Troværdighed

Hvorfor skal vi stole på videnskaben?

Læsefokus til artiklen:
"Hvorfor skal vi stole på videnskaben?"

Peer review-processen styrker videnskaben

Fokus til billedet:
"Peer review-processen"

Refleksion: 

Fokus til videoen:
"Socialt ansvarlig forskning"

"[I maj 2021] vedtog et flertal i Folketingets en tekst om 'overdreven aktivisme i visse forskningsmiljøer'. [..] Danske forskere, som i den seneste tid har advaret om, at deres forskningsfrihed er truet, efter at politikere har rettet anklager mod navngivne forskere, får nu opbakning fra den finske professor Esa Väliverronen.

Han har været involveret i undersøgelser, der har overbevist ham om, at politisk motiveret chikane mod forskere er en af tidens største trusler mod forskningsfriheden.

»Det er et af de værst tænkelige scenarier, at folkevalgte politikere anklager navngivne forskere for at lave pseudovidenskab uden at have dokumentation for det,« siger Esa Väliverronen, der er professor i medier og kommunikation på Helsinki Universitet i Finland, til Videnskab.dk.   

»Så legitimerer politikerne den chikane og den aggressive feedback, forskerne er udsat for, eksempelvis på de sociale medier. Det medfører stor risiko for selvcensur, og at forskere stopper med at forske i politisk følsomme emner. Det er noget, man bør være meget bekymret over,« tilføjer han.

[...] I undersøgelserne fortæller enkelte forskere, at online chikane medfører, at de trækker sig fra den offentlige debat, fortæller Esa Väleverronen. 

Nogle overvejer ovenikøbet at fravælge at beskæftige sig med politisk vigtige emner som migration, racisme og klima, fordi omkostningerne er for store.

»Det er tydeligt, at forskere, som studerer og formidler deres ekspertise i politisk følsomme emner, får fjendtlig feedback med den hensigt at intimidere dem og gøre dem tavse,« siger Esa Väliverronen."

Hvad vil det sige at videnskab er objektiv?

Læsefokus til artiklen:
"Videnskab er fandeme et synspunkt"

Integritet i forskning skal sikre troværdigheden

Den danske kodeks for integritet i forskning

"En national adfærdskodeks for integritet i dansk forskning (...). Kodeksen skal hjælpe til at sikre troværdighed, integritet og dermed kvalitet i dansk forskning gennem fælles principper og standarder for god videnskabelig praksis."

"Forskningsprojekter bør planlægges, udføres og dokumenteres på en sådan måde, at forskningen kan efterprøves og – når det er relevant – reproduceres."

"Forskningen bør publiceres på en ærlig, gennemsigtig og nøjagtig måde."

"Alle parter, der er involveret i den pågældende forskning, bør oplyse om enhver interessekonflikt."

sammenfatning-af-den-danske-kodeks-for-integritet-i-forskning.pdf

Formidling af forskning

Udvalgte citater fra artiklen:
"Hvad er forskningskommunikation egentlig?

"Forskningskommunikation er ikke bare forskningskommunikation.

Når en forsker kommunikerer – det være sig til studerende, praktikere eller den brede offentlighed – er der forskellige måder, denne kommunikation kan ske på.

Disse måder er tæt knyttet til en række grundlæggende antagelser om forskningskommunikation samt forskerens og offentlighedens roller og relationen mellem dem."

Case: Finansiering af forskning

"Et stort klinisk forsøg i USA viste, at vaccinen er sikker og mere end 90 procent effektiv i at forhindre symptomatisk infektion. Vaccinen modtog nødbrugstilladelse i Indien, og andre udviklingslande forventes at følge trop. Forskergruppen ved Baylor College of Medicine var ikke i stand til at skabe interesse eller finansiering for deres vaccine i USA. [...]

Målet var at lave en billig vaccine, som var nem at producere og transportere ved hjælp af en gennemtestet og sikker metode. Nøglen til dette var, at forskerne ikke var optaget af intellektuel ejendomsret eller økonomisk vinding. Vaccinen blev produceret uden større offentlig finansiering; de 7 millioner amerikanske dollars, som er nødvendige for udviklingen, blev skænket af filantroper."

Case: Interessekonflikter i forskning

Opgave til artiklen:

Læsefokus til artiklen:

Case: Svagheder ved fagfællebedømmelse

Læsefokus til artiklen: