Landsbygder

Dals-Ed

I Dals-Ed finns många vandringsleder med stor potential, det finns dock ett behov av viss upprustning av dessa. För Tresticklan finns stora möjligheter till utveckling av bland annat naturrum. Tavlan är utgångspunkt för flertal leder och en möjlighet finns att utveckla “Turistcenter Tavlan” som en knytpunkt för friluftsliv och aktivitet med bekvämligheter såsom dusch och toalett. Förenings- och företagssamverkan kan bidra till att utveckla denna knutpunkt genom att också erbjuda olika typer av träningssemestrar, som ett miljövänligare och närliggande alternativ till chartersemestrar med träningstema.


Hamnområdet vid Stora Le i tätorten utgör utgångspunkt för besöksnäring och friluftsliv. En utmaning som man står inför är att införa fiskekortsområde i Stora Le.

Ställningstagande Dals-Ed

  • Kommunens vilja är en ökad samverkan mellan kommun, civilsamhälle och hembygdsförening/byalag/fiberförening för att underlätta för serviceunderlag och landsbygdsutveckling.

  • Tavlan och Le-området utgör viktiga utgångspunkter för friluftsliv och besöksnäring.

  • Gröna näringar är centrala näringar i Dals-Ed och skogs- och jordbruksnäringen bevaras.

Vägledning Dals-Ed

För byggnation gäller Riktlinjer för byggnation.

Rölanda

Rölanda beskrivs som kommunens kornbod. Befolkningen är ökande sett över tid, med en åldrande befolkningsstruktur. I Rölanda är bebyggelsen spridd och det finns inget naturligt nav. Kyrkan är till viss del en sammanhållande faktor och även föreningslokaler såsom Bölevallen där det finns fotbollsplan och brukshundsklubb samt Anebro bygdegård är viktiga träffpunkter. Engagemanget hos civilsamhället är stort och i Rölanda anordnas flertalet evenemang. I Rölanda finns också många småföretagare inom hantverk, lantbruk och skogsbruk.


Det finns ett pågående projekt för utveckling av Örekilsälven med koppling till markanvändning, areella näringar.


Möjligheter finns i att utveckla civilsamhället genom dialog och genom att uppmärksamma och uppmuntra. Örekilsälven och fisket har utvecklingsmöjligheter. Möjlighet finns att marknadsföra möjlighet till självhushåll mot blivande permanentbosatta i en tid då miljötänk och konsumtion blir allt mer aktuella frågor.


En utmaning är delningen av västra och östra Rölanda och att det saknas ett naturligt nav.

Ställningstagande Rölanda

  • Kommunens vilja är en ökad samverkan mellan kommun, civilsamhälle och hembygdsförening/byalag/fiberförening för att underlätta för de permanentboende.

  • Örekilsälven och Töftedalsån kan utgöra viktig bas för fisketurism.

  • Gröna näringar är centrala i Rölanda och skogs- och jordbruksnäringen bevaras.

Vägledning Rölanda

Töftedal

Töftedals befolkningsutveckling är något minskande och befolkningsstrukturen antas successivt komma att åldras. I Töftedal finns en stark känsla för bygden med flertalet samlingslokaler. Engagemanget hos civilsamhället är stort och i Töftedal anordnas flertalet evenemang. Töftedal är en gränsbygd och i Dals-Högen finns kiosk, loppis, kanotuthyrning, restaurang och husbilsparkering. Nationalparken Tresticklan är huvudsakligen belägen i Töftedal. Det finns ett bra vägnät och väl utbyggd fiber. I Töftedal finns också en vindkraftpark och en kommunal badplats.


Det finns ett behov av att stödja landsbygdsföretag inom areella näringar. Sjösystemen (Kornsjöarna) har stor utvecklingspotential för besöksnäringen och likaså närheten till Norge där Töftedal utgör “port” in i kommunen. Möjlighet att driva självhushåll är stor i Töftedal och passar in i en tid då miljötänk och minskad konsumtion är aktuella frågor. På så vis kan området marknadsföras mot nya blivande invånare. I Töftedal finns ett flertal LIS-områden: Loviseholm, Bästorp, Dals-Högen, Norane, Mölnerud och Dals-Högen.

Ställningstagande Töftedal

  • Kommunens vilja är en ökad samverkan mellan kommun, civilsamhälle och hembygdsförening/byalag/fiberförening för att underlätta för serviceunderlag och landsbygdsutveckling.

  • Gröna näringar är centrala i Töftedal och skogs- och jordbruksnäringen ska bevaras.

  • Örekilsälven och Töftedalsån kan utgöra viktig bas för fisketurism.

Vägledning Töftedal

Gesäter

I Gesäter finns en stark sammanhållning genom byalag, idrottsförening, fiskevårdsförening och genom kyrkan som ligger centralt placerad mitt i socknen. Engagemanget hos civilsamhället är stort och i Gesäter anordnas flera evenemang. Här finns ett bra vägnät och väl utbyggd fiber.


I Gesäter finns utvecklingspotential för turism och besöksnäring med dragkraft av “Sörbygden”. Vägen mellan Mellby och Munkedal har potential för cykelturism och pendling. Möjlighet att driva självhushåll är stor i Gesäter och passar in i en tid då miljötänk och minskad konsumtion är aktuella frågor. På så vis kan området marknadsföras mot nya blivande invånare.

Ställningstagande Gesäter

  • Kommunens vilja är en ökad samverkan mellan kommun, civilsamhälle och hembygdsförening/byalag/fiberförening för att underlätta för de permanentboende.

  • Gröna näringar är centrala i Gesäter och skogs- och jordbruksnäringen bevaras.

Vägledning Gesäter