Byggnation på landsbygd

Byggnation på landsbygd

Landsbygden ger utrymme för andra boendeformer och verksamheter än vad tätorten kan erbjuda, t.ex. större tomter och möjlighet till självhushåll. För att landsbygden ska förbli levande måste det bo människor där. Den del av landsbygdens befolkning som helt lever på jord- och skogsbruk är inte tillräcklig för att vi ska kunna behålla en levande landsbygd då underlaget för service inte blir tillräckligt.

För att inte samtidigt försvåra bedrivandet av de areella näringarna eller äventyra de bevarandevärden som kommunen vill hävda fordras dock att olika hänsyn tas vad gäller byggandet på landsbygden. Hänsynen gäller bl.a. bevarandevärden, och önskemålen att bevara tysta eller stora opåverkade områden.

Olika tomtstorlekar och mindre lantställen ger goda möjligheter för de som önskar utrymme för odling av olika slag eller har en utrymmeskrävande hobby. Vid val av tomt måste hänsyn tas till landskap och dess naturvärden, kulturmiljö, gällande förordningar, jord- och skogsbruk samt till förutsättningarna för teknisk försörjning.

Nya industrier eller verksamheter på landsbygden är positivt och utnyttjar en lokal arbetsmarknad. Förutsättningen är dock att lokaliseringen görs med hänsyn till naturen och kulturlandskapet, inte belastar känslig miljö och att platsen har naturliga förutsättningar för teknisk försörjning. Framtida utbyggnadsmöjligheter bör beaktas.

Det är värdefullt att det tillkommer fritidshus. Detta bidrar till utvecklingen och ökar serviceunderlaget och är en av de kvalitéer som kommunen kan erbjuda vid rekrytering av arbetskraft. Även mindre fritidsbyar, som får god placering, är positivt.

Utanför detaljplanelagda områden och områden med förordnanden prövas lokalisering av bebyggelse och anläggningar främst mot bestämmelserna i 2 kap. plan- och bygglagen. För vissa delar av landsbygden förtydligas dessa med de riktlinjer som särskilt viktiga natur- eller kulturvärden ger anledning till. Dessa finns under Rekommendationsområden.

Ställningstagande

  • Kommunens turistiska möjligheter bör utnyttjas. Vid någon eller några därför lämpade sjöar bör fiskeområden skapas med inplantering av fisk och med camping och uthyrningsstugor m.m. Av något mycket sjörikt område kan man skapa ett fiskeområde av vildmarkskaraktär med olika former av övernattning.

Vägledning

Dessa riktlinjer avser all landsbygd utanför de särskilt utpekade rekommendationsområdena.

  • Nybyggnation bör i första hand ske i anslutning till befintlig bebyggelse.

  • Kommunen har som mål att främja en utveckling av landsbygden, vilket medför en positiv grundinställning till byggande som kan aktualiseras för att stödja befintliga verksamheter samt för att utveckla nya verksamheter. För att inte försvåra bedrivandet av de areella näringarna eller äventyra de bevarandevärden som kommunen vill hävda fordras dock att olika hänsyn tas vad gäller byggnation på landsbygden.

  • Kommunen ser positivt på nybyggnad av bostäder i attraktiva lägen, såväl enskilt som i grupp. Kommunen ser positivt på avstyckningar för bostadsändamål, där marken är lämplig.

  • Bostadshus bör byggas i enlighet med lokal byggnadstradition i känsliga områden med höga natur- och kulturvärden.

  • Det är värdefullt att det tillkommer fritidshus, vilket bidrar till utvecklingen och ökar serviceunderlaget. Även mindre fritidsbyar med god placering är positivt. Nya bebyggelsegrupper för fritids- eller permanentboende prövas positivt under förutsättning att:

    • viktiga bevarandeintressen enligt planeringsförutsättningarna endast påverkas marginellt

    • platsen är väl lämpad med hänsyn till topografi och landskapsbild

    • hänsyn tas till natur- och kulturvärden

    • vatten- och avloppsförsörjningen kan ges en lämplig lösning

    • jord- och skogsbruket inte försvåras.

  • Nya grupper av till exempel fritidshus skall placeras så att de samspelar med landskapet.

  • I känsliga lägen, till exempel i anslutning till befintlig bebyggelse, kan plan- och byggnadsnämnden kräva ett planprogram och en VA-utredning som underlag för beslut. Alternativt kan detaljplan krävas. Vid en ny sammanhållen bebyggelse, som har omgivningspåverkan, ska markens lämplighet prövas och utformningen av bebyggelsen beskrivas i en detaljplan.

  • Trafik, va-frågor och påverkan på omgivande fastigheter (tillgänglighet till vatten, närströvområden mm) samt hur hänsyn tas till förekommande bevarandeintressen ska alltid belysas.

  • Nya industrier eller verksamheter på landsbygden som utnyttjar en lokal arbetsmarknad är positivt och ska underlättas. Förutsättningen är dock att lokaliseringen görs med hänsyn till naturen och kulturlandskapet, inte belastar känslig miljö och att platsen har naturliga utbyggnadsmöjligheter.

  • Befintliga verksamheter ska ges möjlighet att fortleva och utvecklas på ett sätt som ej stör kringboende. Servicefunktioner, särskilt med anknytning till turism och båtliv, ska ges möjligheter till utveckling.

  • Åtgärder för att öka tillgängligheten i form av mindre parkeringsplatser, rastplatser, tilläggsplatser m.m. ska prövas positivt, dock med beaktande av bevarandevärdena.

  • De areella näringarnas behov och gällande riksintressen ska tillgodoses. Värdefulla naturområden ska bevaras och onödiga ingrepp undvikas. Skogsbruk ska bedrivas varsamt med särskild hänsyn till skyddsvärda områden.

  • Beakta att omfattande skogsavverkningar i känsliga och exponerade lägen kan skada områdets värden. Exploatering i form av dragning av högspänningsledningar, utbyggt vägnät och större vindkraftsparker kan skada områdets värde för friluftslivet.

  • Beakta att omfattande skogsavverkningar inom strandnära områden, vägdragning, spridd strandnära bebyggelse, nya bryggor i orörda områden eller annan olämplig placering, olämpligt lokaliserade turistanläggningar, jordbruksnedläggningar med igenväxning som följd, industriutsläpp och annan förorening av vatten kan skada områden negativt.

  • Vid nybyggnad som kräver avloppsanläggning ska system väljas i samråd med Dalslands miljönämnd. Inverkan på vattentäkter i närheten ska beaktas.

  • Byggnation på landsbygden ska beakta säkerställande av en långsiktigt hållbar vatten- och avloppsförsörjning, med hänsyn till hälsa, miljö och ekonomi. Rådgivning erbjuds hos tillsynsmyndigheten Dalslands miljökontor.

  • Möjligheten att anordna lokala gemensamhetsanläggningar ska studeras i de fall anslutning till allmän VA-försörjning inte är aktuell och där behov finns av en förändrad VA-struktur.

  • Vid sjöar behöver strandskyddslagstiftningen beaktas.