleksion

7. Videnskaben stiller altid spørgsmål til autoriteter og etablerede sandheder

8. Videnskaben ønsker at forstå og forbedre verden"

"Kendetegnende for humaniora har den humanistiske forsker ikke samme muligheder for at udføre eksperimenter for at forstå og fortolkere menneskers forskellige frembringelser.

Inden for samfundsvidenskaberne hælder økonomerne mere imod at anvende matematiske beskrivelser af deres iagttagelser, mens andre som sociologer og antropologer hælder mere imod at bruge humanvidenskabernes kvalitative beskrivelser af deres iagttagelser.

Men inden for naturvidenskaber er forståelse og fortolkning ikke mindre udbredt end i humanvidenskaberne, og det samme forhold gælder i humanvidenskaberne så vel som samfundsvidenskaberne.

Disse tørre videnskaber er mindst lige så optaget af at forklare som at fortolke og forstå.

Det afgørende for at kunne kalde sig en videnskab er, at forskeren er villig til at underkaste sine antagelser og hypoteser en nærmere empirisk efterprøvning og være parat til at ændre dem, såfremt undersøgelserne strider mod dem. [...]

Forståelse, fortolkning og forklaring hænger uløseligt sammen. Det overså Dilthey og alle andre, der har ment, at naturvidenskab forklarer, mens humaniora fortolker. En forklaring er et svar på et spørgsmål, som udtrykker den forståelse, som den, der forklarer, har. [...]

Hvis menneskers antagelser om verden ikke blot skal være ren spekulation, må de kunne begrundes i empirisk evidens. Det gælder for alle videnskaber. 

I den udstrækning man inden for humaniora og samfundsvidenskaberne arbejder videnskabeligt, må man finde frem til den empiriske evidens, som kan underbygge ens antagelser. Og det sker naturligvis jævnligt.

I den udstrækning ligner den videnskabelige praksis i humaniora den videnskabelige praksis i naturvidenskaberne.

Der er intet mærkeligt i, at man i humanvidenskaberne og socialvidenskaberne søger andre forklaringer end i natur- og sundhedsvidenskaberne, fordi de fænomener, forskerne arbejder med, er forskellige. Men den naturlige evolution har kun givet os den empiriske metode til at vise, at det, vi antager, er rigtigt, også er rigtigt.

Fortolkninger og forklaringer skal kunne efterprøves og understøttes igennem iagttagelser eller eksperimenter for at vise, at de er sande eller sandsynlige. Deri adskiller de tørre videnskaber sig ikke fra de våde."

"Humaniora er dermed studiet af, hvad det for mennesket selv betyder og har betydet at være menneske. I forlængelse heraf har den britiske idéhistoriker Stefan Collini defineret humaniora som den del af videnskaberne, der 'undersøger, hvad det betyder at være menneske.' 

Collini fortsætter:

»De ord, idéer, fortællinger samt kunst og artefakter, der hjælper os til at give mening til vores liv og den verden, vi lever i; hvordan vi har skabt menneskelivet og er blevet skabt af det.

De former for undersøgelser grupperet under denne overskrift er måder at forholde sig til den menneskelige aktivitets arkiv i dets rigeste og mest mangfoldige udtryk.« [...]

Vi kan måske endda sige, at humaniora er særligt optaget af, hvordan mennesket har adskilt sig fra naturen, har gjort sig selv og opfattet sig selv som andet end natur. "

Citater fra artiklen:
"Hvad laver humanister egentlig?"

"Humanioras arbejde har det forunderlige ved sig, at det ændrer verden gennem samtale.  I modsætning til mange andre videnskabers indgribende karakter, eksempelvis økonomividenskabens input til politiske beslutninger eller sundhedsvidenskabens input til afgørelser om lægemidler og behandlingstyper, så ændrer humaniora verden mere subtilt. [...]"