#MAANANTAIN

MAAILMANPARANNUSVINKIT

Ympäristötiimi esittelee teille uuden somesarjan:

Maanantain maailmanparannusvinkki ilmestyy Vaskivuoren Instagramissa ja Facebookissa joka maanantai, ja nimensä mukaisesti se sisältää ympäristöön ja ekologisuuteen liittyviä vinkkauksia, uutisartikkeleista diy-askarteluohjeisiin. Olkaa siis kuulolla joka maanantai ja ottakaa vinkit talteen!

Tiesitkö, että orangit ovat erittäin älykkäitä eläimiä? Niillä on kulttuurisidonnaisia tapoja, ja ne osaavat jopa käyttää työkaluja. Orangit ovat myös uhanalaisia; borneonorankeja on jäljellä n. 41 000, sumatranorankeja 7000 ja tapanuliorankeja vain 800. Orankien lisääntymissykli on pitkä, naaras vois saada poikasen vain 6-8 vuoden välein. Orankien elinalueella Indonesiassa metsiä hakataan ja raivataan riisipelloiksi ja öljypalmuviljelmiksi. Voit siis vaikuttaa sademetsien säilymiseen ja näin myös orankien elinoloihin mm. välttämällä palmuöljyä sisältävien tuotteiden kuluttamista.

Vaskivuorella on oma adoptio-oranki, Mary, ja juuri sinä voit auttaa häntä. Koulussa on pullonkeräyspisteitä, joista pullorahat menevät Maryn ja hänen ystäviensä tukemiseen. Pullonkeräyslaatikoita on nyt tullut lisää, ja tunnistat ne orankimeemeistä.

Kuvista saat lisää tietoa Marysta ja löydät uusien pullojenkeräyslaatikoiden sijainnit (tähdellä merkittyinä karttaan).


19.10.2020


Lukiomme kirjankierrätyskärry on herännyt eloon! Kärry on ala-aulassa, ja siitä voi vapaasti ottaa kirjoja omaksi tai lainaksi.

Koska kirjakärry kaipaa aika ajoin täydennystä, olisi hienoa, jos mahdollisimman moni toisi kotona tarpeettomina lojuvia kirjoja toisten iloksi! Mikäli kärrystä tulee suosittu ja kirjat tarvitsevat lisää tilaa, hankitaan isompi kärry.

Kirjakärryssä on myös yksi signeerattu kappale äidinkielenopettaja Tiinan uutta Alisa-romaania. Se kertoo lukioikäisistä, lahjakkaista muusikoista, joiden kohtalot kietoutuvat yhteen. Tiinan romaanin saa se, joka ensimmäisenä ehtii ottaa! Toki voit myös panna hyvän kiertämään ja palauttaa romaanin kärryyn luettuasi sen, jotta muutkin saavat siitä lukuelämyksen.

Nyt kaikki lukemaan ja kierrättämään!


26.10.2020



Tiesitkö, että Suomessa kierrätettiin yhdyskuntajätteestä vain 42% vuonna 2018?

Euroopan Unionin tavoitteena on nostaa yhdyskuntajätteen keräysaste 60 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Kierrättämällä säästät luonnonvaroja ja kannat kortesi kekoon maapallon hyväksi.

Moni sekajätteisiin joutuvasta jätteestämme on täysin kierrätyskelpoista ja niille on olemassa keräyspisteitä ympäri koulua.

Miksi et siis itsekin kierrättäisi?

Vaskivuoressa voi kierrättää muovin, lasin, pienmetallin, biojätteet, paperin, pahvin, pullot ja jopa paristot. Muistathan siis toimia vastuullisesti ja lajitella jätteesi!

Huomaathan kuitenkin, että kertakäyttöiset kasvomaskit kuuluvat sekajätteeseen.

Lähde: Suomen Ympäristökeskus


2.11.2020

Omaa kotia etsimässä? Moni vaskislainen on jo muuttanut omilleen, ja moni muuttaa kotoa heti lukion jälkeen. Uusi koti tarkoittaa uutta sähkösopimusta. Nykyään jokainen voi valita käyttämänsä sähkön alkuperän. Valitse omaan kotiisi uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä, ja samalla lähetät viestin markkinoille: uusiutuva energia on nykypäivää!


9.11.2020

Tämän viikon Maanantain maailmanparannusvinkki esittelee sarjasta vastaavan koulumme ympäristötiimin. Tässä olemme!

Kuvassa ylhäältä vasemmalta Hanna, Henna, Adi (19H), Meeri (84), Mona (19D), Jaan (84). Kuvassa alhaalta vasemmalta Inkeri, Säde (19I) ja Enni (19H). Kuvasta puuttuvat Erika (84), Ida (20H), Julia (20F) ja Janne.

Maailmassa riittää parannettavaa, siis tervetuloa mukaan toimintaamme!


23.11.2020


Heippa upeat vaskislaiset! Kaikki me ollaan yhdessä palautettu pulloja niin upeasti, että Mary-oranki ei tarvitse enää kaikkia niitä rahoja.

Ympäristötiimissä me ollaan nyt päätetty lahjoittaa joululahjana tämä raha jollekin taholle. Tässä on teille viisi vaihtoehtoa joita huomisessa RO:ssa tulette äänestämään.

WWF:n kautta on mahdollisuus tukea joko Itämerta, saimaannorppaa tai suomalaista metsää.

Kirkon ulkomaanavun kautta meillä olisi mahdollista suunnata rahat joko köyhien perheiden tukemiseen kasvimaan perustamisella tai antamalla stipendejä muutamalle tytölle heidän koulunkäyntinsä mahdollistamiseksi.

Päätös on teidän, joten muistakaa äänestää (ja palauttaa pulloja heti kuin mahdollista)!


7.12.2020


Hyvää maanantaita Vaskivuoren yhteisö!

Ympäristötiimin ja OPKH:n viime viikon tiistaina järjestämä aineettoman joululahjan äänestys on vihdoin ratkennut. Vaihtoehdoista eniten ääniä saaneelle kohteelle lukiomme lahjoitti 100 euroa. Vaskivuoren hyväntekeväisyyskohteeksi valikoitui enemmistöäänin Itämeri.

Itämeri on yksi maailman herkimmistä ja saastuneimmista meristä, joka kärsii erityisesti rehevöitymisestä. Myös ylikalastus, öljykuljetukset, lisääntyvä laivaliikenne ja ilmastonmuutos uhkaavat rakasta mutta sairasta mertamme. Antamalla aineettoman joululahjan, Vaskivuoren lukio tukee WWF:n työskentelyä Itämeren pelastamiseksi.


14.12.2020

Myös Joulupukki kierrättää! Katso täältä kaikki joulun pyhien kierrätysohjeet:

https://www.hsy.fi/jatteet-ja…/joulun-jatteiden-lajittelu/…

21.12.2020

Ympäristötiimi toivottaa kaikille lennokasta uutta vuotta!

Koska meillä kerrankin on lunta, kehotamme nauttimaan siitä ja suuntaamaan vaikkapa kävelylle lumiseen metsään. Inspiraatioksi linkkaamme teille WWF:n Talvilintukameran, joka kuvaa lintujen ruokintapaikkaa vanhassa, suojellussa metsässä.

https://wwf.fi/luontolive/talvilintu/


11.1.2021

Huomio Vaskivuoren pyykkimestarit!

Mitä jos tänä vuonna veisit pyykkirutiinisi uudelle tasolle ympäristöystävällisyydessä? Esittelyssä salainen ainesosa, pyykkietikka.

Pyykkietikkaa voi käyttää pyykinpesussa huuhteluaineen tavoin. Etikka raikastaa tekstiilejä kirkastaen samalla niiden väriä ja tehden niistä pehmeämpiä. Pyykinpesussa lisäetuna on väkiviinaetikan biohajoavaisuus.

Ohjeen kotitekoiseen pyykkietikan valmistukseen löydät tämän postauksen kuvista.


18.1.2021

Tiesitkö, että koko maailman nisäkäsmäärästä 60% on tuotantoeläimiä, 36% ihmisiä ja vain 4% villieläimiä? Tai tiesitkö sitä, että maailman tuotetusta ravinnosta n. 40% menee kokonaan hukkaan?

Yle Areenaan ilmestyi pari viikkoa sitten uusi ajankohtainen luontodokumentti, Totuus sukupuutosta, joka kertoo uudesta näkökulmasta biodiversiteetin tuhoutumisesta ja ihmisen vaikutuksesta siihen. Luontodokumenttia juontaa luontodokumenteistaan jo legendaksi muodostunut luonnontieteiden popularisoija David Attenborough. Dokumentissa lukuisat alan asiantuntijat jakavat todella karuja faktoja ajankohtaisista ongelmista, ja siinä kerrotaan mm. ihmisen toiminnan merkityksestä uusien pandemioiden syntyyn.

Katsopa maanantain kunniaksi tämä erinomainen vajaan tunnin kestävä dokumentti, joka taatusti antaa uutta tietoa ja herättää tärkeitä ajatuksia!

https://areena.yle.fi/1-50655564


25.1.2021

Hyvää maanantaita Vaskivuoren viherpeukalot!

Jos talven pimeys ja pakkaset ovat lannistaneet huonekasvisi, tässä on vinkkejä niiden virvoitteluun!


15.2.2021

Keskiviikkona 3.3. vietetään YK:n luontopäivää. Tämän vuoden teemana on ”Forests and Livelihoods: Sustaining People and Planet”.

Jopa 350 miljoonaa ihmistä asuu metsissä tai niiden läheisyydessä. Metsien tuhoutuminen vaikuttaa siis kaikkiin elollisiin olioihin planeetallamme.

https://www.ykliitto.fi/tapa…/yk-paivat/maailman-luontopaiva


1.3.2021

Aurinkoista alkavaa viikkoa ja hyvää maailman vesipäivää, Vaskivuori! Päivän tarkoitus on muistuttaa puhtaan veden tärkeydestä, ja sitä on vietetty maaliskuun 22. päivä jo vuodesta 1992 saakka.

YK:n mukaan noin joka kolmas ihminen maailmassa elää ilman puhdasta juomavettä. Naiset tekevät 70 prosenttia vedenhakumatkoista paikoissa, joissa vedestä on pulaa. Koska vedenhakuun kuluu paljon aikaa, moni tyttö ei ehdi käydä koulua.

Suomalaisille taas vesi on hanasta tuleva itsestäänselvyys, ja lotraamme huoletta keskimäärin 155 litraa vettä vuorokaudessa. YK:n mukaan päivittäinen vedentarve on kuitenkin vain n. 50100 litraa.

Vesipäivää voi siis viettää siten, että kuluttaa vettä tänään vähän tavallista vähemmän!

www.worldwaterday.org


22.3.2021

Suomalaisten vedenkulutus on laskenut 1970-luvulta alkaen. Suomalainen käyttää kuitenkin arviolta noin 115 litraa vettä vuorokaudessa. Etenkin suihkussa käyminen vaikuttaa veden kulutukseen, mutta myös vesilaskuun. Keskimäärin suomalainen käyttää 50 litraa vettä vuorokaudessa suihkussa käymiseen.

Lue Helsingin Sanomien artikkeli vedenkulutuksesta, jos haluat tietää lisää. Voit myös arvioida laskurin avulla, kuinka paljon sinun suihkusi maksavat vuodessa.

https://www.hs.fi/koti/art-2000007883057.html


29.3.2021



Kesä lähestyy ja moottoritie on kuuma! Tänä kesänä on hyvä harrastaa lomailua kotimaassa. Ympäristötiimi suosittelee matkantekoa junalla, ratikalla tai vaikka pyörällä, jos kohde ei ole kovin kaukana, tai olet erityisen hyvässä kunnossa.

Jos et halua lähteä kauas, niin Helsingin edustan saaret ovat loistavia reissukohteita. Jos metsään tahdot mennä nyt, niin Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistoihin ei ole pitkä matka.

Lisää tietoa Suomen luontokohteista löydät linkin takaa:

https://www.luontoon.fi/kansallispuistot

3.5.2021

Mary-orangin adoptio on voimassa taas vuoden!

Adoption jatkamisen mahdollistaa tietysti rakkaiden vaskislaisten sammumaton limuaddiktio ja reipas pullojenpalautusmieli! Kiitos!

Mitä Marylle sitten kuuluu?

Korona on tuonut haasteita myös Maryn elämään; kontaktit hoitajien ja orankien välillä ovat vähäisiä ja orankien koulu on tauolla. Viimeaikoina orangit ovat kuitenkin vihdoin päässeet viettämään aikaa takaisin omalle ulkoleikkipaikalleen, josta Mary nauttii suuresti!

Viime kuukausina Indonesiassa Maryn asuinalueella on satanut paljon, joka on aiheuttanut Marylle flunssaa ja hengitysvaikeuksia. Toivotaan siis sateen väistymistä ja tsemppiä Marylle!

Maryn ruokahalu on ihailtava; hän syö mitä tahansa hedelmiä ja kasviksia, mitä hän eteensä saa. Maito on myös Maryn suurta herkkua.

Koronarajoituksista huolimatta Maryn kehitys selviytymistaidoissa jatkuu mallikkaasti! Go Mary!


26.4.2021

Kesäloma alkaa aivan kohta, ja sitten on taas aikaa lukea! Muistathan siis ala-aulan kirjakierrätyskärryn? Vie ylimääräisiä kirjojasi kärryyn ja katsasta samalla, löytäisitkö itsellesi kesälukemista sadepäivien varalle ja mukaan rannalle.


10.5.2021


Tulevana torstaina vietetään YK:n virallista maailman mehiläispäivää Päivän tavoitteena on levittää tietoa keinoista, joiden avulla mehiläisiä ja muita pölyttäjiä voidaan suojella.

Pölyttäjähyönteisten määrä maailmassa on huventunut uhkaavasti. Pienet pörröiset ystävämme mahdollistavat luonnon monimuotoisuuden ja ihmisten ruuantuotannon, mutta kuitenkin 40 prosenttia pölyttäjähyönteisistä uhkaa sukupuutto ihmisten aiheuttamien toimien takia.

Pölyttäjien katoaminen on katastrofi luonnolle ja ihmisille, koska lähes 90 prosenttia maailman villeistä kukkivista kasveista ja 75 prosenttia viljelykasveista tarvitsee hyönteispölytystä. Suojelemalla pölyttäjiä voimme vähentää nälänhätää kehittyvissä maissa ja turvata tarvittavat resurssit seuraaville sukupolville.

Syynä pölyttäjien katoon ovat hyönteismyrkyt, hyönteisten elinympäristöjen katoaminen, vieraslajit ja ilmastonmuutos. Pölyttäjien määrän romahdus voi koitua ihmiskunnan kohtalokysymykseksi.

Mitä MINÄ voin tehdä mehiläisten hyväksi?

1. Vältä tuholaismyrkyn käyttämistä.

2. Perusta niitty. Mukaan kannattaa lisätä mehiläisten lemppareita; hunajakukkaa, laventelia, rosmariinia ja timjamia.

3. Valitse kaupassa luomutuotteita. Luomutuotteissa ei käytetä mehiläisiä uhkaavia torjunta-aineita.

4. Osta osuus mehiläispesästä. Tällä tavalla tuet kotimaista mehiläistarhausta, ja saatat saada sitä kautta myös hunajaa.


17.5.2021