Transportinfrastruktur

Transportinfrastruktur

Vägledning transportinfrastruktur

  • I Trafikverkets rapport ”Transportsystemet i samhällsplaneringen” finns en sammanställning av de behov och krav som behöver tillgodoses inom den fysiska planeringen för att drift, underhåll och utveckling av transportsystemets anläggningar ska fungera.

VägAR

Dals-Ed har ett strategiskt läge och är en mittpunkt mellan Göteborg, Oslo och Karlstad. I kartskiktet visas de större vägar (svarta) som är extra viktiga att de håller en god standard för att binda ihop kommundelarna och för att vi ska kunna pendla in och ut ur kommunen.


Länsvägen förbi Dals-Ed är ett viktigt kommunikationsstråk som knyter samman Dals-Ed med andra orter såsom Karlstad, Uddevalla, Göteborg, Trollhättan, Tanum, Strömstad och Halden. Länsvägen möjliggör för invånare att kunna ta sig till andra platser, men är också för besökare att ta sig till Ed. Länsväg 164 passerar strax söder om Dals-Eds tätort och omnämns ibland som hela Sveriges väg till västkusten. Betydelsen av denna väg är utomordentligt stor för tätortens tillgänglighet och möjligheter till utveckling. Länsväg 166 som ansluter strax sydöst om centralorten är ett viktigt kommunikationsstråk mot dels Mellerud, dels som länk till länsväg 172 och Europaväg 45 som leder trafiken vidare mot Trestad, Göteborg och kontinenten. Både väg 166 och 164 är utpekade inom funktionellt prioriterat vägnät (FPV) som regionalt viktiga vägar för godstransporter och dagliga personresor med bil. Även funktionen kollektivtrafik med buss är utpekade från öster fram till och med Ed.


Väg 164 är dessutom utpekat som riksintresse för kommunikationer, vilket innebär att vägen ska Norge/Vänerbanan riksintresse för kommunikationer. Områden som är av riksintresse för kommunikationer enligt 3 kap 8§ Miljöbalken ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan försvåra tillkomsten eller utnyttjandet av anläggningarna.


Vägen genom Hökedalen, väg 2115, utgör en viktig länk i kommunens arbete med att utveckla centrum och skapa en hållbar godskorridor för den tunga trafiken.


Idag går all tung trafik rakt igenom Eds centrum (väg 2183) med betydande buller, framkomlighet och trafiksäkerhetsinverkan, främst på oskyddade trafikanter där skolbarn utgör en stor del. Risker med farligt gods och högt slitage på vägen är andra betydande olägenheter.


Kommunen har en utmaning i att utveckla centrum och skapa en hållbar godskorridor för den tunga trafiken.


Ett led i arbetet att få bort den tunga trafiken genom Ed är att att anpassa järnvägsviadukten i Hökedalen, som idag har maxhöjd 3.90 meter, till gällande standard för godstrafik och genom ytterligare åtgärder på vägsträckan skapa ett godsstråk, som också försörjer industrin i Hökedalen. En nydragning av väg från väg 164 till Nössemarksvägen är ytterligare ett alternativ för att lägga om trafiken till Hökedalens industriområde samt sågverket i Nössemark.

Ställningstagande vägar

Kommunens vilja är att:

  • leda bort den tunga trafiken från centrum och skapa en hållbar godskorridor för den tunga trafiken som går till Hökedalen och Nössemark.

  • Säkerställa vägen mellan Nössemark och Aremark

  • Öka kapaciteten för färjan i Nössemark

  • Förbättra landsbygdsnätverket av vägar

  • Öka trafiksäkerheten i hela kommunen och utöka GC-vägar

  • Öka trafiksäkerheten i Nössemark genom sänkt hastighet och GC-väg

De vägar som fetmarkerats i kartan anses prioriterade vägar.

Gång- och cykelvägar

Västra Götalandsregionens cykelpotentialstudie visar att hela 40 % av den arbetande befolkningen i kommunen kan cykla till arbetet på maximalt 20 minuter. Samtidigt uppger kommunens invånare att de i låg grad cyklar i vardagen. Genom att utveckla cykelvägnätet och koppla ihop viktiga arbetsplatser med tätorterna samt arbeta med beteende- förändringar kan en ökad andel cykelresor uppnås.

I Dals-Eds kommun ska finnas ett trafiksäkert gång- och cykelvägnät, för att främja folkhälsan, ungdomars möjlighet till självständiga transporter, besöksnäringen och miljömässigt hållbara transporter till arbete, studier och service.

Kartskiktet visar de befintliga och planerade gång- och cykelstråken inom tätorten.

Ställningstagande gång- och cykelvägar

  • Kommunens vilja är att gång- och cykelvägar ska finnas så att cykling ska kunna ske på ett trafiksäkert sätt. Där det så är möjligt ska det mindre vägnätet användas för att skapa sammanhängande cykelstråk.

  • Säkra skolvägar för gående och cyklister prioriteras.

  • Kommunens vilja är att cykelbana ska finnas längs väg 164/166 och från centrum till Eds-Torp industriområde.

Järnvägstrafik

Norge-Vänerbanan som passerar genom Eds samhälle är utpekat som riksintresse för kommunikationer enligt 3 kap. 8 § miljöbalken.

Järnvägen utgör en väsentlig faktor när det gäller framtida utveckling och tillväxt för det långsiktigt hållbara samhället. Den spårbundna trafiken för såväl människor som produkter ges i dagens samhällsplanering en helt avgörande betydelse. Järnvägstransporterna ger människor som väljer att bo i Ed möjlighet till tågpendling inom främst Trestad och sydöstra Norge.

Ett alternativ för Ed i framtiden är att ny dubbelspårig järnväg byggs söder om Ed med ny station. Befintlig bana blir kvar för att ge Ed en koppling till godstrafiknätet och konkurrensfördel för att attrahera företag, samt att möjligheten till regionala persontåg kvarstår. De reserverade områden för järnväg som finns ska finnas kvar.

Ställningstagande järnvägstrafik

Kommunens vilja är att:

  • Verka för att tågstationen blir kvar och att persontrafikerade tåg fortsatt stannar vid järnvägsstationen i anslutning till resecentrum i centrala Ed.

  • Ökat antal tågavgångar vid pendlingsfrämjande tidpunkter är ett prioriterat mål.

  • Planera för framtida dubbelspår med en eventuell en ny sträckning väster om tätorten.

  • Utveckla bussystemet så att Ed blir en knutpunkt (resecentrum) för Dalsland.

  • Verka för ett kompletterande regionalt tågsystem med nya tågstopp i Dalsland (Bäckefors m.fl.).

  • Verka för att flertalet av fjärrtågen har tågstopp i Ed. Första steget i vidare planering är en övergripande miljökonsekvensbeskrivning med riskanalyser där påverkan av riksintressen kartläggs.

Vägledning järnvägstrafik

  • Reserverade områden för ny järnväg ska finnas kvar. Inom områdena prövas större anläggningar eller sådana, som är svåra att flytta, restriktivt.

Ställningstagande kollektivtrafik

  • Kommunen ska arbeta för ökade möjligheter till att resa kollektivt och att behålla tågavgångar för persontrafik i Eds centrum. Genom fler pendelparkeringar och genom att hitta kreativa lösningar med närtrafik och skolskjuts kan möjligheterna till kollektivtrafik öka i kommunen. Dals-Eds kommun har också en ambition om att utöka kollektivtrafiken åt väst i riktning mot kusten.