Utvecklingsområden och utvecklingsmål

Vision 2035

Dals-Ed - Den naturliga hållplatsen
Dals-Ed är en inbjudande och inspirerande hållplats för fler människor i alla åldrar. Här stannar man gärna för alltid eller för en tid, och man vill gärna återvända. Vi utforskar livet med nyfikenhet och öppenhet - mitt i en vild och vacker natur. Här finns en god jordmån med stark växtkraft och det är enkelt att utvecklas. Vi värnar om varandra, vårdar vårt arv och bygger framtiden tillsammans på ett naturligt och hållbart sätt.

Dals-Ed är en ATTRAKTIV kommun!
Dals-Ed är en naturlig mötesplats i en gränsbygd för företagande, natur och kultur. Det är enkelt att resa till, från och inom kommunen. Mellan skog och sjöar finns tåg- och vägförbindelser som knyter samman kommunens delar med regionen och Norge. Här finns unika evenemang som är väl kända i hela Sverige. Här finns attraktiva boendemöjligheter och lättillgänglig service för livets alla skeden.

Dals-Ed jobbar för HÅLLBARHET!
Med varsam hand och på naturens villkor löser vi vår energiförsörjning. Vi bygger nytt med trä och underlättar för de gröna näringarna. Vi är en sjönära kurort med lättillgängliga och välordnade naturområden. Nationalparken Tresticklan är ett centralt och välbesökt besöksmål. Föreningsliv och folkhälsa främjas av kultur- och fritidsanläggningar av god kvalitet hela året.

I Dals-Ed är vi DELAKTIGA!
Här är enkelt att utvecklas och förverkliga nya idéer, ”Bare gjör’t!”, som vi säger. Vi uppmuntrar kreativt entreprenörskap och löser våra behov i samverkan. Här finns tillit, trygghet och närhet med levande tätort och landsbygder där alla får ta plats.

Utvecklingsområden

Översiktsplanen består av fyra utvecklingsområden som sammanfattar den övergripande viljan för kommunens utveckling fram till 2035. I underliggande rubriker beskrivs de olika utvecklingsområdena med fokus på de delar som avser översiktlig planering.

Kommunens vision visar den övergripande idén om hur Dals-Ed ska utvecklas. Genom mål och strategier vill kommunen visa vad man ska göra får att nå dit och hur det ska genomföras. Vägen till att nå målen kan ibland vara krokig, men genom att ha en gemensam plan kan alla vara överens om rätt riktning. Alla i kommunen kan bidra i arbetet och när vi lyckas har vi gjort det tillsammans!

Kompetens

Kompetens ger möjlighet till egen försörjning och är en av grunderna för ekonomisk tillväxt och utveckling. I Europa finns visionen om att vara världens mest konkurrenskraftiga, dynamiska och kunskapsbaserade ekonomier. Utbildning blir då ett konkurrensmedel som ger ekonomiskt tillväxt. Vårt samhälle förändras allt snabbare så vi kan utgå ifrån att utbildning åldras och en ständig kompetensutveckling blir allt viktigare. Det är av stort värde att Dals-Eds kommun fokuserar på utbildning som en väg till bättre kompetensförsörjning.

Utvecklingsmålen för kompetens för Dals-Eds kommun är:

1. Hög kompetensmatchning

2. En skola där varje elev når sin fulla potential


För översiktsplanen betyder utvecklingsområdet att sätta förutsättningarna för hög kompetens i kommunen. Infrastrukturen är en grundläggande del för ett bra fungerande samhälle där kommunikationerna ska vara väl utbyggda. Dals-Ed ska vara lätt att nå och centrala Ed ska vara en knutpunkt för tåg- och busstrafik. På så vis blir kommunen attraktiv för boende, pendlare och besökare. Genom en ökad digitalisering och bredbandsutbyggnad blir Dals-Ed lättillgängligt för hela världen, vilket ökar möjligheter för arbete och utveckling. Vidare är också trivselmiljö och attraktivitet i samhället såväl som i offentliga rum och lokaler viktig.

Demokrati

Genom en väl utvecklad demokrati har medborgarna stora möjligheter att vara med och påverka kommunens utveckling. I Dals-Ed ska det finnas ett stort engagemang som genomsyrar hela kommunen och det ska vara enkelt att utveckla och förverkliga sina idéer.

Utvecklingsmålen för demokrati för Dals-Eds kommun är:

3. Högt förtroende för kommunens politiker och organisation

4. Engagerade invånare

För översiktsplanen betyder utvecklingsområdet att större förändringar i samhället ska ske genom medborgardialog och i samspel med invånarna. Genom digitalisering och litenhet ska det vara enkelt för invånarna att vara engagerade och ha möjlighet till inflytande. Dals-Ed ska stå för ett öppet samtalsklimat där alla känner sig delaktiga.

Alla människor ska kunna vara delaktiga i samhället. En tillgänglighetsdatabas kartlägger hur offentliga platser kan användas av personer med funktionshinder och är en viktig vägledning för näringsidkare i att förbättra sin tillgänglighet för fler människor. I Genomförandeplanen är uppdatering av detta en aktivitet.

Utanför tätorten finns byalag och föreningar som bidrar till lokal utveckling. Genom att stärka dessa engagemang kan värdefulla ideér tillvaratas och genom samverkan kan vi hjälpas åt att förverkliga dem. Goda mötesplatser främjar ett öppet samhällsklimat där vi hjälps åt. Dals-Edsbor ska vara stolta över sin kommun och över förmågan att skapa en ännu bättre kommun tillsammans.

Plats

Genom att vara en inbjudande och inspirerande plats får vi människor att stanna för en tid eller för alltid. Dals-Eds kommun ska vara platsen där trygghet, samarbete och vacker natur är självklart för de som bor här. I Dals-Ed ska man få ro i själen och styrka att göra bra saker. Här ska finnas både sjönära och naturnära boende. Det ska också finnas ett brett utbud av olika boendetyper både centralt och på landsbygderna.

Utvecklingsmålen för plats för Dals-Eds kommun är:

5. Attraktiva boendemiljöer

6. Levande tätort och landsbygder

För översiktsplanen betyder utvecklingsområdet att vi ska skapa platser som underlättar att leva det goda, trygga, enkla och trivsamma livet. Här ska val av fritidsaktiviteter vara stort och det ska finnas ett brett kommersiellt utbud och en välutvecklad service. I samband med närheten till naturen bidrar detta till balans i livet.

Kommunens varumärke är viktigt för att kommunicera platsen utanför kommunens gränser och stärka bilden för kommunens invånare. Selma Lagerlöf beskrev Dals-Ed som platsen där “livet dröjde sig kvar mellan kullarna”. Här ska finnas ett rikt kulturutbud som beskriver Dals-Eds historia, vilket är något som Eds-bor kan vara stolta över. Vilda, vackra Dals-Ed ska vara ett känt begrepp och ett välbesökt turistmål.

Genom en utveckling av “trainshopping” kan kommunen bidra till en mer hållbar handel samtidigt som man gynnar såväl kollektivtrafiken som centrumhandeln. Foto: Johannes Sundlo

För att uppnå hållbar utveckling mellan mark- och vattenanvändningen och olika verksamheter behöver man utgå från platsen/trakten/ landskapet i hela kommunen och det behöver finnas en samverkan mellan olika aktörer. Ett exempel på sådant arbetssätt är det pågående LOVA-projektet i Örekilsälvens övre del.



Miljö

Miljöutveckling är det fjärde av utvecklingsområdena. Med ett fokus på miljön ska vi tillvarata naturens resurser, både genom bevarande och genom en utvecklad naturturism.

Utvecklingsmålen för miljö för Dals-Eds kommun är:

7. Grön och skön naturkommun

8. Hållbart samhälle

För översiktsplanen betyder utvecklingsområdet att sätta förutsättningar för hållbar infrastruktur, förnybar energi, utveckling och bevarande av naturen samt en hållbar landsbygdsutveckling i hela kommunen.

Dals-Eds kommun ska vara platsen där du kan ladda dina personliga batterier samtidigt som du laddar ditt fordon. Dals-Eds gröna profil ska vara tydlig och genomgående i allt vi gör. Genom affärsdriven miljöutveckling ska vi skapa utveckling här och miljönytta för andra. Gröna näringar ska utgöra grunden för vår omställning. Vi ska ta vara på kommunens resurser och sträva efter lokal trähusbaserad byggnation, i enlighet med Fyrbodals projekt “Fyrbodal växer på trä”.

Dals-Ed och landsbygdens resurser är en förutsättning för staden. I Dals-Ed ska vi satsa på entreprenörskap på landsbygden.

I Dals-Eds kommun är naturturismen viktigt och vi ska ha samhällsnära, välordnade vandringsleder. Tresticklans nationalpark ska vara vårt centrala besöksmål och Le-området ska utgöra en utgångspunkt för turism.

I vår kommun ska vi jobba tillsammans för en naturlig balans mellan utveckling och bevarande. I Dals-Ed ska miljö- och naturutveckling vara status och kommunen ska verka aktivt för en hållbar utveckling såväl i kommunens egna verksamheter och planer som i samverkan och dialog med alla aktörer, invånare och besökare.

Befolkningsmål

Befolkningsutvecklingen i Dals-Eds kommun pekar mot en minskande och åldrande befolkning. För att kommunen ska kunna erbjuda sina invånare en fortsatt hög nivå på service vill kommunen utvecklas för att attrahera fler invånare. En utveckling av kommunen ska ske enligt den handlingsplan som kommunen tagit fram med vision och mål. Översiktsplanen visar de aktiviteter och mål som finns för den fysiska miljön och som ska driva utveckling av kommunen framåt.


En befolkningsökning är beroende av många yttre faktorer och trender som t ex urbaniseringen där fler människor flyttar till städer eller klimatförändringar som tvingar människor att fly. Den rådande globala Corona-pandemin, har fått till följd att många människor arbetar hemifrån och avståndet till jobbet har varit mindre viktigt. Intresse för hur man bor och att ha mer plats har blivit viktigt. Om pandemin får konsekvenser för Dals-Eds på lång sikt återstår att se.


Befolkningsmålet består i att öka befolkningen genom att använda befintliga resurser på ett mer effektivt sätt. I kommunen finns många flera hundratals tomma hus, som utgör potential för en ökad befolkning. I de 19 LIS-områden som finns utpekade finns möjlighet till ca 400 nya bostäder. I Ed finns, genom byggrätter i befintliga detaljplaner, ett utrymme för ca 200 bostäder. Sammanlagt ger detta ett potential till utveckling till upp emot ca 1 500 bostäder. Med ett genomsnitt på 2,2 personer i varje hushåll skulle det innebära en potentiell ökning av befolkningen med ca 3 000 nya invånare!

Gränsen för utvecklingen i befintliga resurser utgörs av kapaciteter i de samhällsviktiga funktionerna såsom; reningsverk, vattenverk, elförsörjning, skolor och kapacitet av kommunal service, framför allt inom socialförvaltningen.


Vatten- och reningsverk - försörjer i första hand Ed, och har en överkapacitet och en potential för befolkningsökning. Idag bor ca 60 % av invånarna i Eds tätort och de tomma husen finns huvudsakligen på landsbygden, där enskilda avlopp är dominerande. Det betyder att det skulle finnas kapacitet att öka befolkningen med befintliga resurser.


Vindkraftverk - i Dals-Eds kommun produceras mer än dubbelt så mycket energi än vad som förbrukas i kommunen. En befolkningsökning upp mot 10 000 invånare kan alltså försörjas genom förnybar energi.


Skolorna i Dals-Eds kommun är koncentrerade till Eds tätort. Här utnyttjas lokalerna redan på ett effektivt sätt. En befolkningsökning på kort sikt skulle kunna lösas med moduler. En större och långsiktig befolkningsutveckling skulle kräva utbyggnad av de befintliga skolorna.


För socialförvaltningen betyder befolkningsutvecklingen en ökad belastning för hemtjänst. För särskilt boende (SÄBO) skulle befolkningen kunna ökas med 850 personer, förutsatt att man har samma fördelning som idag.


En ökad befolkning skulle ge mer skatteintäkter som stöttar den kommunala servicen. En begränsning i befintliga resurser är kompetensförsörjningen. En av målbilderna i ÖP handlar om kompetensutveckling där ett viktigt mål är att attrahera människor att bosätta sig eller verka i kommunen.