Inledning

Förord

Dals-Eds vision är att vara en inbjudande och inspirerande hållplats för fler människor i alla åldrar! Vi är en attraktiv kommun som jobbar för hållbarhet och en plats där alla ska vara delaktiga. Med en ny översiktsplan har vi möjlighet att planera den fysiska miljön så att vår vision och våra mål blir verkliga. Genom våra fyra utvecklingsområden; kompetens, demokrati, plats och miljö kan vi lyfta fram de aktiviteter som är viktiga för att nå dit!

Översiktsplanen visar hur vi ska använda våra mark- och vattenområden och hur vi kan utveckla vår kommun på bästa sätt. Genom att ta sikte på hur vi vill att Dals-Ed ska se ut fram till 2035 har vi en plan som är långsiktig. På så vis kan vi ta kloka beslut som är förankrade och som skonar våra resurser.

Tillsammans pekar vi ut den långsiktiga strategin för vår kommuns utveckling. Vi gör det i en demokratisk process där alla kommuninvånare har möjlighet att vara med och påverka. När planen är antagen startar arbetet med att genomföra. Varje dag kommer vi alla kunna bidra med att nå vår vision om Dals-Ed som en inbjudande och inspirerande hållplats!

Martin Carling Agneta Johansson
Kommunstyrelsens ordförande Kommunchef

Vad är en ÖP?

En översiktsplan (ÖP) är en övergripande plan som visar hur man vill att kommunen ska utvecklas. Den visar hur kommunen vill att mark- och vattenområden ska användas och är vägledande vid bygglov och planläggning. Alla kommuner ska enligt plan- och bygglagen ha en aktuell översiktsplan och dess aktualitet ska prövas varje mandatperiod. Översiktsplanen är inte juridiskt bindande.

Process och tidsplan

Arbetet med en ny översiktsplan för Dals-Eds kommun startade 2018 med en medborgardialog. Synpunkterna från medborgardialogen låg sedan till grund för att arbeta fram ett förslag till översiktsplan. Förslaget har sammanställts av en arbetsgrupp med representanter från kommunens olika verksamhetsområden under ledning av styrgruppen. Styrgruppen utgörs av kommunstyrelsens arbetsutskott och plan- och byggnadsnämndens presidium.

Förslaget var under 2020 ute på samråd. Alla inkomna synpunkter från samrådet finns i samrådsredogörelsen. Förslaget har reviderats utifrån de synpunkter som inkommit och är nu ute på granskning. Efter granskningen kommer förslaget justeras igen för att kunna antas i slutet av 2021.

Foto: Johannes Sundlo