#vaskivuorenjoulukalenteri

Nyt se alkaa! Vaskivuoren oma joulukalenteri! Henkilökunta ja opiskelijat vinkkaavat lempikirjojaan jokaisena päivänä aattoon asti. Ensimmäisenä vinkkajana on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Paula Koskimäki.

Anneli Kannon kirjoittama romaani Rottien pyhimys (2021) kertoo kerrassaan kiehtovan tarinan keskiajan alusta, kun ruotsalaiset taitajat tulevat maalaamaan Hattulan kirkkoon pyhimysten kuvia. Kirjan suosio on levinnyt viraalisti ja hyvä niin! Siinä on kaikkea: ahkeraa maalaamista vaikeissa oloissa, aikakauden eloisaa kuvausta, työpaikkalempeä. (En aio spoilata, miten se päättyy.) Koko viime kesän Hattulan kirkkoon on jonotettu maalauksia katsomaan, ja romaanin lukemisen jälkeen kömpelöt pyhimysten kuvat näyttävät ihanilta, kuin ne olisivat heränneet eloon viidensadan vuoden jälkeen...

Jos eläkkeelle jäätyäni kirjoitan romaanin, valitsen sen aiheeksi yhteisön, jossa on työtä ja tohinaa, rakkautta, rohkeutta, riitoja, ikähaitaria ja tunneskaalaa. Luovia ihmisiä. Esimerkiksi koulun...

#vaskivuori #kirjavinkkaukset #joulukalenteri2021

1.12.2021

Hanneriina Moisseisen sarjakuvaromaani Kannas kertoo Karjalan vuoden 1944 evakoista, heidän matkastaan ja jatkosodan aiheuttamista tuhoista. Kirja voi antaa toisenlaisen näkökulman jatkosotaan, nimittäin kirjan tapahtumia seurataan lähinnä evakoiden näkökulmasta.

Sarjakuvaromaani on mainio luettava sellaiselle henkilölle, joka on entuudestaan kiinnostunut Karjalasta tai jolla on sinne jonkinlainen yhteys.

Kirjan kuvitus ja kerronta on inhorealistista ja ilmentää hyvin evakoiden läpikäymää taakkaa. Vaihtelu lyijykynäpiirrosten ja todellisten filmikuvien välillä rakentaa sen ajan maailmankuvaa mainiosti.

Kirja on aiheeltaan raskas mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen.

- Luka Hacklin 19A

2.12.2021

Kuva: Antti Hacklin

#vaskivuorenjoulukalenteri

#vaskivuorenjoulukalenteri

Lempikirjojani on ehdottomasti Dostojevskin Rikos ja rangaistus. Pidän todella paljon Dostojevskin kirjoitustyylistä ja tavasta ilmaista asioita pelkkien sanojen avulla. Rikos ja rangaistus on mielestäni Dostojevskin parhain teos, sillä sen idea on hyvin mielenkiintoinen ja syvällinen. Kirjassa pohditaan moraalisia kysymyksiä ja huomataan, kuinka murha vaikuttaa tämän tekijään, kirjan päähenkilöön Rodion Romanovitš Raskolnikoviin.

Hedie Gharbalgir, ryhmästä 21 J

#vaskivuori #joulukalenteri2021

3.12.2021

Aleksandra Salmelan teos ”56, oletan” kertoo kokoelman lyhyitä tarinoita arjesta huumorin ja absurdiuden siivettämänä.

Itse ihastuin teokseen kirjamessuilla, jossa päädyin vahingossa katsomaan Salmelan haastattelua uudesta teoksestaan. Tajusin lukeneeni jo aikaisemmin Salmelan tuotantoa ja haastattelun lopuksi olinkin jo pyytämässä nimikirjoitusta omaan kopiooni.

Salmela mainosti itse kirjaansa stressaantuneille ja arjen katkeroittamille ihmisille. Kirja on hauska ja erikoinen. Sen ihan jokaista tarinaa ei ymmärrä välttämättä ensimmäiseltä lukemalta, eikä tarvitsekaan, mikä on mielestäni ihan parasta! Kirja ei välttämättä tyrkytä syvällistä tulkintaa maailmankaikkeudesta, mutta sen sijaan tarjoaa rentouttavan hetken keskelle arjen puuhastelua.

Hanna Pasternack, 19 D

#vaskivuorenjoulukalenteri #vaskivuori #joulukalenteri2021

4.12.2021

Ihanaa sunnuntaita kaikille!

Olen runojen suurkuluttaja ja siksi suosituksenikin on runokirja. Runokokoelmastani tämä Rupi Kaurin Maitoa ja hunajaa -teos on lempparini.

Kirja kertoo neljässä eri osassaan uskomattoman hienosti rakkaudesta ja kaikesta, mikä siihen liittyy: satuttamisesta, hajoamisesta ja paranemisesta. Lisäksi kirjassa on kivoja piirroksia:)

Mielestäni runokirjat sopivat ihmisille, jotka tykkäävät pohdiskella ja tulkita. Toki runot ovat todella nopealukuisiakin, jos ei jaksakaan sen enempää alkaa analysoida tekstin merkitystä.

Hyvää joulun odotusta kaikille

Emmi Tanskanen 20I

#vaskivuorenjoulukalenteri #joulukalenteri2021 #vaskivuori

5.12.2021

Delia Owensin esikoisromaani Suon villi laulu (2018) kertoo Pohjois-Carolinan suolla asuvasta, valkoiseen ”roskasakkiin” kuuluvasta ja kouluja käymättömästä Kya Clarkista vuosina 1952-2009. Senaikaiset yhteiskunnan ongelmalliset rakenteet sekä Kyan kiinnostus suon luontoa kohtaan ovat vahvasti esiintulevia teemoja romaanissa. Owensin romaani kertoo Kyan kasvutarinan, mutta mahtuu mukaan myös rakkautta, murhamysteeri ja villin luonnon ylistämistä.

Pidin kovasti romaanin luonnonläheisyydestä ja mielenkiintoisesta, sopivaan tempoon etenevästä juonesta. Ahminkin 450 sivuisen romaanin pikavauhtia, koska en malttanut jättää sitä kesken.

Suosittelen ehdottomasti kaikille tämän koskettavan kirjan lukemista. Suuren suosionsa takia Owensin romaania voi olla vaikea saada kirjastosta lainaan, mutta koulun kirjastossa on yksi kappale, joten kipin kapin sinne, jos mielenkiinto heräsi!

Elsa Weckström 19C

#vaskivuorenjoulukalenteri #joulukalenteri2021

6.12.2021

Moikka!

Angie Thomasin romaani Viha jonka kylvät (englanniksi The Hate You Give) on varmaankin mun lempikirja. Kirja kertoo yhdysvaltalaisesta lukiota käyvästä Starrista ja hänen elämästään sen jälkeen, kun poliisi on ampunut hänen lapsuudenystävänsä. Kirjan aiheita ovat mm. poliisiväkivalta ja oman paikan löytäminen elämässä. Thomasin kirja vie sellaiseen maailmaan, jossa jengit, huumeet ja ampumiset kuuluvat normaaliin elämään.

Kerronta on mukaansatempaavaa, ja se herättää halun lukea eteenpäin ja saada selville, mitä seuraavaksi tapahtuu. Olen lukenut kirjan sekä suomeksi että englanniksi, ja se löytyy myös todella monesta äänikirjapalvelusta.

Karoliina Fyhr 20C

7.12.2021

#vaskivuorenjoulukalenteri

Miksi Kiina on taas nousemassa maailman mahtavimmaksi valtioksi? Miksei yksikään

länsimaa USA mukaan lukien ole pystynyt Afganistania valloittamaan pysyvämmin? Miksi maailmanhistorian keskus ei ole ollut Eurooppa vaan Aasia? Miksi monet eurooppalaisina pitämämme aatteet ja ideologiat ovatkin alunperin syntyneet Aasiassa?


Näihin kysymyksiin tarjoaa vastauksia v. 2015 kirjoitettu, tänä syksynä suomennettu

“Sikkitiet” (Silk roads) -teos. Se edustaa tyylilajiltaan historiateoksia, joilla on paitsi

laajempaa selitysvoimaa menneisyyteen niin myös pyrkimystä auttaa nykymaailman ymmärtämisessä. “Silkkitiet” -teos kääntää fokuksen länsimaa- ja Eurooppa-keskeisestä

historiasta Lähi-itä- ja Aasia-keskeiseen. Esimerkiksi antiikin Rooman loistokkuutta ei olisi ollut ilman kauppayhteyksiä Aasiaan, josta tuotiin monia ylellisyystuotteita Välimeren alueelle. Ylipäätään keskisen Aasian alueet ovat vaikuttaneet talouden lisäksi uskonnon, politiikan ja taiteen näkökulmasta paljon enemmän kuin me länsimaalaiset osaamme hahmottaa. Maailman napa ei historian näkökulmasta ole ollut Eurooppa vaan Aasia, väittää

kirjoittaja. Kirjan nimi “Silkkitiet” monikossa viittaa vuosituhantisten kauppateiden verkostoon Aasian ja lähialueiden kuten Euroopan välillä.


Nykymaailmassa Kiinan merkitystä on helpompi ymmärtää, jos tietää, millainen mahti se on aikoinaan taloudellisesti ja sotilaallisesti ollut. Kirjan luettuaan avautuu esimerkiksi Afganistanin nykytilanteeseen johtanut kehitys uudella tavalla: on helpompi ymmärtää, miksei

länsimainen demokratia ole siirrettävissä sellaisenaan alueelle. Kirjan loppupuolen

näkemyksistä esimerkiksi Aasian öljymahtien roolin korostaminen maailmantaloudessa

tuntuu nyt vanhentuneelta ilmastonmuutoksen herättämän keskustelun takia. Teoksen

ehdottomia ansioita ja syitä lukemiseen on sen kyky selittää, miksi lähitulevaisuudessa maailma kulkee Aasian ja erityisesti Kiinan viitoittamaa tietä. Tai näin ainakin kirjan kirjoittaja Peter Frankopan ennustaa tapahtuvan. Peter Frankopan on yksi puhutuimmista historiantutkijoista tällä hetkellä - hän on kysytty esiintyjä ja toiminut mm. Iso-Britannian hallituksen neuvonantajana Afganistanin kriisin yhteydessä. Leipätyökseen Frankopan on historiantutkija Oxfordin yliopistossa Englannissa.


Mikko Seppänen

8.12.2021

#vaskivuorenjoulukalenteri

“Elämän lyhyydestä” on antiikin Rooman aikaisen filosofi Senecan (4 eaa.-65 jaa.) kirjoittamien kolmen lyhyemmän tekstin yhdistelmä, jonka on suomentanut Juhana Torkki. Teksteissä filosofi käsittelee ajan käyttöä, sekä laajemmin ihmisen luontoa. Kirjan nimen mukaisesti, hän pohtii elämän lyhyyttä, ja sen tuomia valintoja.

Monella saattaa herätä kysymys siitä, onko teksti enää ajankohtainen. Onhan se jo miltei 2000 vuotta vanha. Ja kyllähän se on myönnettävä, että tekstissä tulee vastaan käsityksiä todellisuudesta, jotka olemme ihmiskuntana jo haudanneet menneisyyteen. Uskon kuitenkin vahvasti, että kirjan pääsanoma on yhä yhtä voimakas kuin muinoin.

Itse löydän itseni turhankin usein ties minkä turhuuksien parista. Oli kyse puhelimen näpräämisestä tai tietokonepeleistä, olisi aika paremmin käytetty hyvän kirjan tai musiikin parissa. Seneca kirjoituksissaan avaa hyvin, miksi tuhlaamme aikaamme, miksi se ei kannata, ja miten vähentää sitä. Kirjaa voisi kuvata tietynlaisena “selfhelp” kirjana, vaikkei sitä dogmana kannata kuitenkaan pitää.

Jos siis koskaan koette joutilaisuuden ongelmana elämässänne, suosittelen teille vahvasti Senecan ajatonta teosta. Se on auttanut minua monella merkittävällä tavalla. Hyvää joulunodotusta!

Kola Ojares 20E

#vaskivuorenjoulukalenteri

9.12.2021

Riku Jutin kirjoittama Lyhyt metafysiikan historia kertoo siitä, miten ihminen on historian saatossa käsittänyt ympärillään olevaa maailmaa ja todellisuutta. Kirja alkaa antiikista ja etenee kronologisesti kohti tätä päivää.

Itse tykkäsin kirjassa eniten siitä, miten sen esittelemiä teorioita jää pohtimaan arkielämässä. Kirjan yksi keskeisimmistä aiheista on muutos. Monessa kohtaa pohditaan paljon sitä, missä kohtaa jokin substanssi (arjessa esim. ihminen) muuttuu niin paljon, että sitä voidaan pitää eri substanssina (ihmisenä). Toisaalta kirjassa myös selitetään, miksi muutos ei ole välttämättä edes mahdollista.

Suosittelen kirjaa kaikille filosofiasta kiinnostuneille. Kirja on suhteellisen vaikealukuinen, mutta se aukeaa kyllä varmasti, jos on ottanut yhtään filsan kursseja.

~ Ida Saari 19D

#vaskivuorenjoulukalenteri

10.12.2021

#vaskivuorenjoulukalenteri

Riina Tanskasen Tympeät tytöt - Aikuistumisriittejä -sarjakuvakokoelma on feministinen sarjakuvateos, jossa kerrotaan raa´an realistisesti siitä kaikesta, mitä tyttö matkalla aikuisuuteen voikaan kokea.

Kirja teemoineen on mielestäni ihanan realistinen. Käsiteltävät aiheet tuntuvat tarpeeksi kaukaisilta, mutta silti liikuttavan tutuilta. Harva kirja pystyy näinkin samaistuttavasti kertomaan siitä, miltä kasvavasta tytöstä todella tuntuu. Vakavien teemojen keskelle piirretyt "prööt"-pierut sekä tytöille piirretyt säärikarvat ja vatsamakkarat tuovat viimeisen silauksen teoksen upeuteen.

Harvassa kirjassa puhutaan näin suoraan suoraan ja upeasti ihan tavallisesta naiseudesta.

Kerttu Tamminen 19J

11.12.2021

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, kuten parhaat suklaat konvehtirasiassa, fysiikan kurssit lukiossa – maailmankaikkeuskin. Mikäli et vielä nuku riittävän huonosti tai pode korkealaatuista eksistentiaaliahdistusta, tämä kirja on sinulle!

Astrofyysikko Katie Mack esittelee kirjassaan The End of Everything (Astrophysically Speaking) viisi mahdollista maailmankaikkeuden loppua. Nykyisen tietämyksen mukaan jokin näistä on tapahtuva! Itse laittaisin lehtorin virkani vetoa kosmisen lämpökuoleman puolesta, ehkä. Tiedossa siis suurimman mittaluokan mayhemia sekä subliimeja elämyksiä. Gg, Universumi, oli kivaa niin kauan kuin tätä kesti. (Tai kestää. Tulkaa nyt tunneille vielä ensi viikollakin.)

Harri Leinonen

#vaskivuorenjoulukalenteri

12.12.2021

Terhi Törmälehdon Vaikka vuoret järkkyisivät on koskettava kuvaus uskosta ja halusta kuulua johonkin, sekä nuoren ihmisen kamppailusta omaksutun ja oman identiteetin välillä. Tarina vie lukijan Kainuun pakkasöistä kiireiseen Bogotaan, joita yhdistävät vahva usko, ja sen kanssa kipuilevat ihmiset.

Itse rakastuin romaanin hersyvään, kuvailevaan kieleen. Kuvailu on herkkää ja yksityiskohtaista, mutta jättää tilaa lukijan omalle tulkinnalle ja ajatuksille. Tarina on hyvin rakennettu ja todella kaunis.

Suosittelen tätä kirjaa yksinkertaisesti jokaiselle. Kirja antaa paljon kenelle tahansa, oli sitten kiinnostunut uskonnoista, kauniista kielestä tai ihan vain hyvästä tarinasta! Tämä on ehdottomasti yksi suosikkiteoksistani.

Bea Oesch

#vaskivuorenjoulukalenteri

13.12.2021

Joulukalenterin luukku 14: Kirjavinkkaus Ilkka Raitasuon ja Terhi Siltalan romaani Kellokosken prinsessa

Kellokosken prinsessa on Anna Lappalaisesta (1868-1988) kertova teos. Annalla oli lapsesta asti vaikea elämä, ja lopulta hänen elämänsä ajautui jo nuorena skitsofreniaan. Sairauden takia Anna piti itseään oikeana prinsessana, joka tunsi kuninkaalisia ympäri maailman. Anna eli vuosikymmeniä eri mielisairaaloissa saaden monenlaista hoitoa.

Tämä teos on mielenkiintoinen sukellus 1900-luvun mielisairaalamaailmaan. Toisinaan hoitomenetelmät ovat olleet kyseenalaisia ja brutaaleja. Vaikka Kellokosken prinsessa kertoo synkistä asioista, on Annan elämässä ollut myös riemua. Kirjasta on hauska huomata, kuinka Annan mielisairaus oli tietyllä tapaa myös Annan vahvuus.

Kaiken kaikkiaan tämä kirja kannattaa lukea, jos historia, kokeellinen tiede tai synkät tarinat kiinnostavat. Itselläni ainakin heräsi paljon pohdintaa Annan elämästä. Loppujen lopuksi Anna oli kuitenkin ihan tavallinen ihminen, jolla oli ystäviä ja unelmia.

Eerika Jussila

#vaskivuorenjoulukalenteri

14.12.2021

Luukku 15:

Hejsan hopsan!

Sarah J. Maasin kirjoittama Throne of Glass on ehdottomasti yksi mun lempi kirjasarjoista ja Lasipalatsi on sen eka osa.

Lasipalatsi kertoo orjatyöleirille joutuneesta nuoresta Celaenasta, joka on Adarlanin pahamaineisin sarjamurhaaja. Elinkautisrangaistustaan suorittavalle Celaenalle tarjotaan kuitenkin vapauden mahdollisuutta. Hänen pitäisi vain osallistua ja voittaa kilpailu maan etevimpiä rikollisia vastaan ja nousta Kuninkaan Miekaksi.

Luvassa on draamaa, taisteluita, taikavoimia, monipuolisia hahmoja (kuninkaalisia, sarjamurhaajia, haltioita, noitia...) ja vähän sitä pakollista romantiikkaakin.

Throne of Glass on kirjasarja, josta ei todellakaan puutu yllättävät juonenkäänteet tai mukaansa tempaava juoni. Suosittelen kaikille fantasian faneille!

Elsa Väisänen

#vaskivuorenjoulukalenteri

15.12.2021

Esko Ahon kirja 1991 Mustien joutsenten vuosi on mielenkiintoinen kuvaus poliittisesti varsin tapahtumarikkaan vuoden 1991 tapahtumista. Sen aikaisena pääministerinä Aho tarjoileekin lukijalle kuvauksen aikakauden suurista tapahtumista, kuten Neuvostoliiton hajoamisesta ja 90-luvun lamasta, suoraan Suomen politiikan sisäpiiristä. Voisikin todeta, että kyseessä on mielenkiintoinen kirja mielenkiintoiselta henkilöltä koskien mielenkiintoista aikaa.

Mikäli on kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, ei tämän kirjan lukeminen todennäköisesti tuottane vaikeuksia ja voin ehdottomasti suositella sitä luettavaksi. Myös esimerkiksi Ahon henkilökohtainen tapa kuvata hänen käymiään keskusteluja muiden aikakauden merkkihenkilöiden kanssa on omiaan estämään tämän kirjan päätymisen sinne legendaariseen innolla aloitettujen, mutta kuitenkin kesken jääneiden opusten pinoon.

Roope Lehtiniemi

16.12.2021

#vaskivuorenjoulukalenteri

Luukussa 17: Donna Tartt, The Secret History / Jumalat juhlivat öisin.

Jos etsit kirjaa, joka koukuttaa heti mukaansa, tässä sinulle joululomalle luettavaa. Kirja on jännityskertomus yliopistossa olevasta Richardista ja elitistisestä muinaiskreikan opiskelijaryhmästä, jotka yliopistoelämädraaman saattelemana päätyvät murhaamaan heidän läheisen ystävänsä. Richardilla on ensin hankalaa päästä mukaan opiskelijaelämään, mutta saa lopulta suostuteltua opettajan ottamaan hänet mukaan pieneen tiiviiseen kirjallisuuspiiriin. Vähitellen Richard saa selville ryhmästä eriskummallisia asioita, kuten että he harjoittavat mytologisia rituaaleja. Ryhmän oma moraalinen ja filosofinen ajattelutapa saa muut kampuksen opiskelijat oudoksumaan ja karttamaan heitä.

Salaisuudet syvenevät ja tarina synkkenee. Ryhmädynamiikan monimutkaisuus tekee kirjasta kiehtovan ja onkin tärkeä osa juonta. Trillerimäinen juoni sai minut lumoutumaan kirjaan ja avaamaan sen aina uudestaan.

Aada Haapala 19F

17.12.2021

#vaskivuorenjoulukalenteri

Katja Pasasen Mielen pelikirjassa pohditaan lämminhenkisesti ja oivaltavasti mm. johtamista (myös itsensä johtamista), vuorovaikutusta ja ryhmäytymistä. Lukuisten tarinoiden ja esimerkkien kautta ääneen pääsevät monet urheilumaailman tunnetut tekijät kuten mm. Alpo Suhonen, Erkka Westerlund ja Mika Poutala.

Kirjaa voi suositella kaikille ihmisten käyttäytymisestä kiinnostuneille ja vuorovaikutusammateissa toimiville kuten vaikkapa opettajille, ohjaajille, koutseille ja esihenkilöille. Itseäni inspiroi myös urheilun kiehtova maailma joten tämä kirja oli nopeasti luettu.

Parasta on se että Katja opettaa tässä jaksossa vaskiksessa terveystietoa joten kirjan teemoista voi keskustella vielä lisää kaffekupin ääressä opehuoneessa!

Mika Myllö

18.12.2021

#vaskivuorenjoulukalenteri

Esseekokoelmassaan Tie, totuus ja kuolema Silvia Hosseini vie lukijan mielenkiintoisille ajattelumatkoille. Kirjan muoto antaa Hosseinille mahdollisuuden pohtia erilaisia asioida yhden kirjan sisällä. Lukija viedään matkustelusta talouden kautta eettisiin kysymyksiin, ja nämä ovat vasta murto-osa.

Kirja sopii sekä ihmisille, jotka eivät ole lukeneet aikaisemmin hirveästi, että jo kokeneille lukijoille. Kirjan rakenne antaa lukijalle mahdollisuuden sivuttaa aiheet, jotka eivät puhuttele. Kirja ei muotonsa ansiosta rankaise siitä, että valitsee jättää lukuja pois.

Kirjan lukemisen aikana koin erilaisia tunteita. Hymyilin ja irvistelin. Joskus teki mieli laittaa kirja kiinni. Toisinaan en halunnut lopettaa, vaikka aika lukemiseen alkoi käydä vähiin. Kokonaisuudessaan nautin kirjan lukemisesta ja uskon, että se osui käsiini sopivassa vaiheessa elämänkaartani.

- Georgi Varavko

#vaskivuorenjoulukalenteri

19.12.2021

Sally Rooneyn Beautiful World, Where Are You (suom. Kaunis maailma, missä olet) on lukijan mukaansa tempaava kasvutarina, joka seuraa useamman vuoden ajan kirjan henkilöiden elämää aikuisuuden kynnyksellä.

Tarinan keskiössä ovat nykymaailmallisesta näkökulmasta niin yhteiskunnalliset ongelmat kuin hahmojen omat ihmissuhdekysymykset. Tätä kaikkea seurataan Dublinissa asuvien parhaiden ystävysten, Alicen ja Eileenin näkökulmasta. Kirjassa onnistuneesti tulee esille, kuinka kaikki siinä käsitellyt aiheet vaikuttavat hahmojen elämiin samaistuttavasti, mutta kuitenkin yksilökohtaisesti.

Itseäni kirjassa kosketti erityisesti päähenkilöiden välinen ystävyys ja sen merkityksen pysyvyys erilaisissa elämäntilanteissa ja muiden ihmissuhteiden muuttuessa heidän ympärillään. Oli virkistävää lukea jotain, missä ihmissuhteet olivat keskiössä myös romanssien ulkopuolella. Ilahduttavaa oli myös tarinan vapaamuotoisuus, joka jätti sen hahmoille ja tapahtumille tilaa hengittää.

(Lainasin itse kirjan kirjastosta, mutta jonot ovat todella pitkät joten suosittelen ehdottomasti sen ostamista vaikka jouluksi itselle tai rakkaalle ystävälle! Saatavilla myös monissa äänikirjapalveluissa.)

Saana Saikkonen 19J

#vaskivuorenjoulukalenteri

20.12.2021

Ystävyyden arvokkuudesta sekä henkisestä kasvamisesta kertova Frances Hodgson Burnettin klassikkoteos Salainen puutarha (1911) johdattelee lukijan tapahtumarikkaaseen ja arvoituksia pursuavaan seikkailuun.

Kirja kertoo ylihemmotellusta ja pikkuvanhasta 10- vuotiaasta Mary Lennoxista, joka orvoksi jäädessään joutuu muuttamaan setänsä luokse Englantiin. Ränsistynyt kartano kirskuvine lattialankkuineen saa tylsistyneen Maryn tutkimaan uutta kotiaan. Pian hän tajuaakin astuneensa salaisuuksien ja unohdettujen haaveiden kätköön.

Kirjan keskiössä on sedän lukitsema, lopulta runsaaseen kukkamereen puhjennut kevätsävyistä ja kaihoisista muistoista yltäkylläinen puutarha, sekä kartanon seinien välistä kuuluva itkun katkera valitus. Kirja vetoaa tunteisiin, ja opettaa elämän hauraudesta. Kirjan lopussa selviää, miten Mary kasvaa ja oppii ystävyyden jalon taidon.

Kirjan lumoava kerrontatyyli tempaisee niin lapsen, nuoren kuin aikuisenkin sadun syövereihin. Suosittelen kirjaa ehdottomasti jokaiselle niin suurelle kuin pienellekin seikkailijasielulle. Kirjalla on paljon erilaisia ulkoasuja, ja esimerkiksi tämä minun omistamani pitää sisällään värikkäät ja runsaat kuvat.

Seela Kimpimäki 20D

#vaskivuorenjoulukalenteri

21.12.2021

Luukku 22:

Polta nämä kirjeet on Alex Schumanin loistava biofiktio. Romaani kertoo Alexin mummin, Karenin, tarinaa rakkaudesta, vihasta ja pelosta, mikä jää kylvämään sukupolvien ajaksi Alexin perheeseen punoen valtavan salaisuuksen verkoston, mitä on miltei mahdoton selvittää.

Teoksen ajan Alex selvittää mitä on käynyt ja miksi, ja saa selville aivan järisyttävän tarinan 1900-luvun loppupuolen tunnetuimmista ruotsalaisista kirjailijoista. Teos hyppii aikakaudesta toiseen ja tarinassa nähdään pienen lapsen, nuoren naisen ja aikuisen miehen näkökulmasta kolme eri aikakautta.

Vaikka monet henkilöt ovat teoksessa kuolleet, teos herää henkiin joka kerta kun sen avaa. Se on pakko ahmia yhdeltä istumalta ja herättää lukijassa jopa karmaisevan vahvoja tunteita: teos todella saa lukijan tuntemaan itsensä osaksi tarinaa.

Hyvää lomaa ja uutta vuotta kaikille<3

Lilli Louhikoski 18C

22.12.2021

Frank Martela: Tahdonvoiman käyttöohje

Tahdonvoiman sanotaan olevan yksi menestystekijöistä elämässä. Se on kykyä valita kahden halun väliltä ja tätä taitoa voi kehittää.

Kirjassa Tahdonvoiman käyttöohje filosofi, tietokirjailija ja tutkija Frank Martela syventyy mielemme toimintaan. Miksi jätät menemättä lenkille, vaikka olit aiemmin päättänyt tehdä niin? Miksi sorruit kaupan kassalla ottamaan suklaata, vaikka olit päättänyt, ettet tänään tee sitä? Frank Martela tutkii arkisin esimerkein, millaisia juonia ja esteitä mielemme kehittelee ja siten hankaloittaa hyvien päätösten toteuttamista.

Suosittelen kirjaa kaikille, jotka osaavat hymähdellä itselleen tai kenties haluavat irrottautua selittelyjen kierteestä. Tieteellisesti näkökulmasta huolimatta teksti ja tarina soljuvat kevyesti ja humoristisella otteella.

Riikka Nirvi

#vaskivuorenjoulukalenteri

23.12.2021

Hyvää jouluaattoa kaikille.

Jos olet kiinnostunut testaamaan, mitä oikeasti tiedät maailmantilasta, tartupa Hans Roslingin rohkaisevaan teokseen Faktojen maailma. Minä luulin ymmärtäväni paljonkin, mutta olin yllättänyt, kuinka väärin ajattelinkaan. Kysymykset "Kuinka moni tyttö suorittaa nykyään peruskoulun? Kuinka paljon luonnonkatastrofeissa kuolee ihmisiä? Kuinka moni elää äärimmäisessä köyhyydessä?" ovat kiinnostavia. Tutkimusten mukaan jopa satunnaisesti vastaava simpanssi päihittää opettajat, toimittajat ja Nobel-palkitut vastauksissaan. Teos oli todella yllättävä ja muistutti minua taas siitä, että kannattaa aina tarkistaa faktat eikä perustaa ajatuksia luulon varaan. Teoksessa esitellään mm. kymmenen vaistoa, jotka vääristävät maailmankuvaamme. Pidin Roslingin vakuuttavasta ja selkeästä kerrontatyylistä. Bill Gateskin on todennut, että tämä on hänelle yksi tärkeimmistä kirjoista, jonka hän on koskaan lukenut. "Faktatietoisuus rentouttaa ja tekee elämästäsi helpompaa."

Elina Arokannas, rehtori

#vaskivuorenjoulukalenteri

24.12.2021